Παρασκευή, Οκτωβρίου 30, 2009

Συμπληρωματικό για την ημερίδα του ΙΜΠΗΣ,

Στις 10 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην Σαντορίνη και συγκεκριμένα στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, ημερίδα που διοργάνωσε το ΙΜΠΗΣ, όπου και παρουσιάστηκαν στοιχεία απο τις μετρήσεις που πραγματοποιούν σε 24 βάση τα μηχανήματα του Ινστιτούτου για την παρακολούθηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Με .. σχετική καθυστέρηση, αναφερόμαστε -εκ νέου- εκτενώς αυτην τη φορά στο περιεχόμενο τησ παρουσίασης.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποίησε το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΗΣ και ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ του ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ (ΙΜΠΗΣ)
με θέμα : «Παρακολούθηση του Ηφαιστείου Σαντορίνης»

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν από τους ειδικούς και συζητήθηκαν στην συνέχεια με τους παρευρισκόμενους τα εξής θέματα:

1. «Η κατάσταση του ηφαιστείου σήμερα - Δεδομένα δικτύων»
θέμα το οποίο παρουσίασαν οι κύριοι Μιχάλης Φυτίκας, ομότιμος καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος ΙΜΠΗΣ
καθώς και ο κ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης, διδάκτωρ ερευνητής Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών & Μελετών, μέλος Δ.Σ. ΙΜΠΗΣ
2. «Σεισμική κρίση Ιουνίου 2009» θέμα το οποίο παρουσίασε ο κ. Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γενικός Γραμματέας ΙΜΠΗΣ
3. «Ηφαίστειο Κολούμπου - πρόσφατες υποθαλάσσιες έρευνες» θέμα που παρουσίασε ο κ. Θόδωρος Λαόπουλος, καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος Δ.Σ. ΙΜΠΗΣ

Κατά την διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί από τις μετρήσεις που πραγματοποιούν σε 24ωρη βάση και αδιαλείπτως τα τελευταία 12 χρόνια τα μηχανήματα που βρίσκονται εγκατεστημένα στους σταθμούς του Ινστιτούτου σε πολλά σημεία του νησιού, της θαλάσσιας περιοχής αλλά και του ίδιου του Ηφαιστείου, σχετικά με την δραστηριότητα των κρατήρων της Σαντορίνης.
Στοιχεία τα οποία μέσω του δικτύου μεταφέρονται αυτομάτως στην έδρα του Πανεπιστημίου στην Θεσσαλονίκη.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρώτο το ΙΜΠΗΣ πριν από 12 χρόνια, αναγνώρισε την ανάγκη δημιουργίας και εγκατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης ενός συστήματος – δικτύου για την παρακολούθηση και καταγραφή της Ηφαιστειακής δραστηριότητας με στόχο την περαιτέρω έρευνα αλλά και την δημιουργία κλίματος ασφάλειας για τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, μιας πρωτοβουλίας που είχε και συνεχίζει να στηρίζει ο Δήμος της Σαντορίνης.
Στην πρόσφατη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων ενώ έγιναν και αναφορές για την αναγκαιότητα εγκατάστασης νέων σύγχρονων μηχανημάτων για την παρακολούθηση της Ηφαιστειακής δραστηριότητας, ενώ ζητήθηκε η για μια ακόμη φορά βοήθεια και στήριξη του Δήμου της Σαντορίνης.
Στο τέλος της παρουσίασης η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δεκάδων ακροατών πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.


...........................