Τρίτη, Φεβρουαρίου 09, 2010

50 χρόνια αρχαιολόγος 1550 ομιλίες (δεν είναι κι άσχημα.. μας «βγαίνουν» 31 τον χρόνο...)

Την 1551 ομιλία του -και πρώτη για το 2010- με θέμα το Ακρωτήρι της Σαντορίνης πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα ο καθηγητής αρχαιολογίας κ. Χρίστος Ντούμας.
Καθ όλη την διάρκεια της ομιλίας του, ο καθηγητής μίλησε «απ έξω» χωρίς δηλαδή να κοιτάζει τις σημειώσεις του, γιατί, τόσες φορές που τα έχει πεί τα έχει μάθει απέξω.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο καθηγητής αναφέρθηκε στα σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της προϊστορικής πόλης αλλά δεν ήξερε και δεν μας είπε για το πότε πρόκειται να ξανανοίξει ο χώρος. Άλλωστε, που να ξέρει ο άνθρωπος. Σου λέει εγώ είμαι αρχαιολόγος, δεν είμαι εργολάβος. Άλλους να πάτε να ρωτήσετε.
Με το τέλος της παρουσίασής του ο καθηγητής ζήτησε από το ακροατήριο να βγάλουν μια κόλλα χαρτί για να γράψουν εξετάσεις με βάσει τα όσα άκουσαν, πλήν όμως ένας μαθητής του που παρακολουθούσε την ομιλία τον τράβηξε διακριτικά από το μανίκι ψιθυρίζοντάς του ότι εκεί δεν ήταν στο πανεπιστήμιο αλλά σε διάλεξη οπότε και θα έπρεπε να ευχαριστήσει τον κόσμο και να τους πεί να περάσουνε στον μπουφέ. Οπότε, και ο καθηγητής αναδιπλώθηκε λέγοντας στο κοινό ότι οι εξετάσεις δεν θα είναι γραπτές, αλλά προφορικές.

(στα πιο σοβαρά τώρα, στην σελίδα http://kallistorwntas.blogspot.com/ μπορείτε να ενημερωθείτε για τα σημαντικότερα σημεία της πρόσφατης ομιλίας του Χρίστου Ντούμα)