Δευτέρα, Δεκεμβρίου 30, 2013

στα προϊόντα ΠΟΠ και το τοματάκι της Σαντορίνης - η Santo Wines για την αναγνώριση ως προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Santo Wines,

Η πολύχρονη προσπάθεια της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντωνσε συνεργασία με το Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επιστημονική επίβλεψη του καθηγητή Σέρκο  Χαρουτουνιάν, στέφθηκαν με επιτυχία, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους καθώς ένα τόσο ιδιαίτερο προϊόν όσο είναι το ΤΟΜΑΤΑΚΙΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, κατακτά την δική του διακριτή θέση στην διεθνή αγορά.

Σημειώνεται ότι το ΤΟΜΑΤΑΚΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ είναι το δεύτερο τοπικό προϊόν ,μετά την ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, που αναγνωρίζεται ως ΠΟΠ την τελευταία πενταετία και μαζί με το ΑΣΣΥΡΤΙΚΟ ΠΟΠ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ συμπληρώνουν την περίφημη ΠΟΠ ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΘΗΡΑΪΚΗΣ ΓΗΣ.

Η όλη πορεία, μέχρι το ΤΟΜΑΤΑΚΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ να κατακτήσει τον τίτλο ΠΟΠ, χαρακτηρίσθηκε από μια σειρά συνέργειες που αναπτύχθηκαν μέσα από τα ετήσια αγροτικά συνέδρια, που πραγματοποιούνται στη Σαντορίνη τα τελευταία 11 χρόνια, καθώς επίσης και από συνεργασίες που αναπτύχθηκαν με ερευνητικές επιστημονικές ομάδες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του ΕΘΙΑΓΕ.

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, με δεδομένη την επιτυχία των προσπαθειών της για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, που αναδεικνύουν την μοναδικότητα της Σαντορίνης και τιμούν τους Σαντορινιούς παραγωγούς, ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην επίτευξη του μεγάλου αυτού στόχου και κυρίως τον καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν , τα στελέχη της ,όπως επίσης και τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την νωρίτερη ανάρτηση του «έχουμε και λέμε»,

Στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης εντάχθηκε το τοματάκι Σαντορίνης, που έχει μεγάλη καλλιεργητική ιστορία στο νησί και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα προιόντα του.

Το ιδιαίτερο και μοναδικό τοματάκι της Σαντορίνης παράγεται κατ αποκλειστικότητα, όπως άλλωστε πιστοποιήθηκε πρόσφατα, στο νησί, ενώ τα μοναδικά χαρακτηριστικά και οι ιδιότητές του έχουν από χρόνια μελετηθεί από την Ένωση Συνεταιρισμών Αγροτικών Προϊόντων της Σαντορίνης, με την επιμέλεια και υποστήριξη της οποίας δημιουργήθηκε ο φάκελος και κατατέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ για έγκριση πιστοποίησης προϊόντος ΠΟΠ.

Το τοματάκι της Σαντορίνης προστέθηκε στην λίστα με τα περισσότερα από 1200 πιστοποιημένα ΠΟΠ προιόντα από την Ε.Ε.

The Greek island of Santorini isn’t just famous throughout the world for its beauty, but also for its cherry tomatoes (Tomataki Santorinis), which grow exclusively in the eastern Aegean island’s volcanic soil. The meager rainfall, wind and high temperatures encourage the growth of the tiny tomatoes which have a very concentrated flavor compared to other varieties. In fact they are so small that most visitors find it hard to believe that are indeed tomatoes rather than cherries. The variety is very popular and is used in many dishes and desserts.

The European Commission has awarded the term “Tomataki Santorinis,” a Protected Designation of Origin (PDO) and Protected Geographical Indication (PGI).
It is said that an abbot from the Capuchin monastery on the island of Syros in the Cyclades, brought the first cherry tomatoes to Greece in 1818. However the Santorini variety began to be regularly cultivated in about 1875.

“Tomataki Santorinis”  will be added to the list of more than 1,200 already protected products.