Τρίτη, Ιουνίου 30, 2009

Ναι μεν έχει περάσει ένα σωρό καιρός, πλην όμως δεν αναφερθήκαμε στα … μετεκλογικά (των ευρωεκλογών ,βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε) μηνύματα που εξέδωσαν σε τοπικό επίπεδο τα κόμματα και οι εκπρόσωποί τους σχετικά με το αποτέλεσμα της ευρω-κάλπης.
Υπενθυμίζουμε ότι και σε τοπικό επίπεδο, σημαντικό προβάδισμα κατέγραψε το Πασοκ, μεγάλες απώλειες σημείωσε η ΝΔ ( σε επίπεδο νομού μάλιστα οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και το εθνικό …σκορ) το ΚΚΕ συγκράτησε και σε κάποιες περιπτώσεις ενίσχυσε τις δυνάμεις του, ο Σύριζα καταποντίστηκε (έψαχνε να βρει την ψήφο του, όπως σκωπτικά σχολίασαν κάποιοι) με τα γνωστά αποτελέσματα και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από κάθε πλευρά ώστε να αποφύγει το κόμμα την σκληρή αυτοκριτική και ομφαλοσκόπηση, ενώ σημαντικό μερίδιο της εκλογικής πίτας μοιράστηκε μαζί με τους υπόλοιπους το ΛΑΟΣ, που στις Κυκλάδες πήγε πολύ καλά. Τα αποτελέσματα άλλωστε τα εχουμε σχολιάσει.

Σειρά ,λοιπόν, και για λόγους “αρχείου“ έχουν και τα μηνύματα των κομμάτων και των εκπροσώπων τους.

Για το αποτέλεσμα της κάλπης ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης έγραψε,

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν ήταν θετικό για τη Νέα Δημοκρατία. Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες των Κυκλάδων που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία, αναγνωρίζοντας τα πολλά και σημαντικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη στα νησιά μας τα τελευταία χρόνια. Δεν παραβλέπουμε όμως το γεγονός ότι αρκετοί συμπολίτες μας με την αποχή εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους προς την Κυβέρνηση. Αποδοκίμασαν τις συμπεριφορές ορισμένων στελεχών που παραβίασαν τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας. Ζητάμε συγνώμη από όσους απογοητεύσαμε. Σίγουρα, οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να εξετάσουμε με κάθε ειλικρίνεια τα αίτια της ήττας. Οφείλουμε επίσης να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ταχύτητα πάνω στα μεγάλα προβλήματα της χώρας και των πολιτών. Μόνο έτσι θα αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύξαμε με τους πολίτες όλα αυτά τα χρόνια. Είναι χρέος, αλλά και καθήκον μου, να δουλέψω ακόμα πιο σκληρά για να δικαιώσω τις κοινές μας προσδοκίες για τις Κυκλάδες και την Ελλάδα όπως κάνω από την ημέρα της εκλογής μου έως σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε τις εκλογές. Τις έχασε η Νέα Δημοκρατία. Παρά την απογοήτευση τους, οι Κυκλαδίτες δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Δεν στράφηκαν σε ένα ΠΑΣΟΚ που χωρίς προτάσεις, σχέδιο και όραμα για τα νησιά μας επέμενε στην σκανδαλολογία κατά την προεκλογική περίοδο. Αντί η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να δηλώνει χαρούμενη και δικαιωμένη για τα αποτελέσματα του κόμματος της, ας αξιολογήσει καλύτερα γιατί εμπιστεύτηκαν το ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες σχεδόν 10.000 λιγότεροι ψηφοφόροι από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2007 και 1.500 λιγότεροι από τις ευρωεκλογές του 2004 (Ευρωεκλογές 2009: 22.301 - Βουλευτικές 2007: 31.925 - Ευρωεκλογές 2004: 23.706).

Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση ότι δουλεύοντας με ευθύνη και συνέπεια στις επόμενες εκλογές μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και τους πολίτες και να αντιστρέψουμε το πολιτικό κλίμα.


Για το αποτέλεσμα της κάλπης ο βουλευτής Κυκλάδων του Πασοκ Παναγιώτης Ρήγας έγραψε,

Η αισιοδοξία και η ελπίδα ανέτειλαν και πάλι στις Κυκλάδες
Ελπίδα, αισιοδοξία και προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον σηματοδοτούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και για τις Κυκλάδες.
Είναι η πρώτη φορά μετά την αναμέτρηση των εθνικών εκλογών του 1996 που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναδεικνύεται νικητής των εκλογών στις Κυκλάδες.
Η αμετροέπεια, η φαυλότητα, η αλαζονεία και ο αυταρχισμός που επιδεικνύουν τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στις Κυκλάδες αποδοκιμάστηκε και καταδικάστηκε από τους Κυκλαδίτες.

Πεντέμισι χρόνια τώρα η Νέα Δημοκρατία εμπαίζει τους Κυκλαδίτες.
Με επικοινωνιακά τρικ προσπαθεί να δημιουργήσει μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που ζουν καθημερινά οι κάτοικοι των νησιών μας.
Ψευδεπίγραφες νησιωτικές πολιτικές, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, πολυδάπανες, ανούσιες και προκλητικές «φαμφάρες και ταρατατζούμ», παχιά λόγια και μηδενικό έργο, βόλεμα ημετέρων, ρουσφέτια, διαπλοκή και πρωτοφανής σπατάλη του δημοσίου χρήματος είναι τα χαρακτηριστικά της πολιτικής, της πρακτικής και των συμπεριφορών των γαλάζιων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών.
Τα προβλήματα όμως των Κυκλαδιτών στην υγεία, στην συγκοινωνία, στην οικονομία, στην γραφειοκρατία, στην εργασία, διογκώνονται συνεχώς.
Οι Κυκλαδίτες με την ψήφο τους διατράνωσαν την απόφασή τους να γυρίσουν σελίδα, να μην επιτρέψουν στην Νέα Δημοκρατία να συνεχίσει να τους εμπαίζει και να τους εξαπατά.
Οι Κυκλαδίτες στρέφουν και πάλι το βλέμμα τους προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναζητώντας λύσεις στα προβλήματά τους. Δείχνουν να ξαναεμπιστεύονται το κόμμα που έβγαλε τα νησιά από το περιθώριο την δεκαετία του ’80 και τα οδήγησε στο δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης εφαρμόζοντας πραγματικές νησιωτικές πολιτικές.
Προσωπικά, ως ο μοναδικός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις Κυκλάδες, αισθάνομαι χαρά, αισιοδοξία και δικαίωση. Πάνω και πρώτα από όλα όμως αισθάνομαι ακόμα πιο βαριά την ευθύνη να συνεχίσω τον αγώνα για την ανάδειξη και κυρίως για την επίλυση των προβλημάτων των Κυκλαδιτών. Αγώνα ασυμβίβαστο, καθαρό και διαρκή μέχρι την τελική δικαίωση. Έως τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των Κυκλαδιτών θα κατανοήσει τις θέσεις μας και θα αποδεχθεί το πρόγραμμά μας. Μέχρι τη μέρα που ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στο Γιώργο Παπανδρέου τη διακυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμά του και να οδηγήσει την Ελλάδα με σιγουριά, ασφάλεια, ανάπτυξη και ευημερία στο μέλλον.

Τέλος, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους Κυκλαδίτες που συμμετείχαν στη εκλογική διαδικασία και ιδιαίτερα εκείνους που τίμησαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την ψήφο τους.

Πραγματικά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλα τα στελέχη αλλά και στα απλά μέλη και τους φίλους του κόμματός μας στις Κυκλάδες, που μέσα σε δύσκολες συνθήκες συνολικής απαξίας και αδιαφορίας, έδωσαν τον αγώνα τους για τις αξίες και τις αρχές του κινήματός μας και για ένα καλύτερο μέλλον των νησιών μας.

Με την ψήφο μας στις ευρωεκλογές οι Κυκλαδίτες αποδείξαμε ότι αξίζουμε και θα διεκδικήσουμε ένα μέλλον πιο ελπιδοφόρο , πιο αισιόδοξο, πιο δημιουργικό και πιο φωτεινό για τα νησιά μας, για μας και για τις γενιές που έρχονται.


Για το αποτέλεσμα της κάλπης η βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Άρια Μανούσου ανέφερε μεταξύ άλλων στο τοπικό ραδιόφωνο ότι «το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο για την ΝΔ που με συνέπεια στις αρχές της προχώρησε και προχωρά σειρά μεταρρυθμίσεων στην χώρα», ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για «πρόσωπα μέσα στον κομματικό μηχανισμό που με την συμπεριφορά τους καταστρέφουν το έργο της κυβέρνησης και τα οποία, όπως σημείωσε, θα πρέπει να απομονωθούν για να μην νομίζει ο κόσμος ότι είμαστε όλοι ίδιοι»


Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων στο μετεκλογικό του μήνυμα αναφέρει ότι,

Οι κάλπες μίλησαν. Το ισχυρό μήνυμα της αποχής και στις Κυκλάδες (48,91%), αλλά και τα ποσοστά που κατέγραψαν τα κόμματα, αναδεικνύουν – παρά τους φαινομενικούς νικητές – την τεράστια δυσαρέσκεια και την απαξίωση του εκλογικού σώματος στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος της χώρας.
Στις Κυκλάδες η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ (36,77%) μετά από 13 χρόνια, η πτώση της ΝΔ στη δεύτερη θέση (34,38%), καθώς και η διασπορά των ψήφων σε πολλά μικρότερα κόμματα, καταδεικνύουν την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, χωρίς ταυτόχρονα να αναδεικνύουν ένα δυναμικό ρεύμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ, που και αυτό κατέγραψε μικρή πτώση (από 37,88 σε 36,77) σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007. Ανησυχητική η άνοδος του εθνικιστικού-ξενοφοβικού ΛΑΟΣ, που παραλίγο να καταλάβει την τρίτη θέση στο νομό με 5,45%, διπλασιάζοντας τα ποσοστά του πάντα σε σχέση με τις βουλευτικές του 2007. Το ΚΚΕ διατηρεί οριακά την τρίτη θέση με 5,48%, σημειώνοντας όμως μικρή πτώση τόσο σε σχέση με τις βουλευτικές (5,58%), όσο και σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004 (5,55%).
Ο ΣΥΡΙΖΑ με το 4,88% (ελαφρώς μεγαλύτερο από το εθνικό του ποσοστό 4,70), καταλαμβάνει τελικά την πέμπτη θέση με μικρή διαφορά από το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ, καταγράφοντας άνοδο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004 (4,4 %) και μικρή πτώση σε σχέση με τις βουλευτικές του 2007 (5,3%)
Τέλος αξιοσημείωτη καταγραφή είχαν τόσο οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 4,14%, όσο και οι Κυνηγοί με 3,64%.
Για μας, το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αυτό που κρατάμε για τις Κυκλάδες είναι ότι, παρά τη σοβαρή υποχώρηση μας σε πανελλαδικό επίπεδο, καταφέρνουμε να είμαστε και πάλι πάνω από το εθνικό ποσοστό, αποτελώντας μια αξιόπιστη δύναμη στο νομό μας, ενώ σημειώνουμε σημαντικά ποσοστά (πάνω από 5%) και σε αρκετά νησιά (Μήλος 8,18 %, Κίμωλος 7,13%, Σίφνος 6,52%, Τήνος 6,43%, Αμοργός 6,26%, Πάρος 5,17%, Ίος 5,29%), και καταγράφουμε άνοδο στη Νάξο σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές (από 3,87 σε 4,27 %). Επίσης σημαντικά ποσοστά καταγράφουμε στους Δήμους Εξωμβούργου 6,55%, Τήνου 6,01%, Άνω Σύρου 5,84%, Ποσειδωνίας 7,24% καθώς και στην Κοινότητα Πανόρμου 8,56%, γεγονός που δείχνει ότι όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από τους αγώνες μας και τη διαρκή και συνεπή παρουσία μας, έχει οικοδομηθεί και εδραιωθεί στις Κυκλάδες μια σχέση εμπιστοσύνης, που για μας έχει βαρύνουσα σημασία.
Απευθυνόμενοι προς τους Κυκλαδίτες και τις Κυκλαδίτισσες, εκφράζουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους μας τίμησαν με την ψήφο τους και υποσχόμαστε ότι δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους, συνεχίζοντας μαζί τους τους αγώνες για τη δυναμική ανάδειξη των μεγάλων και μικρών προβλημάτων του νομού μας.