Πέμπτη, Φεβρουαρίου 28, 2013

η Μαρίζα Κώχ -και το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια- ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, γιορτάζει τα 110 χρόνια της ιστορικής της διαδρομής και του καθοριστικού της ρόλου ως θεματοφύλακα  της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων,  του μοναδικού πλούτου και της πορείας της ελληνικής σκέψης και ιστορίας.

Στο πλαίσιο της ενεργής προβολής της πολιτιστικής μας ταυτότητας και της διάδοσής της στο παρόν και το μέλλον, η Εθνική Βιβλιοθήκη ξανάνοιξε τις πόρτες της στα παιδιά,  τους νέους και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και  υποδέχτηκε για άλλη μια φορά "Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια" , που παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά στο Κεντρικό Αναγνωστήριό της, σε μια όμορφη εκδήλωση, την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, με αφορμή τα 110 λειτουργίας της στο Βαλλιάνειο  Μέγαρο.

Το «Κέντρο Βιωματικής Μουσικής, Κίνησης και Λόγου Μαρίζα Κωχ» παρουσίασε την παράσταση  «Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια», με την Μαρίζα Κωχ και την Παιδική Χορωδία του Κέντρου Βιωματικής Μουσικής – Μαρίζα Κωχ. 
Στην παράσταση συμμετείχαν οι μουσικοί: Ηλίας Βαμβακούσης: τραγούδι – ούτι, Κυριάκος Μακρίδης: βιολί, Ηλέκτρα Παπασημάκη: τραγούδι – φλογέρα, Τζένη Ντούρου: τραγούδι – κρουστά, Ζωή Βεργάκη: τραγούδι,  Γιάννης Νόνης: κιθάρα

Η Μαρίζα Κωχ μαζί με δεξιοτέχνες μουσικούς παραδοσιακών οργάνων κάλεσαν τα παιδιά να ανακαλύψουν όλοι μαζί τα αγαπημένα τους παραδοσιακά τραγούδια σε μια διαδραστική παράσταση.
Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια είναι η κιβωτός των αγαπημένων παιδικών παραδοσιακών τραγουδιών, καθώς οι μουσικοί του περασμένου αιώνα τα έκρυψαν στους ήχους των κουδουνιών του, για να σωθούν οι μελωδίες τους για πάντα.
Το παραμυθένιο πάπλωμα φυλασσόταν για πολλά χρόνια στο Μουσείο Μπενάκη. Όμως μια νύχτα του χειμώνα κινδύνεψε να χαθεί για πάντα, όταν ο δράκος του πηγαδιού του Μουσείου το άρπαξε και προσπάθησε  να το σύρει μαζί του στο πηγάδι. Ο διευθυντής του Μουσείου εμπιστεύτηκε το πάπλωμα με τα χίλια χρυσά κουδούνια στην Μαρίζα Κωχ και στα παιδιά που θα βρεθούν κοντά της, για να φανερώσουν αυτόν τον ανεκτίμητο πολιτιστικό θησαυρό και έτσι να σωθεί για πάντα.
Η αγαπημένη μουσική παράσταση «Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια» δημιουργήθηκε για να γνωρίσουν τα παιδιά την ελληνική μουσική παράδοση μέσω της βιωματικής προσέγγισης.
Το ταξίδι του Παπλώματος ξεκίνησε από το  Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης την άνοιξη του 2011. Το ίδιο καλοκαίρι φιλοξενήθηκε στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη για δύο παραστάσεις και το φθινόπωρο δόθηκε κύκλος παραστάσεων στο Cine Τριανόν της Αθήνας. Τον Απρίλιο παρουσιάστηκε στη θεατρική σκηνή του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» και από τον Νοέμβριο του 2012 παρουσιάζεται στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.
Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια έχει εκδοθεί σε ομώνυμο βιβλίο από της Εκδόσεις Σταμούλης, το οποίο συνοδεύεται από cd με συλλογή παραδοσιακών τραγουδιών, τραγουδισμένα από την Μαρίζα Κωχ και την Παιδική Χορωδία  Παραδοσιακού Τραγουδιού του Κέντρου Βιωματικής Μουσικής.