Τετάρτη, Ιουνίου 01, 2011

οι διαμαρτυρίες στην Σαντορίνη

Για σήμερα Τετάρτη 1η Ιουνίου, 8η συνεχόμενη ημέρα των διαμαρτυριών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των "αγανακτισμένων πολιτών", ορίστηκε το νέο ραντεβού όσων συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες στην Σαντορίνη, προκειμένου μάλιστα να κινηθούν διαδικασίες για ώστε να οριστεί συντονιστική επιτροπή.

Αρχικά το ραντεβού είχε οριστεί για το απόγευμα της Τρίτης 31 Μαίου πλήν όμως επανοριστικοποιήθηκε για σήμερα Τετάρτη 1η Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στον χώρο μπροστά απο την ΔΟΥ Σαντορίνης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημιουργήθηκε γι αυτόν τον λόγο στο facebook διαβάζουμε οτι,

Σήμερα 1η Ιουνίου (19.00-22.00) θα γίνει συνέλευση στο γνωστό σημείο προκειμένου να οριστεί συντονιστική επιτροπή .
Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της αυτοοργάνωσης κάθε πλατείας .Αμέσως μετά θα υπογράψουμε το ''Ψήφισμα της Λαϊκής Συνέλευσης της Πλατείας Συντάγματος, ενώ θα τοποθετηθεί κουτί αιτημάτων.
Περιμένουμε εσάς και τις ιδέες σας ! Συνεχίζουμε !!!! γιατί είμαστε ακόμα ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ !!!
Η λέξη Αγανακτισμένοι δεν θέλει με τίποτα να υποκινήσει ή να υποδείξει τον τρόπο. Απεναντίας, δηλώσαμε από την αρχή ότι θέλουμε να βρεθούμε ειρηνικά και αυθόρμητα. Χωρίς σχέδιο και πλάνο. Μόνο να δηλώσουμε την ειρηνική διαμαρτυρία μας. Δηλαδή μια ειρηνική και αυθόρμητη σύναξη.
Στόχος μας είναι να κατεβούμε με τα παιδιά μας, να γνωριστούμε με κάποιους, να συναντήσουμε φίλους και γνωστούς. Με αφορμή αυτό που όλοι ζούμε.
Χωρίς σημαίες και πλακάτ, χωρίς κόμματα και οργανώσεις. Αυθόρμητα.

Η συμμετοχή στην Σαντορίνη δεν είναι μεγάλη, αλλά αυτό δεν εκπλήσσει μιας και ως γνωστό η κοινωνία του νησιού είναι κλειστή, κάτι που μάλιστα αποτελεί ενα απο τα κύρια και πλέον αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά της (ως αποτέλεσμα πολλών, και οικονομικών, παραγόντων που έχουν αναλυθεί πολλάκις στο παρελθόν) ενώ επιπλέον η Σαντορίνη έχει αποτελέσει ενα απο τα πλέον καλά οργανωμένα σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων νησιά. Παρά την έντονη παρουσία και οργάνωση των κομμάτων της Αριστεράς και ιδιαίτερα του ΚΚΕ, η παρουσία ανθρώπων που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες απο αυτές τις παρατάξεις είναι περιορισμένη. Ενδεχομένως, και λόγο του βασικού μηνύματος των διαμαρτυριών σε κεντρικό επίπεδο που είναι "πέρα απο τα κόμματα", σύνθημα το οποίο, σε πρώτο άκουσμα τουλάχιστο, δημιουργεί κάποιες αναστολές ως προς την συμμετοχή ανθρώπων που είχαν οργανωθεί στο παρελθόν ή είναι οργανωμένοι σε κάποιο κόμμα. Ενδεχομένως δε, κάποιοι άνθρωποι να μην έχουν συνηθίσει να διαμαρτύρονται χωρίς κομματική πρόσκληση είτε να μην έχουν αποστασιοποιηθεί τόσο όσο να αισθάνονται άνετα να εκδηλώσουν αυτήν την συμμετοχή στην διαμαρτυρία, χωρίς να θεωρηθεί πολιτική ή κομματική απόκλιση.
Στις διαμαρτυρίες συμμετέχουν κυρίως νέοι άνθρωποι, οι περισσότεροι μέτοικοι στο νησί, ενώ δεν είναι και λίγοι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που όντας πολιτικοποιημένοι, περνούν απο το σημείο των διαμαρτυριών, ενημερώνονται και εύχονται σε όσους κινητοποιούνται καλή συνέχεια.
Παράλληλα και σε οτι αφορά την Σαντορίνη η συγκεκριμένη περίοδος δεν ευνοεί την συμμετοχή σε εκδηλώσεις, πόσο μάλλον αυτού του χαρακτήρα, εξ αιτίας του φόρτου εργασίας λόγο της τουριστικής περιόδου.

Η συνέχεια του κειμένου, εδω