συμφωνία υπεγράφει εχθές Πέμπτη 10 Ιουνίου μεταξύ του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παπαληγούρα και και 14 Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εγκατάσταση σε αυτά αυτόνομων μονάδων αφαλάτωσης που θα παράγουν αφαλατωμένο πόσιμο νερό.
Η μόνη υποχρέωση των ΟΤΑ στο πρόγραμμα, είναι να βρούν και να διαθέσουν τους κατάλληλους χώρους για την εγκατάσταση των μηχανημάτων , ενω προυπόθεση για την λειτουργία του προγράμματος είναι ,βέβαια, η ύπαρξη δικτύου για την διανομή του νερού.
Σύμφωνα με το άρθρο,
Μονάδες αφαλάτωσης θα αποκτήσουν 14 άνυδρα νησιά του Αιγαίου
Η Προγραμματική Συμφωνία υδροδότησης των άνυδρων νησιών του Αιγαίου με την εγκατάσταση και λειτουργία σε αυτά ολοκληρωμένων μονάδων αφαλάτωσης υπεγράφη την Πέμπτη από τον υπουργό Ναυτιλίας, Αναστάση Παπαληγούρα και 14 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Στο πρόγραμμα υδροδότησης συμμετέχουν η Αμοργός, η Χάλκη, η Μεγίστη, οι Λειψοί, η Πάτμος, η Κάλυμνος (για τη νήσο Ψέριμο), η Δονούσα, τα Κουφονήσια, η Ηρακλειά, η Θηρασιά, η Φολέγανδρος, η Κίμωλος, η Σίκινος και το Αγαθονήσι.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαληγούρας, το υπουργείο τις επόμενες μέρες προκηρύσσει Ανοικτό Μειοδοτικό Διεθνή Διαγωνισμό για την προμήθεια πόσιμου νερού αρίστης ποιότητας που θα παράγεται σε κάθε νησί.
Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί για 12 χρόνια, ενώ μπορεί να παραταθεί για τρία ακόμη χρόνια στην περίπτωση που ο ανάδοχος προμηθευτής αποδειχθεί αξιόπιστος ως προς τις υποχρεώσεις του.
«Οι ΟΤΑ θα διαθέσουν στον ανάδοχο κατάλληλο οικόπεδο κατά χρήση, για 12-15 χρόνια και θα παραλαμβάνουν δωρεάν χωρίς καν δαπάνες λειτουργίας ή συντήρησης των μονάδων αφαλάτωσης στην δεξαμενή τους, συγκεκριμένες ποσότητες εποχιακά κατανεμημένες πόσιμου νερού αρίστης ποιότητας και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ελληνικής Νομοθεσίας και της Ε.Ε.», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.
Και κατέληξε: «Μετά την λήξη του Προγράμματος σε 12-15 χρόνια, όλες οι εγκαταστάσεις θα περιέλθουν στην κυριότητα των ΟΤΑ χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και έχει προβλεφθεί να παραδοθούν σε καλή λειτουργική κατάσταση».