Τετάρτη, Ιουλίου 01, 2009


Σήμερα ξεκινάει στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τους Μεσογειακούς αγώνες, στο άρθρο 43 του οποίου περιλαμβάνεται η διάταξη για την αποκατάσταση του στεγάστρου του Ακρωτηρίου.

Η εξέλιξη κρίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξη μιας και ύστερα απο τις άκαρπες προσπάθειες να εκδοθούν οι ειδικοί όροι δόμησης για την ιδιαίτερη αυτη περίπτωση, η "άκρη" βρέθηκε μέσα απο το εν λόγο νομοσχέδιο.
Για τις εξελίξεις μας ενημέρωσε με ανακοίνωσή της η βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Άρια Μανούσου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Με επιστολές μου σας είχα ενημερώσει για όλες τις ενέργειες μου, σχετικά με την αποκατάσταση του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.

Σας ενημερώνω ότι σήμερα ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την ψήφιση του Νομοσχεδίου για τους Μεσογειακούς Αγώνες, στο άρθρο 43 του οποίου περιλαμβάνεται η διάταξη για την αποκατάσταση του στεγάστρου.

Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με το άρθρο 43, του παραπάνω νομοσχεδίου με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Πολιτισμού, η οποία επέχει θέση οικοδομικής άδειας και ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, καθορίζονται, κατά παρέκκλιση από κάθε κείμενη διάταξη, ειδικοί όροι δόμησης και κατασκευών, οι επιτρεπόμενες χρήσεις και ρυθμίζεται κάθε σχετική λεπτομέρεια για το έργο της αποκατάστασης και ολοκλήρωσης του βιοκλιματικού στεγάστρου.

Ένα πρόβλημα το οποίο από το 2005 αποτελεί αγκάθι για τον νησί μας, βρίσκει λύση, ύστερα από συντονισμένες επαφές και συζητήσεις με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Σαμαρά αλλά και με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις, είμαι πεπεισμένη ότι η άμεση αποπεράτωση του έργου θα προχωρήσει απρόσκοπτα.
Για άλλη μια φορά σας εκφράζω τη βούληση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Σαμαρά για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου Σαντορίνης.
Με βαθιά εκτίμηση,
Άρια Μανούσου – Μπινοπούλου

Σχετικά με τους μεσογειακούς αγώνες σημειώνουμε οτι,

Στην Ολομέλεια προς συζήτηση εισήχθη το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για την Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων «Βόλος 2013», με το οποίο ιδρύεται η ανώνυμος εταιρεία, η οποία θα κληθεί να διαχειριστεί και να υλοποιήσει τους Αγώνες.

Ο υφυπουργός Πολιτισμόυ Γιάννης Ιωαννίδης ξεκαθάρισε πως το θέμα του σχεδίου νόμου είναι η ίδρυση της εταιρείας που θα κάνει τους Αγώνες και «όχι η υλοποίηση των έργων, τα οποία περιλαμβάνονται στο φάκελο διεκδίκησης, θα εκτελεστούν από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού»