Κυριακή, Ιουνίου 05, 2011

ενίσχυση των πρανών της καλντέρας

Η ενίσχυση των πρανών της Καλντέρας στη Σαντορίνη, ύστερα και από το τραγικό συμβάν που σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες με τον θάνατο Αμερικανού τουρίστα από κατολίσθηση στην Οία, απασχόλησε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Σηφουνάκη.

Στην συνάντηση αποφασίστηκε να ληφθούν για προληπτικούς λόγους άμεσα μέτρα προστασίας σχεδόν σε όλο το μήκος της Καλντέρας, καθώς και στη Θηρασιά. Γι' αυτόν τον λόγο επισπεύδεται η ολοκλήρωση μελετών που καταρτίζονται από τον καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα, ενώ διευρύνεται το αντικείμενό τους ώστε να περιληφθούν όλα τα επικίνδυνα σημεία. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε μήκος 3,5 χιλιομέτρων (από 1 χλμ. που προέβλεπε η αρχική μελέτη) σε Οία, πάνω από το Αμμούδι και την Αρμένη, στα Φηρά και στο λιμάνι στον Αθηνιό.

Με άλλη μελέτη που θα αναθέσει η Εγνατία ΑΕ, θα διερευνηθεί η ευστάθεια του τελεφερίκ και η πιθανή χωροθέτηση νέου. Ο Δήμος Θήρας θα ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων να οριοθετηθούν τα λιμάνια της Οίας, που συνεχώς επεκτείνονται αυθαίρετα και χωρίς σχέδιο προς τα πρανή.
Σημειώνεται πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει εξασφαλίσει 300.000 ευρώ για τη στήριξη των πρανών του Αθηνιού και οι μελέτες είναι έτοιμες να λάβουν περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Τα έργα προβλέπεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, με φορέα κατασκευής την Εγνατία ΑΕ. Το κόστος υπολογίζεται στα 8 εκατ. ευρώ.
Με πρόταση του ο Δήμος Θήρας προς το αρμόδιο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας θα ζητήσει την οριοθέτηση των οικισμών Αμμούδι και Αρμένη, τα λιμάνια της Οίας τα οποία συνεχώς επεκτείνονται αυθαίρετα και χωρίς σχέδιο προς τα πρανή.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, η κ. Καλτσά Γ.Γ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, ο κ. Χατζημιχάλης Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ο κ. Ζώρζος Δήμαρχος Θήρας, ο κ Μάϊνας Περιφερειακός Σύμβουλος Θήρας, ο κ. Χάλαρης τ. Πρόεδρος Κοινότητας Οίας, ο Καθηγητής Γεωλογίας κ. Ε. Λέκκας, ο Δ/ντης ΔΟΚΚ του ΥΠΕΚΑ και στελέχη του Υπουργείου και της Εγνατίας Οδού ΑΕ.