Πέμπτη, Απριλίου 16, 2015

οι προτάσεις των Επιμελητηρίων για την αύξηση της απασχόλησης σε συνδυασμό με τις μειώσεις των εισφορών – υπουργική απόφαση η πρότασή τους για άρση της αλληλέγγυας ευθύνης των μελών των Δ.Σ. των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσαν στο σύνολό τους τα Επιμελητήρια της Ελλάδας με στόχο την αύξηση της απασχόλησης,

Πρόταση των Επιμελητηρίων είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%, με στόχο την ενθάρρυνση νέων προσλήψεων, σε όλες τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν ανελλιπώς τις ασφαλιστικές εισφορές τους και ένταξη επίσης σε καθεστώς μείωσης όσων επιχειρήσεων υπαχθούν στον διακανονισμό παλαιών οφειλών και για ένα δωδεκάμηνο τηρούν τους όρους του διακανονισμού.

Προτείνουν επίσης την επαναφορά των ασφαλιστικών εισφορών στο παλαιό ύψος (+10%) για όσες επιχειρήσεις είναι ασυνεπείς στην καταβολή τρεχουσών εισφορών και δόσεων. Ειδικά για την ενθάρρυνση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, τα επιμελητήρια προτείνουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% τα τρία πρώτα χρόνια της λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημήτρης Στρατούλης, ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ ότι σε συμφωνία με την πρότασή τους, απέσυρε το επίμαχο άρθρο που προέβλεπε την αλληλέγγυα ευθύνη, καθώς εκτίμησε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα δυσχέραινε τη συμμετοχή μελών στα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων.

Ο κ. Στρατούλης αναφέρθηκε ακόμη στην αποποινικοποίηση των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που άλλωστε αποτελούσε πάγιο αίτημα της επιμελητηριακής κοινότητας, καθώς και στη διεύρυνση των κριτηρίων για την ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Για την περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών τόσο ο κ. Στρατούλης όσο και ο κ. Ρωμανιάς ανέφεραν ότι σε αυτή την περίοδο των μεγάλων ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων ένα τέτοιο αίτημα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί.


Τέλος, ο κ. Στρατούλης δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο οι επιχειρηματίες να έχουν δικαίωμα ελεύθερης επιλογής στην ασφαλιστική κλάση στον ΟΑΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί αναλογιστική μελέτη για να διαπιστωθεί αν δημιουργείται πρόβλημα εσόδων στο Ταμείο.