Πέμπτη, Ιουλίου 24, 2014

πολίτες Οίας - ενημέρωση για την συζήτηση για τον Αιγιαλό που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου 2014 στο ΔΑΠΠΟΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Το Σάββατο 19/07/2014, στον συνεδριακό χώρο του ΔΑΠΠΟΣ, πραγματοποιήθηκε, μετά από πρωτοβουλία των Πολιτών της Οίας, συζήτηση για το κατατεθέν νομοσχέδιο της κυβέρνησης «Οριοθέτηση διαχείρισης και προστασίας αιγιαλού και παραλίας».

Στην συζήτηση συμμετείχαν:
1) ο πρόεδρος της ΓΕΩΘΗΡΑ ΑΕ, κος Σιγάλας Νίκος και ο διευθύνων σύμβουλός της, κος Βάιλας Γιώργος ,
2) εκ μέρους του Δήμου Θήρας, ο Αντιδήμαρχος κος Μάρκος Καφούρος,
3) εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Θήρας και του ΕΠΑΜ Θήρας,
4) εκπρόσωπος της Δημοτικής παράταξης «ΕΜΕΙΣ»,
5) εκπρόσωποι του συλλόγου «Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης», της συντονιστικής επιτροπής για την ανέλκυση του Sea Diamond, του σωματείου ενοικιαζομένων δωματίων «ΑΤΛΑΝΤΙΣ», του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας που εδρεύει στο Εμπορείο.

Θα θέλαμε, από την πλευρά μας, να τονίσουμε ότι προσκαλέσαμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, τα δύο(2) τοπικά ΜΜΕ και αρκετούς φορείς και συλλόγους της Σαντορίνης και για το λόγο αυτό θεωρούμε την συμμετοχή στην συζήτηση ανησυχητικά μικρή για ένα θέμα τόσο σημαντικό.
Η εκπρόσωπος των Πολιτών της Οίας κάλεσε τον Δήμο Θήρας και όλους τους ενεργούς πολίτες να συμμετέχουν στο κίνημα για την σωτηρία του αιγιαλού και της παραλίας με αίτημα την απόσυρση του καταστροφικού νομοσχεδίου.

Οι εκπρόσωποι της ΓΕΩΘΗΡΑ ΑΕ μας ενημέρωσαν για το νομοσχέδιο, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη αντίδραση τους αφού, όπως υποστήριξαν, σχεδιάζεται η μεταβίβαση της διαχείρισης του αιγιαλού και της παραλίας από τον Δήμο στην κεντρική κυβέρνηση, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την ανεξέλεγκτη χρήση τους από επιχειρηματικά συμφέροντα.

Επισήμαναν, ωστόσο, ότι εδώ και δύο(2) χρόνια γίνεται καταπάτηση Δημοσίου Κτήματος από επιχειρηματίες της Σαντορίνης, που τοποθετούν δίχως την απαραίτητη άδεια, ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες του νησιού. Η ΓΕΩΘΗΡΑ ΑΕ καταγράφει τις παραβάσεις και τις στέλνει στην Κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου αλλά το μόνο αποτέλεσμα είναι καθυστερημένες δίκες που επιβάλουν πρόστιμα στους παραβάτες.

Ο κος Αντιδήμαρχος δήλωσε ότι ενώ δεν είχε ενημερωθεί μέχρι πρότινος για το θέμα του αιγιαλού, ωστόσο ενημερώθηκε τις τελευταίες ημέρες και η άποψή του ταυτίζεται με την άποψη της ΓΕΩΘΗΡΑ ΑΕ. Μας επισήμανε ότι ίδια είναι και η θέση του Δημάρχου Θήρας ο οποίος έχει ήδη στείλει έγγραφο στους αρμόδιους Υπουργούς εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του σχετικά με το νομοσχέδιο. Εξέφρασε, τέλος, την άποψη ότι στόχος των κυβερνώντων είναι το ξεπούλημα της χώρας μας.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θήρας τόνισε ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο θα καταστρέψει το νησί μας και αυτό θα συμβεί ανεξάρτητα με το ποιος θα διαχειρίζεται τον αιγιαλό και την παραλία, δηλαδή ο Δήμος ή η κεντρική κυβέρνηση. Κάλεσε, επιπλέον, τον Δήμο να πάρει πιο δυναμική θέση. Τέλος, εξέφρασε την ανάγκη να ενημερωθούν οι πολίτες για την υδρόλυση των χημικών της Συρίας νότια της Κρήτης, κάτι που αν ολοκληρωθεί θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στις θάλασσες μας.

Ο εκπρόσωπος του συλλόγου «Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης» και της συντονιστικής επιτροπής για την ανέλκυση του Sea Diamond υποστήριξε ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο είναι τρομακτικό αφού προβλέπει νομιμοποίηση αυθαιρέτων, μπάζωμα παραλιών, περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες, δόμηση του χώρου της παραλίας και τόνισε ότι αν εμείς αποδεχθούμε την παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας τότε οι γενιές που ακολουθούν θα την θεωρήσουν δεδομένη. Ζήτησε, επιπλέον, από τον Δήμο να γίνει μία διαμαρτυρία ώστε να στείλουμε το μήνυμα ότι το νομοσχέδιο δεν θα γίνει αποδεκτό από τους πολίτες της Σαντορίνης.

Ο εκπρόσωπος του σωματείου ενοικιαζομένων δωματίων «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» δήλωσε την αντίθεση του σε κάθε παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας η οποία δεν ελέγχεται από τον Δήμο Θήρας και ζήτησε ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Δήμου για το συγκεκριμένο θέμα αφού θεωρεί ότι μόνο ο Δήμος μπορεί αποτελεσματικά να εξασφαλίσει την καθαριότητα της παραλίας και την ασφάλεια των λουομένων.

Η εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «ΕΜΕΙΣ» δήλωσε τις αντιρρήσεις της για το νομοσχέδιο και πιθανολογεί ότι λόγω της έντονης αντίδρασης, το νομοσχέδιο θα αποσυρθεί. Τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί δέσμευση των κυβερνώντων προς τους δανειστές και ότι δεν είναι αποκομμένο από την γενικότερη καταστροφή του εθνικού μας πλούτου προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Κάλεσε τον Δήμο Θήρας να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών της Σαντορίνης μέσα από τα ΜΜΕ και παράλληλα ζήτησε να γίνουν κινητοποιήσεις ώστε να αποτραπεί η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος του ΕΠΑΜ Θήρας ζήτησε από την ΓΕΩΘΗΡΑ ΑΕ να δημοσιοποιεί με Δελτία Τύπου τους ελέγχους που κάνει στις παραλίες καθώς και τις παραβάσεις που εντοπίζει ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες. Υποστήριξε ότι ήδη έχουν γίνει καταπατήσεις αιγιαλού και παραλίας καθώς και άλλες παραβιάσεις του νόμου και εκτίμησε ότι η βασική διαφορά μεταξύ του νόμου 2971/2001, που ισχύει σήμερα, και της τελικής μορφής του νέου νομοσχεδίου θα είναι ότι θα δίνεται υπερεξουσία στον Υπουργό Οικονομικών. Δήλωσε, επίσης, ότι βάσει του ήδη ψηφισμένου νόμου 3986/2011 (νόμος ίδρυσης του ΤΑΙΠΕΔ) μπορεί ήδη να παραχωρηθεί ο αιγιαλός και η παραλία για 50 χρόνια σε κάθε επίδοξο επενδυτή. Τέλος, επισήμανε ότι υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα στην Σαντορίνη που είναι υπέρ του νομοσχεδίου γιατί έχουν την αυταπάτη ότι θα ωφεληθούν και κάλεσε τον Δήμαρχο Θήρας να ανακοινώσει ότι όσοι υπουργοί και βουλευτές έχουν υπογράψει τους μνημονιακούς νόμους τα τελευταία 4 χρόνια είναι ανεπιθύμητοι στο νησί μας.

Ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας που εδρεύει στο Εμπορείο θεώρησε υπεύθυνη την Δημοτική Αρχή που δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα οι πολίτες ενώ παράλληλα χαρακτήρισε προδότες όσους ψηφίζουν τέτοια νομοσχέδια. Κάλεσε τους φορείς να συντονιστούν ώστε η αντίδραση να είναι μαζική και πρότεινε να γίνει άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο που θα οργανώσει κινητοποιήσεις.

Εν κατακλείδι, θεωρούμε, ως Πολίτες της Οίας, ότι η πρωτοβουλία μας αυτή σχετικά με τον αιγιαλό ολοκληρώθηκε μετά από μια ήρεμη και αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ενημερώνουμε, επίσης, την Δημοτική Αρχή ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συγκαλέσει άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα το κατατεθέν νομοσχέδιο, παρουσία  των τοπικών ΜΜΕ, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες και να τοποθετηθούν άμεσα όλες οι δημοτικές παρατάξεις.

Με εκτίμηση, Οι Πολίτες της Οίας

politesoias@gmail.com Facebook: “OIA γωνιες μας”