Σάββατο, Απριλίου 11, 2015

κρατήθηκαν τα έθιμα της Μ. Παρασκευής στην Σαντορίνη παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τους ανέμους που ξεπερνούσαν τα 9 μποφόρ, πραγματοποιήθηκαν τα έθιμα της Μ. Παρασκευής στην Σαντορίνη.

Το δε ιδιαίτερα δημοφιλές και διεθνώς διαδεδομένο αλλά και πολυαναμενόμενο άναμμα των τενεκεδένιων πυρσών στον Πύργο που δημιουργεί ένα εντυπωσιακό σκηνικό, πραγματοποιήθηκε και φέτος παρά τον καιρό που δεν βοηθούσε καθόλου και δημιουργούσε καθ’όλη την διάρκεια της μέρας και της προετοιμασίας της εκδήλωσης προβλήματα. Τελικά, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, οι τενεκεδένιοι πυρσοί άναψαν, όντας σαφώς λιγότεροι από τα προηγούμενα χρόνια, κι όντας παράλληλα υπο την διαρκή επίβλεψη κατοίκων του χωριού για την αποφυγή ατυχημάτων σε περιουσίες και ανθρώπους. Γεγονός αλλά και το σημαντικότερο είναι πάντως ότι παρά τον .. εντελώς κόντρα καιρό, το έθιμο διατηρήθηκε και φέτος.

Περισσότεροι από 800 κάτοικοι του Εμπορείου συμμετείχαν στα φετινά «σήμαντρα» που πραγματοποιούνται το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής κατά την διάρκεια της ταφής του Κυρίου και συμβολίζουν αυτό ακριβώς το γεγονός καθώς και την αναμενόμενη Ανάσταση. Στα σήμαντρα, οι άντρες κυρίως του χωριού, βγαίνουν στους δρόμους του χωριού, όλοι μαζί, δημιουργώντας μια ανθρώπινη αλυσίδα, και χτυπώντας σίδερα, που τόσο στα παλιά χρόνια όσο και σήμερα, συνηθίζεται να είναι μεταλλικοί σωλήνες τους οποίους χτυπούν με μεταλλικά ραβδιά ή σφυράκια. Η εκδήλωση αυτή, όπως είπαν οι νέοι του χωριού που συμμετείχαν, καταφέρνει ακόμη να ενώνει τον κόσμο του χωριού.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τα φετινά σήμαντρα.


Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους!