Τετάρτη, Ιουνίου 10, 2009


Παράλληλα με την πρόσκληση για την ευρωπαική μέρα Μουσικής που θα γιορταστεί και στο Μέγαρο Γκύζη,
ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου,
καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδηλώσεων του Μεγάρου, μας ενημερώνει για την 1η έκθεση χαρακτικής που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα καθώς και για την συμμετοχή του σε αυτην.
Σύμφωνα με την πρόσκληση,

«Εν Τυπώσεις επί Χάρτου»

Μια μοναδική έκθεση χαρακτικής στον Πειραιά

Το παρελθόν και το παρόν της νεοελληνικής χαρακτικής, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, παρουσιάζεται σε μια μοναδική έκθεση με τον τίτλο “Εν Τυπώσεις επί Χάρτου”, από τις 11 έως τις 28 Ιουνίου, στις εντυπωσιακές αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά (κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου).

Η έκθεση αυτή, στην οποία συμμετέχουν 127 καλλιτέχνες, αποτελείται από δύο ενότητες:
α) Πρωτοπόροι και Δάσκαλοι και
β) Σύγχρονοι και Νέοι Έλληνες Χαράκτες.
Είναι μία έκθεση που γίνεται στα πλαίσια του 1ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ (Athens Print Fest/ First Edition), που διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών σε συνεργασία με την Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ιταλικό Ινστιτούτο, την Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Ισπανικό Ινστιτούτο Θερβάντες και άλλους πολιτιστικούς φορείς.

Ειδικά για την έκθεση της Πινακοθήκης Πειραιά, μια ομάδα από τους πιο δραστήριους συλλέκτες έργων ελληνικής χαρακτικής συνεργάζεται με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών.
Από τις 5 συλλογές των Μάνου Βεντούρη & Πάρι Παρασκευά-Βουτσά, Χαράλαμπου Λεοντιάδη, Γιάννη Παπακωνσταντίνου, Γιώργου Ριζόπουλου, Ιορδάνη Χριστοδούλου θα παρουσιασθούν 100 εξαιρετικά έργα 51 καλλιτεχνών, των πρωτοπόρων και δασκάλων της νεοελληνικής χαρακτικής, μεταξύ των οποίων είναι οι Δημήτρης Γαλάνης, Λυκούργος Κογεβίνας, Άγγελος Θεοδωρόπουλος, Νίκος Βεντούρας, Ευθύμης Παπαδημητρίου, Γιάννης Κεφαλληνός, Τάσσος, Βάσω Κατράκη και πολλοί άλλοι, οι οποίοι εχάραξαν το λαμπρό παρελθόν της νεοελληνικής χαρακτικής.

Θα εκτεθούν επίσης, για πρώτη φορά, και χαρακτικά έργα που ανήκουν στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά. Το παρόν της νεοελληνικής χαρακτικής παρουσιάζεται μέσα από 200 έργα 76 σύγχρονων χαρακτών – μελών της Ε.Ε.Χ.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ειδικευμένος στη χαρακτική Ομότιμος Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Μανώλης Μαυρομμάτης, ενώ τον συντονισμό της ανέλαβαν ο Προϊστάμενος της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά Γιάννης Ρούσος και ο χαράκτης και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών Νίκος Δεσεκόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργεί το πρόγραμμα «Αγγίζοντας την Τέχνη» για φιλότεχνους με περιορισμένη ή ολική αδυναμία όρασης, το οποίο προωθεί το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 17 Ιουνίου,
στις 20.30, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.
Διάρκεια έκθεσης: 11 – 28 Ιουνίου 2009

Ώρες Λειτουργίας : Καθημερινά 10.00-13.00 & 18.00-21.00
Σάββατο - Κυριακή 10.00 - 14.00
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου)
Φίλωνος 29, τηλ. 210 4101401