Τρίτη, Ιουνίου 07, 2011

μαθήματα μαγειρικής

-μαμα μαμά σήμερα στο σχολείο μαγειρέψαμε!
-κι εγω τι κάνω κάθε μέρα πουλάκι μου...

Μαθήματα.. μαγειρικής έκαναν την περασμένη εβδομάδα οι μαθητές και οι μαθήτριες του δημοτικού σχολείου του Πύργου με την συνεργασία των μαγείρων και υπευθύνων του εστιατορίου "σελήνη" που βρίσκεται, πλέον, στον ίδιο οικισμό, στον Πύργο.

Το σχολείο και το εστιατόριο άλλωστε βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, οπώτε δεν ήταν δύσκολο να προκύψει και να γίνει πράξη η ιδέα για την πραγματοποίηση ενός .. χορταστικού μαθήματος μαγειρικής, λίγο πριν το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς. Στην επίσκεψη στο εστιατόριο "σελήνη" συμμετείχαν περισσότερα απο 25 παιδιά, ενω μαζί με τους μαγείρους του εστιατορίου μαγειρευτικαν εύκολες και νόστιμες συνταγές όπως, κεφτεδάκια με φάβα, μυζιθροπιτάκια με άνιθο και σουσάμι, ντοματοκεφτέδες, μικρά μπουγατσάκια, ενω παρουσιάστηκε και η νέα ανακάλυψη της δημιουργικής ομάδας του εστιατορίου, "η πιτούλα με ντοματοκεφτέ" την οποία θα χαρακτήριζα εκτός απο νοστιμότατη, σε επίπεδο εμφάνισης, σαν .. μικρό σουβλάκι (το γνωστό, ..κλασικό ελληνικό!) μονο που αντί για κρεατικό έχει ντοματοκεφτέ! Οι πιτούλες οι οποίες αναμένεται να είναι η φετινή ατραξιόν του εστιατορίου, μιας και ήδη σερβίρονται ατομικά -μία μία δηλαδή, -σαν ... σουβλάκι!- στο καφέ του εστιατορίου, ενθουσίασαν τους μικρούς μαθητές, αλλά κι εμείς οι μεγαλύτεροι δεν είπαμε οχι...

Το γλύκισμα για το τέλος όμως, εκτός απο τα χαριτωμένα και πολύ στυλάτα μίνι μπουγατσάκια, είχε και κάτι το εντελώς παραδοσιακό. Μα εντελώς με την .. κανονική έννοια της λέξης, κι οχι αυτης που της έχουμε δώσει σε πολλές περιπτώσεις για να πουλήσουμε ... π.χ. βάφλες! Παραδοσιακού, με το σκεπτικό οτι το εν λόγο γλύκισμα αποτελούσε περισσότερο προιόν ανάγκης και... διαθέσιμων υλικών στο παρελθόν του τόπου παρά φαντασίας και δημιουργικότητας. Και το γλυκό δεν ήταν άλλο απο το γνωστό -ακόμη!- σε πολλούς Σαντορινιούς "ψωμί με πελτέ και ζάχαρη". Το σπέσιαλ δηλαδή Σαντορινιό γλυκό!
Η όλη προσπάθεια είχε στοχο την εξοικείωση των παιδιών με την κουζίνα, κάτι που οι μικρές μαθήτριες αλλά και μαθητές έδειξαν να το απολαμβάνουν ιδιαίτερα!