Τρίτη, Δεκεμβρίου 14, 2010

ο Γιώργος Κουτσογιαννόπουλος στο "Βήμα"

ή "Ενα ελληνικό κρασί στα 100 καλύτερα του κόσμου!"

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα και την ηλεκτρονική έκδοση το "Βήμα" παραχώρησε ο Γιώργος Κουτσογιαννόπουλος, oινοποιός και ιδιοκτήτης του ομόνυμου Οινοποιείου και Μπουσείου Οίνου στην Σαντορίνη.
Αφορμή για το δημοσίευμα, η πρόσφατη πολύ σημαντική βράβευση (στην οποία έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερη ανάρτηση) του «Ασσύρτικο Κουτσιογιαννόπουλος Σαντορίνη» σε ενα απο τα 100 καλύτερα κρασιά του κόσμου σύμφωνα με την φετινή κατάταξη του αξιόπιστου περί των .. οινικών Αμερικανικού περιοδικού «Wine Spectator». Στην συνέντευξή του ο κ. Κουτσογιαννόπουλος δηλώνει υπερήφανος για την διεθνή διάκριση του κρασιού του, την οποία αποδίδει στην αγάπη και το μεράκι που δείχνει αυτός και οι συνεργάτες του στο οινοποιείο.

Σύμφωνα με την ανάρτηση,

Ενα ελληνικό κρασί βρέθηκε για πρώτη φορά στα 100 καλύτερα του κόσμου, σε σχετική λίστα του αμερικανικού περιοδικού «Wine Spectator». Το «Ασσύρτικο Κουτσιογιαννόπουλος Σαντορίνη» του ομώνυμου κτήματος που βρίσκεται στη Θήρα αποτελεί, κατά το αμερικανικό περιοδικό, τον «πρεσβευτή» της Ελλάδας στον κόσμο του κρασιού, καθώς έλαβε την 86η θέση, λαμβάνοντας 91 βαθμούς, με άριστα το 100. Είναι η πρώτη φορά που ένας ελληνικός οίνος περιλαμβάνεται στο «Top 100» της ετήσιας έκδοσης του διάσημου περιοδικού των ΗΠΑ, το οποίο, μάλιστα, είναι γνωστό για τις μυστικές γευσιγνωσίες που πραγματοποιούν οι συντάκτες του, και θεωρείται κατ' ομολογίαν το πλέον αμερόληπτο.
Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το «Wine Spectator» διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της καταναλωτικής συνείδησης στον κλάδο του κρασιού, καθώς καταλαμβάνει περίοπτη θέση στις κάβες και στα πωλητήρια οίνου, ενώ όσα οινοποιεία περιλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα το αναφέρουν ως κατόρθωμα στις διαφημιστικές καταχωρίσεις τους. Μάλιστα, τα τέσσερα γραφεία οικονομικών υποθέσεων των διπλωματικών υπηρεσιών μας στις ΗΠΑ παρατηρούν όλο και συχνότερα στον αμερικανικό Τύπο δημοσιεύματα υπέρ του ελληνικού οίνου, γεγονός το οποίο μάλλον σημαίνει ότι ήλθε η ώρα της δράσης για τους παραγωγούς της χώρας μας.

«Η επιτυχία ήλθε από το μεράκι, αποτελεί μια επιβράβευση για τις προσπάθειές μας όλα αυτά τα χρόνια»
σημειώνει ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου κ. Γ. Κουτσογιαννόπουλος. «Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Είναι μεράκι και θέμα αγάπης να ασχολείσαι με κάτι που σου αρέσει. Αν το χόμπι σου είναι η δουλειά σου, θα είσαι πάντα ευτυχισμένος. Πετάξαμε από τη χαρά μας με τη βράβευση. Σκεφθείτε ότι είμαστε ένα μικρό οινοποιείο, όπου το καλοκαίρι δουλεύουν 10 άνθρωποι και τον χειμώνα επτά» σημειώνει. Από τον αμπελώνα του παράγονται κατ' έτος περί τις 80.000 φιάλες και 50 τόνοι χύμα κρασιού. Ο οίνος συνοδεύει τον κ. Κουτσογιαννόπουλο από τα πολύ παιδικά του χρόνια, από τότε που έπαιζε κρυφτό μέσα στο οινοποιείο. «Ολες οι παιδικές αναμνήσεις είναι αμπέλια, οινοποιεία και γαϊδουράκια» λέει.

«Το κράτος να γίνει αρωγός, εμένα δεν με πειράζει να βάζουν μεγάλους φόρους,όμως με ενοχλεί όταν τηρούν δύο μέτρα και δύο σταθμά» υποστηρίζει ο οινοποιός.
Στον χώρο του κρασιού υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός. Εάν υπάρχει ένας χώρος που δεν έχει “καεί”, αυτός είναι η Σαντορίνη. Στο εξωτερικό γνωρίζουν ότι έχει διαφορές από άλλα σημεία της χώρας. Ετσι σιγά σιγά η Σαντορίνη εξάγει με χαλαρούς ρυθμούς. Ωστόσο αυτό που έχει “πεθάνει” είναι η Ευρώπη. Αντίθετα, οι χώρες που έχουν προοπτική είναι η Αμερική, η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Κορέα» εξηγεί.

«Έχουμε το παλαιότερο Βινσάντο του κόσμου,παραγωγής 1959. Ο πατέρας μου το είχε φυλάξει σε ένα βαρέλι και το εμφιαλώσαμε για να το σώσουμε. Αυτό το κρασί είναι το μοναδικό που μπορείς να παλαιώσεις για περισσότερο από 100 χρόνια και να συνεχίζει να δίνει περισσότερες γεύσεις και αρώματα χωρίς να χαλάει» σημειώνει ο κ. Κουτσογιαννόπουλος. Και η τιμή πώλησης; Αν βγουν σε πλειστηριασμό 40 φιάλες των 375 ml, υπολογίζεται ότι μπορεί να «χτυπήσει» 8.000-9.000 ευρώ ανά φιάλη! «Δεν θα ήθελα να το πουλήσω, προτιμώ να μας μείνει και κάθε γενιά να ανοίγει από ένα μπουκάλι» λέει.

Για την ιστορία του Οινοποιείου και του Μουσείου Οίνου μπορείται να ενημερωθείτε και απο την σελίδα "έχουμε και λέμε στο Σαντορίνη TV" όπου θα βρείτε απομαγνητοφωνημένη την τηλεοπτική συνέντευξη που μας παραχώρησε το καλοκαίρι του 2010 κατα την διάρκεια της επίσκεψης - ξενάγησής μας στο Μουσείο.