Σάββατο, Ιουνίου 04, 2011

Χ. Κόκκινος - τοποθετήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο (30.5)

Κατά την 7η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, στη Σύρο, στις 30.5.2011 και κατά τη συζήτηση του θέματος «Υποβολή Φακέλου στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, για την επικαιροποίηση του εγγράφου Επιβεβαίωσης της Διαχειριστικής Επάρκειας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» ο επικεφαλής του συνδυασμού "Νέα Εποχή" για τα νησιά μας κ. Κόκκινος δήλωσε μεταξύ άλλων οτι,
Με δεδομένο ότι έχουν πιστοποιηθεί - από το 2008 - οι δύο νομαρχίες (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) καθώς και οι υπηρεσίες της πρώην Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι αυτονόητη και εύκολη η πιστοποίηση της νέας περιφερειακής δομής. Σας επισημαίνουμε ότι το πλέον σημαντικό αναπτυξιακό ζήτημα είναι η πλήρης αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Δυστυχώς, βρισκόμαστε στο 2011, δύο χρόνια πριν την εκπνοή του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ακόμα πιστοποιούνται φορείς αντί να ολοκληρώνονται έργα. Η καθυστέρηση στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και την πιστοποίηση των φορέων κατά την τελευταία διετία είναι τραγική.
Ενω, σχετικά με την πορεία λειτουργίας του "Ναυπηγείου Νεωρείου Σύρου» κατέθεσε προς έγκριση το παρακάτω ψήφισμα:
"Καλούμε την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, να αξιοποιήσει τους πόρους του ΕΣΠΑ, να ενεργοποιήσει τον αναπτυξιακό νόμο, να κρατήσει ίσες αποστάσεις στην πολιτική στήριξης του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα και να προχωρήσει σε μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών και των φόρων της βαριάς βιομηχανίας του Νότιου Αιγαίου λαμβάνοντας υπόψη της την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας. Θεωρούμε «εχθρική πολιτική» το πρόστιμο των 800.000 € που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση που, πρωταγωνιστώντας στο κίνημα «δεν πληρώνω», δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της προς το ναυπηγείο αλλά και τη στάση της διοίκησης της ΔΕΗ που δεν δέχεται έναν στοιχειώδη διακανονισμό των οφειλών του ναυπηγείου. Με πολιτικές «μαυρογιαλούρου», ακατάσχετη υποσχεσιολογία και έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας δεν δίνονται λύσεις, δεν υπάρχουν προοπτικές."