Πέμπτη, Αυγούστου 28, 2014

ολοκληρώθηκε ο τρύγος και ξεκίνησε η οινοποίηση στα οινοποιεία της Σαντορίνης

Ολοκληρώθηκε ο τρύγος και ξεκίνησε η διαδικασία της οινοποίησης στα δώδεκα οινοποιεία της Σαντορίνης, τα οποία ναι μεν χρησιμοποιούν σύγχρονες μεθόδους για την οινοποίηση, πλήν όμως σε κάποιες περιπτώσεις δεν ξεχνούν, αλλά τιμούν και προβάλλουν τους παραδοσιακούς, οι οποίοι άλλωστε, σε συνδιασμό με την εκλεκτή πρώτη ύλη, δημιουργούσαν μέχρι πρόσφατα, τις ποιοτικές και δημοφιλείς ποικιλίες κρασιών της Σαντορίνης.

Πρόσφατα, το οινοποιείο «Κάναβα Ρούσσου» στην Μέσα Γωνιά, κάλεσε τους φίλους του σε μια γιορτή στην οποία αναβίωσε αλλά και συνεχίστηκε η παράδοση στο «πάτημα των σταφυλιών», την οποία απόλαυσαν τόσο ντόπιοι όσο και επισκέπτες του νησιού, μερικοί εκ των οποίων εξέφρασαν την χαρά τους που είδαν και έζησαν αυτήν την μοναδική διαδικασία από κοντά.

Η γιορτή ξεκίνησε με τον αγιασμό των καρπών, συνεχίστηκε με το παραδοσιακό «πάτημα» που ήταν .. μαζικό και πραγματοποιήθηκε με τους ήχους παραδοσιακών μουσικών από ντόπιους μουσικούς, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε η καθιερωμένη γιορτή στην αυλή του οινοποιείου.



Σύμφωνα τώρα με τις σύγχρονες μεθόδους, αλλά και την άποψη ειδικών για την φετινή σοδειά, και όπως ανάρτησε στην σελίδα του στα social media το «οινοποιείο Καραμολέγκου» που βρίσκεται στο Καμάρι,

Υπό την εποπτεία της Αθηνάς Τσόλη και με την ενεργή συμβολή και διαρκή φροντίδα του Αρτέμη Καραμολέγκου αλλά και όσων φυσικά εργάζονται σκληρά στο πλάι του, ο φετινός τρύγος φτάνει στο αποκορύφωμά του πολλά υποσχόμενος και διαφορετικός από τους προηγούμενους εδώ και πολλά χρόνια.

Ο αργός ρυθμός έδωσε μία ανάσα καθώς οι αυγουστιάτικες μέρες δυσκόλεψαν αρκετά όλες τις προαπαιτούμενες φάσεις μέχρι την οινοποίηση.

Τι προβλέπεται για φέτος;
H ισορροπία έχει έρθει σε χαμηλότερα επίπεδα συμπύκνωσης σακχάρων με συνέπεια την παραγωγή κρασιών με χαμηλότερους αλκοολικούς τίτλους.
Ο αρωματικός χαρακτήρας είναι πολύ εκφραστικός και οι οξύτητες πολύ παρούσες, "τραγανές" και "ατσάλινες" όπως τις χαρακτήρισε η Αθηνά.

Ας περιμένουμε λοιπόν μέχρι να μπορέσουμε να γευτούμε στα ποτήρια μας αυτό τον ξεχωριστό συνδυασμό της μοναδικότητας του σαντορινιού μικροκλίματος και του ξεχωριστού τρόπου οινοποίησης του κάθε παραγωγού.