Δευτέρα, Ιουνίου 08, 2009

Λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, με την αποχή να σκαρφαλώνει στο 50% (ή είμαστε ευρωπαίοι ή δεν είμαστε!) και από την άλλη τα κόμματα (τα δύο μεγάλα, κυρίως) να αποτιμούν το αποτέλεσμα κατά πως το βολεύει και το συμφέρει το καθένα,
(παρά λίγο ,πάντως, να την πάθουν οι Πασόκοι όπως οι ΝεοΔεξιοί τον Απρίλη του 2000 που ζήσαμε 7 με 9 τους πανηγυρισμούς της ΝΔ, και να πανηγυρίσουν την «τεράστια» διαφορά για να ακολουθήσει μια ψιλοψυχρολουσία στη συνέχεια όταν είδαν τη διαφορά να μειώνεται… και ειλικρινώς απορώ για το εάν δημοσκόποι και δημοσιογράφοι σκάρωσαν αυτήν την «πλακίτσα» για να δούν τις αντιδράσεις των μεν -πασόκων- και των δε –ΝεοΔεξιών- που ξέρεις μπορεί….)

Λίγες ,λοιπόν, ώρες μετά τις ευρωεκλογές που είτε ως «δημοψήφισμα», είτε ως «πράσινη ανάπτυξη και συμμετοχή» αναλύονται από τα κόμματα και συζήτιουνται από τους πολίτες,
εμείς, ύστερα από μερικές μερούλες «αποχής» -κι εμείς!- από την εν λόγο σελίδα επιστρέφουμε για να δούμε κάποια απον τα σημαντικά θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα του νησιού μας.


Αναδρομικά και συγκεντρωτικά λοιπόν, έχουμε και λέμε….


Την Πέμπτη 4 Ιουνίου φιλοξενήσαμε στην εκπομπή «έχουμε και λέμε» του Σαντορίνη 106.4 τον υποψήφιο ευρωβουλευτή με το ψηφοδέλτιο του Πασοκ Κρίτωνα Αρσένη. Ο κ. Αρσένης βρισκόταν στην 8η θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του Πασοκ ενώ αφορμή για την επικοινωνία μας δεν ήταν .. αμιγώς η υποψηφιότητά του αλλά η διάκριση και η βράβευση από την Ε.Ε. του προγράμματος «Αειφόρος Αιγαίο» στο οποίο συμμετέχει ο κ. Αρσένης.


Έπειτα από αρκετές αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας σε θέματα Περιβάλλοντος, ορίστε και μια θετική: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, η ΕΕ βραβεύει την εκστρατεία ευαισθητοποίησης «Αειφόρο Αιγαίο» για ένα πράσινο μέλλον στα νησιά.

Το Πρόγραμμα «Αειφόρος Αιγαίο» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού είναι μία από τις 28 υποψηφιότητες που θα βραβευτούν στην Ταορμίνα της Σικελίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πανευρωπαϊκή ομοσπονδία Europa Nostra. Φέτος διαγωνίστηκαν συνολικά 140 υποψηφιότητες από 24 χώρες.

Το Αειφόρο Αιγαίο εμπλέκει τους νέους και τα παιδιά των νησιών σε μια διαδικασία «επιλογής» για το μέλλον των νησιών τους: τι τους αρέσει, τι θέλουν να διατηρηθεί και τι θέλουν να αλλάξει για το μέλλον των νησιών.

Έμπνευση αποτέλεσε η βραβευμένη ταινία Φωνή Αιγαίου της Λυδίας Καρρά που χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα και στην οποία καταγράφεται η μοναδική ομορφιά του Αιγαίου που κινδυνεύει ανεπιστρεπτί από την ανεξέλεγκτη δόμηση και άναρχη ανάπτυξη.

Μέσα από την εξειδικευμένη ιστοσελίδα egaio.gr παρέχονται κοινό εργαλεία για νομική υποστήριξη και χρηματοδότηση πρωτοβουλιών αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και οδηγοί για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Διασυνδέονται επίσης δημοτικές αρχές, επαγγελματίες, επιστήμονες και όλοι όσοι έχουν αναπτύξει δράση για την αειφορία στο Αιγαίο.

Στον πυρήνα του προγράμματος συμμετείχαν 78 σχολεία και 17 νησιά (Αγαθονήσι, Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κύθνος, Κως, Λειψοί, Λέρος, Νάξος, Πάρος, Πάτμος, Σέριφος, Σίφνος, Σκύρος, Σύρος

www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1020198&lngDtrID=252


Σημειώνουμε ότι ο κ. Αρσένης εξελέγη ευρωβουλευτής στην 8η εκλόγιμη θέση του ευρωψηφοδελτίου.







Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Οινοποιείο της «Ένωσης Συνεταιρισμών Σαντορίνης» στον Πύργο.
Η ημερίδα είχε θέμα την
«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ MARKETING &
ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ
»

Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από τις 12:00 έως 16:30 όπου πραγματοποιήθηκε και συνάντηση εργασίας με τους οινοποιούς και τους αμπελουργούς του νησιού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου & Οίνου σε συνεργασία με την Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Βορείου Ελλάδος και τους στρατηγικούς συμβούλους του κλάδου PRC – Critical Publics – Alter Vision Group, στο πλαίσιο του έργου που εκπονεί: Ανάπτυξη Στρατηγικής Marketing & Συστήματος Ταυτότητας του Ελληνικού κρασιού στην Ελληνική και παγκόσμια αγορά.

Ειδικότερα στο πλαίσιο του έργου, το Ασύρτικο, ως κυρίαρχη ποικιλία στη Σαντορίνη, έχει επιλεγεί ως μία από τις τοπο-ποικιλίες πρεσβευτές του Ελληνικού κρασιού στην παγκόσμια αγορά.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν:
1. Θέματα που εντάσσονται στους Κρίσιμους Παράγοντες Επιτυχίας για το ελληνικό κρασί και τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη διαχείριση της κάθε τοπο-ποικιλίας, π.χ. ιχνηλασιμότητα οινικών προϊόντων, σύστημα πιστοποίησης κρασιών εντός ζώνης, διάχυση βέλτιστων πρακτικών κ.α.
2. Στρατηγική ανταγωνιστικής τοποθέτησης της κάθε τοπο-ποικιλίας, και συγκεκριμένα να προσδιορισθούν τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά (στοιχεία Εικόνας –brand elements) με τα οποία θα πρέπει να συνδεθεί η τοπο-ποικιλία στο μυαλό των καταναλωτών διεθνώς.

Κατά την διάρκεια της συνάντηση εργασίας έγινε συνοπτική αναφορά σε πρακτικές άλλων χωρών ενώ παρουσιάστηκαν και οι στρατηγικές κατευθύνσεις που προτείνουν οι σύμβουλοι για το Ασύρτικο.








Μεγάλη σπείρα που είχε στην κυριολεξία ρημάξει πολλά καταστήματα στην Σαντορίνη εξάρθρωσε το Αστυνομικό Τμήμα Θήρας.
Στην σπείρα συμμετείχαν νέοι από το νησί μεταξύ των οποίων -δυστυχώς- και ανήλικοι.


Ανάμεσα στα κλοπιμαία που παρουσίασε ο διοικητής του Α.Τ Θήρας Δημήτρης παντελής συμπεριλαμβάνονται ηλεκτρονικοί υπολογιστές , συστήματα ήχου και διαρηκτικά εργαλεία. Σύμφωνα με τον Διοικητή του Α.Τ Θήρας η σπείρα προωθούσε τα κλοπιμαία στην Αθήνα ενώ μέλη της μόλις κατάλαβαν ότι οι Αστυνομικοί τους έχουν εντοπίσει και θα προχωρούσαν σε συλλήψεις πέταξαν στην θάλασσα στην περιοχή του Ακρωτηρίου υπολογιστές και άλλα αντικείμενα.
Ο κ. Παντελής κατά την διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης που έγινε για το θέμα ανέφερε ότι δύο από τους ανήλικους έχουν ποινικό παρελθόν μιας και είχαν απασχολήσει την Αστυνομία το 2003 όταν συμμετείχαν σε 18μελή ομάδα που ,τότε, εστίαζε στις κλοπές μοτοποδηλάτων και των ανταλλακτικών τους.
Στην εν λόγο περίπτωση οι νεαροί που συμμετείχαν στην ομάδα είχαν προωθήσει αρκετά απο τα κλοπιμαία στην πλατεία της Ομόνοιας στην Αθήνα όπου και πουλήθηκαν, ενώ κάποια από τα κλοπιμαία τα πέταξαν στη θάλασσα όταν κατάλαβαν ότι τους παρακολουθούν.
Σε κοινωνικό επίπεδο πάντως, πολλοί από τους ιδιοκτήτες των αντικειμένων που εκλάπησαν δεν προχώρησαν σε καταγγελίες ούτε καν σε δήλωση απώλειας των αντικειμένων τους επειδή γνώριζαν τα παιδιά και είχαν φιλική η συγγενική σχέση μεταξύ τους και μεταξύ των οικογενειών τους.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας η αξία των κλοπιμαίων από καταστήματα φτάνει τα 5.400 ευρώ ενώ η αξία των μετρητών και κοσμημάτων που έκλεψαν από σπίτια φτάνει τα 4.600 ευρώ. Επίσης, μεταξύ των αντικειμένων που εκλάπησαν είναι και μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή αξίας 150 ευρώ που ανήκε στο Δημοτικό Σχολείο Ακρωτηρίου.


Στις έρευνες συμμετείχε και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Κυκλάδων Γρηγόρης Μαντούσης που ανέφερε ότι «δεν υπάρχει έξαρση της μικροεγκληματικότητας στο Νομό, ενώ δεν έχουμε επίσης και συμμορίες με τον τρόπο που αυτές λειτουργούν στο εξωτερικό».