Τρίτη, Μαΐου 17, 2011

ΝΔ για τιμές ακτοπλοικών εισητηρίων

Κοινή δήλωση κατέθεσαν οι βουλευτές της Ν.Δ. κύριοι Ιωάννης Πλακιωτάκης Τομεάρχης Ναυτιλίας και Γιάννης Βρούτσης Αν. Τομεάρχη Οικονομικών, για την κατάργηση των τελών Υπέρ Τρίτων και τη μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Σύμφωνα με αυτην,
«Η βαθειά και παρατεταμένη ύφεση και η συνεχής αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ήρθαν να προστεθούν στα σοβαρά και διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ακτοπλοΐα στη χώρα μας.
Η οικονομική κατάσταση των ακτοπλοϊκών εταιρειών είναι τραγική. Συσσωρεμένες ζημιές που ξεπερνούν τα 300 εκατ. €, ξέφρενη ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου, μείωση της ζήτησης των εισιτηρίων λόγω αυξημένων ναύλων και διαχρονικές στρεβλώσεις, όπως κρατήσεις υπέρ τρίτων, αποτελούν τους βασικούς συντελεστές που διαμορφώνουν το πρόβλημα.
Σε όλα τα προηγούμενα, η Κυβέρνηση ήρθε να προσθέσει ένα ακόμη: Την αύξηση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (φορτηγά και Ι.Χ. από 19% σε 23%, επιβάτες από 11% σε 13%), η οποία, με τη σειρά της, οδήγησε σε αύξηση τις τιμές των ναύλων.
Εδώ και καιρό, η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της, να καταργήσει κάποια από τα τέλη υπέρ τρίτων που βαρύνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη για το συγκεκριμένο ζήτημα, γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση ότι πρόκειται για μια επιπλέον εξαγγελία.
Η Ν.Δ., πιστεύει ότι πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση της τιμής των ναύλων. Συγκεκριμένα, η κατάργηση των μη απαραίτητων κρατήσεων υπέρ τρίτων και η μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια, θα επιφέρουν ουσιαστική μείωσή τους, θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των νησιωτών, θα τονώσουν τις εταιρείες και ταυτόχρονα θα καταστήσουν το τουριστικό μας προϊόν πιο ανταγωνιστικό».