Πέμπτη, Φεβρουαρίου 28, 2013

ο “οικολογικός άνεμος Ν. Αιγαίου” για το “καλάθι του Αιγαίου”

“Το Καλάθι Προϊόντων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι ένα καλό πρώτο βήμα, είναι μια καταγραφή μέρους των προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου, αλλά είναι ανεπαρκές. Ας το δούμε ως το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής της περιφέρειας για την γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη στην περιοχή μας» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος σχετικά με το θέμα και τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιου, στη Ρόδο.

Στην εισήγησή του ο Νίκος Χρυσόγελος, εκ μέρους του Οικολογικού Ανέμου στο Νότιο Αιγαίο, αναφέρθηκε κατ΄αρχας στις ελλείψεις – αδυναμίες του «Καλαθιού». Χαρακτηριστικά προϊόντα μικρών και μεγάλων νησιών απουσιάζουν, όπως απουσιάζει και η σύνδεση με τις νέες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αγροτική παραγωγή γενικά και στα μικρά νησιά του Αιγαίου ειδικότερα. Βασικό έλλειμμα είναι επίσης η σύνδεση της πρότασης με συναφείς πολιτικές, όπως για την γενετική ποικιλότητα, την επεξεργασία αποβλήτων, την υγεία, κ.ά. Και βέβαια, αυτό που χρειάζεται παραπέρα είναι η ανάπτυξη – διαμόρφωση στόχων, χρονοδιαγραμμάτων και εργαλείων εφαρμογής και χρηματοδότησης με βάση προτεραιότητες 

Πρότασή μας είναι να δημιουργηθούν περισσότερες αγροδιατροφικές συμπράξεις από φορείς ομάδων νησιών, με βάση τα παραγωγικότερα αγροτικά νησιά της Περιφέρειας,  και να προβλεφθεί ένα περιφερειακό σχήμα συντονισμού. Η τοπικότητα και η μικρή έκταση δράσης των νησιωτικών και διανησιωτικών συμπράξεων θα βοηθήσει στην καλύτερη συνεργασία των νησιών, με ισοδύναμη εκπροσώπηση ανεξάρτητα μεγέθους και πληθυσμού στις αποφάσεις, αλλά και στη συνεργασία μικρών και μεγάλων παραγωγών. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να αναληφθούν δράσεις διαβούλευσης και ανταλλαγών –με πρωτοβουλία της Περιφέρειας.

Το τοπικό σύμφωνο ποιότητας για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προτείνεται να είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που θα έχει ως στόχο να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και να συμβάλει στην διαφύλαξη της παραδοσιακής διατροφής μέσω της δημιουργίας και κατοχύρωσης του σήματος «Νότιο Αιγαίο». Θα πρέπει όμως να γίνει παραπέρα ανάλυση –διαβούλευση –πρόταση για τη συνεργασία του προτεινόμενου Περιφερειακού Συμφώνου Ποιότητας με ήδη διαμορφούμενα Σύμφωνα ανά  νησί, όπως τα υπό διαμόρφωση ΤΠΣ για το Ελληνικό Πρωινό σε Νάξο και Κω, η πρωτοβουλία της Σαντορίνης για μια Σαντορίνη –Γαστρονομικό προορισμό, η Λέσχη γαστρονομίας Μυκόνου, κλπ.

Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: http://ecoanemos.wordpress.com

Παράλληλα, και σύμφωνα με ανακοίνωση του οικολογικού ανέμου Ν. Αιγαίου σχετικά με την επίσκεψη Κυκλαδιτών αγροτών στην Θεσσαλονίκη, διαβάζουμε οτι,

Oλοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή 10/2 η τριήμερη αποστολή στην  Θεσσαλονίκη ομάδας αγροτών και νέων ενδιαφερόμενων για την αγροτική παραγωγή από τα νησιά της Πάρου και της Σίφνου, με την ευκαιρία της έκθεσης Zootechnia. Η αποστολή υλοποιήθηκε με τον συντονισμό και την υποστήριξη των Οικολόγων Πράσινων στις Κυκλάδες .

Η αποστολή στην Θεσσαλονίκη εντάσσεται σε μια σειρά δραστηριοτήτων για την ανταλλαγή εμπειριών και τη δημιουργία δικτύου συνεργασίας ανάμεσα σε παραγωγούς και φορείς των νησιών σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης.

Η Ομάδα πρωτοβουλίας για τις δραστηριότητες αυτές ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μέσα από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Σίφνο, με πρωτοβουλία του Περιφερειακού Συμβούλου και Ευρωβουλευτή των ΟΠ Νίκου Χρυσόγελου, στα πλαίσια του 6ου Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας.