Σάββατο, Ιουλίου 06, 2013

το Σάββατο 6 Ιουλίου η καθέλκυση και τα εγκαίνια του νέου σκάφους της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Ο πρόεδρος, τα μέλη και οι εργαζόμενοι της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας σας προσκαλούν το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013 στις 20.00 στον Όρμο των Φηρών για τα εγκαίνια του πρώτου επιβατηγού – τουριστικού σκάφους που ναυπήγησαν στην Σαντορίνη.
Ανάδοχος του σκάφους θα είναι η Οιάτισσα συγγραφέας Καδιώ Κολύμβα.

Της εκδήλωσης θα ακολουθήσει γευμα στην Ταβέρνα Πύργος, στον Πύργο.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων ο πρόεδρος της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας κ. Κανακάρης αναμένεται να αναφερθεί στα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου σκάφους, στην επιλογή για την ναυπήγησή του και μάλιστα στις εγκαταστάσεις της στην Σαντορίνη, καθώς και στις υπηρεσίες που αναμένεται να προσφέρει σε μονίμους κατοίκους και επισκέπτες της Σαντορίνης και των γύρω της νησιών.



Συμπληρωματικό 1η Ιουλίου 2013

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η σημερινή μέρα ήταν πολύ σημαντική για τον πρόεδρο, την διοίκηση και τους εργαζόμενους στην Ένωση Λεμβούχων Θήρας, μιας και νωρίς το πρωί της Δευτέρας 1ης Ιουλίου ποντίστηκε στην θαλάσσια περιοχή της Βλυχάδας, κοντά στον χώρο κατασκευής του, το νέο σκάφος της, με το οποίο θα πραγματοποιούνται δοκιμαστικά ταξίδια καθ όλη την διάρκεια αυτης της εβδομάδας, και μέχρι την ημέρα της επίσημης παρουσίασής του και των εγκαινίων του, το Σάββατο 6 Ιουλίου.


Για όλους όσους συμμετείχαν και παρακολούθησαν την διαδικασία σήμερα το πρωί, οι στιγμές ήταν σημαντικές, μιας και σήμερα ουσιαστικά ολοκληρώθηκε με επιτυχία το μεγάλο στοίχημα που είχε τεθεί εδώ και δύο περίπου χρόνια, με την επιλογή ναυπήγησης ενός νέου σκάφους από την Ένωση των Λεμβούχων της Σαντορίνης. 


Σχετικά με την διαδικασία και τους σκοπούς ναυπήγησης του σκάφους από την Ένωση Λεμβούχων Θήρας, και κατά την διάρκειά της, σε κείμενο του “έχουμε και λέμε” τον Νοέμβριο του 2012 είχε αναφερθεί ότι,

Εάν όχι το μοναδικό, ένα από τα -δυστυχώς- ελάχιστα σκάφη που κατασκευάζονται αυτήν την εποχή στην Ελλάδα, ναυπηγεί το τελευταίο διάστημα στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στην περιοχή της Βλυχάδας της Σαντορίνης, η Ένωση Λεμβούχων Θήρας.

Το νέο σκάφος αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2013 και να προστεθεί άμεσα στον στόλο των 25 σκαφών της.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, η Ένωση Λεμβούχων Θήρας έχει σκοπό να κατασκευάσει στα ιδιόκτητα ναυπηγεία της, συνολικά 4 νέα σκάφη.

Η Ένωση Λεμβούχων Θήρας με το νεότευκτο σκάφος της θα είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών, ακόμη και μέσω επιδοτούμενων δρομολογίων στα νησιά της επαρχίας Θήρας (του νησιωτικού συμπλέγματος της Σαντορίνης) καθ όλη την διάρκεια του χρόνου και ιδίως τους χειμερινούς μήνες οπώτε και η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών είναι δυσχερής, με την κατάσταση, λόγο και των περικοπών κονδυλίων του Υπουργείου Ναυτιλίας για τις επιδοτούμενες γραμμές (κατά 13 εκ. ευρώ το 2013) να αναμένεται να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ τους, των μικρών -και οχι μόνο- νησιών.

Το νέο σκάφος θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει 200 επιβάτες, η ταχύτητά του θα ξεπερνά τους 20 κόμβους, ενω θα εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα που θα του επιτρέπουν να ταξιδεύει ακόμη και στους “δύσκολους” χειμωνιάτικους καιρούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Λεμβούχων Θήρας είναι σταθερά μια από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Σαντορίνη που συνεχίζουν να ακολουθούν αναπτυξιακό πρόγραμμα, αντιλαμβανόμενες πάντοτε έγκαιρα τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κάθε εποχής.

Η Ένωση Λεμβούχων Θήρας παρέχει λεμβουχικές (θαλάσσιες μεταφορικές) υπηρεσίες στην περιοχή της Σαντορίνης με τα ιδιόκτητα σκάφη της και με το μόνιμο προσωπικό της που ξεπερνά τα 70 άτομα.

Ένα από τα κύρια αντικείμενά της είναι η ασφαλής και γρήγορη μεταφορά των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων που προσεγγίζουν τον όρμο των Φηρών, μιας και το νησί δεν διαθέτει λιμένα πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων, εξ αιτίας της έλλειψης του οποίου, προέκυψε άλλωστε και η ανάγκη δραστηριοποίησης ενός σύγχρονου στόλου πλοιαρίων για την από-επιβίβαση στην Σαντορίνη των επιβατών των πλοίων της κρουαζιέρας.

Με τα 4 νέα πλοία της η Ένωση Λεμβούχων Θήρας θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που προκύπτουν στις θαλάσσιες μεταφορές κι ακόμη δε, και στο κομμάτι της ακτοπλοίας, καλύπτοντας τις ανάγκες του κομβικού λιμανιού της Σαντορίνης.