Πέμπτη, Μαΐου 07, 2009

Το πρόγραμμα των φετινών του εκδηλώσεων ανακοίνωσε το Μέγαρο Γκύζη.
Πάντοτε έγκαιρα και με συνέπεια στο ύφος που διέπει τις εκδηλώσεις του εδω και 25 χρόνια το Μέγαρο μας ανακοινώνει:


Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2009
Φηρά - Σαντορίνη

1-23 Αυγούστου 2009


Εικαστικές Τέχνες, Μουσική και Θέατρο Σκιών συνδυάζονται και φέτος αρμονικά στις εννέα συνολικά εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του αυγουστιάτικου Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2009, στα Φηρά Σαντορίνης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παπακωνσταντίνου. Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.


Το Φεστιβάλ σηκώνει αυλαία την 1η Αυγούστου με μία ξεχωριστή έκθεση ζωγραφικής, αφιέρωμα στη μνήμη του «καλλιτέχνη της φυγής και της αναζήτησης», του μεγάλου ζωγράφου Πάρι Πρέκα, δέκα χρόνια φέτος από τον θάνατό του.

Τίτλος έκθεσης: “Οι Λιθογραφίες στο Ταξίδι του Πάρι Πρέκα”

Θα εκτεθούν 30 μεγάλες λιθογραφίες του καλλιτέχνη, πολλές από αυτές δοκίμια από το προσωπικό του αρχείο, με θέμα τα άλογα, τα τάνκερς και τοπία της Ελλάδας (μεταξύ αυτών κυρίαρχη θέση κατέχει η Σαντορίνη).

«Μέσα από την τέχνη του ο Πάρις Πρέκας εκφράζει με κάθε έννοια το ταξίδι, την τάση της φυγής, τη λαχτάρα της αναζήτησης. Τα λιμάνια του Αιγαίου και τα τοπία από την ελληνική φύση, τα πανιά και τα πλεούμενα, η αγάπη του για τον κόσμο της αρχαιότητας, το πέταγμα του Ίκαρου, οι κινήσεις των αλόγων, οι όγκοι των τάνκερς, όλα, εκφράζουν άμεσα και υπαινικτικά τη φυγή από τη συμβατικότητα, την αποδέσμευση από την καθημερινότητα, την έννοια της προσωπικής ελευθερίας. Όλα είναι μέσα φυγής και καταλήγουν σε σύμβολα».

Διάρκεια έκθεσης: 1 - 23 Αυγούστου 2009


Τις μουσικές εκδηλώσεις ''ανοίγει'' στις 4/8 το “Trio Arte”, που αποτελείται από τους κορυφαίους και καταξιωμένους σολίστες Δημήτρη Γούζιο (βιολοντσέλο), Απόλλωνα Γραμματικόπουλο (βιολί) και Γιάννη Μιχαηλίδη (πιάνο). Ερμηνεύουν έργα των Bach, Haydn, Dvorak σε ένα μοναδικό κονσέρτο μουσικής δωματίου για πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο.


Στις 7/8 ξετυλίγεται η μουσική παράσταση “Ο γύρος του κόσμου σε ... οκτάβες” με τις Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, δύο ταλαντούχες κοπέλες με ξεχωριστό «μέταλλο» φωνής η καθεμία, που τραγουδούν με τις αιθέριες φωνές τους, είτε σόλο είτε ντουέτο, αλλά και παίζουν πιάνο και κιθάρα. Τραγουδούν σε 20 γλώσσες και διαλέκτους από γκόσπελ, μπλουζ, φάντος έως τσιγγάνικα, παραδοσιακά ελληνόφωνα της Κ. Ιταλίας αλλά και Χατζιδάκι και Τσιτσάνη.


Ο Καραγκιόζης, η φωνή της αμφισβήτησης και της ανατροπής, προσγειώνεται στη σκηνή του Μεγάρου Γκύζη, όταν ο εξαιρετικός καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης (Αθηναϊκός Θίασος Σκιών) παίρνει τις φιγούρες του και ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους μέσα από τις κλασικές κωμωδίες του Θεάτρου Σκιών “Ο Καραγκιόζης Γραμματικός” στις 10/8 και “Τα ογδόντα δύο εντάλματα του Καραγκιόζη” στις 11/8.


Ξεχωριστή ασφαλώς εκδήλωση του φετινού Φεστιβάλ αποτελεί στις 13/8 η συναυλία της μοναδικής Φωτεινής Δάρρα, μιας από τις μελωδικότερες φωνές του σύγχρονου ελληνικού πενταγράμμου, που με την σπάνιας χροιάς φωνή της και την ξεχωριστή παρουσία της ερμηνεύει τραγούδια αγαπημένα του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου (την συνοδεύει στο πιάνο ως guest star στη συναυλία) αλλά και τραγούδια από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, σε ένα σύνθετο πρόγραμμα που αναμένεται να εντυπωσιάσει με την διασκεδαστική αλλά και την ψυχαγωγική του διάσταση. Μαζί της στο πιάνο ο εξαίρετος μουσικός Νίκος Ορφανός.


Η Ζωή Τηγανούρια και ο Γιώργος Ψυχογιός, για πρώτη φορά μαζί, μας ταξιδεύουν στις 17/8 σε μια latin-tango-jazz παράσταση, αλλά και σε ρυθμούς ελληνικών μελωδιών διασκευασμένων. Ο αισθησιακός δυναμισμός και το ταλέντο της βιρτουόζου ακκορντεονίστας ενώνεται σε ένα μαγικό μείγμα με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του κορυφαίου πιανίστα αλλά και δεξιοτέχνη ακκορντεονίστα.


Το ταξίδι συνεχίζεται στις 20/8 με το κουϊντέτο “Gagabunga” του συνθέτη και πιανίστα Γιάννη Αρζιμάνογλου, που μας συστήνει τον δικό του "διάσπαρτο κόσμο" μέσω των μελωδιών του που αναμειγνύουν μουσικά στυλ όπως την jazz, latin, bossa nova, salsa, αλλά και ελληνική και μεσογειακή μουσική. Συμμετέχουν τέσσερις επίσης σπουδαίoι μουσικοί, ο Αντώνης Λαδόπουλος (σαξόφωνο), ο Κουβανός Manuel Orza (μπάσο) και οι Αργεντινοί Roman Gomez (bandoneon & κιθάρα) και Demian Gomez (κρουστά).


Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη ολοκληρώνεται στις 23/8 με έναν από τους καλύτερους νέους performer, τον Κωστή Μαραβέγια και την μπάντα του Maraveyas Ilegal. Ενέργεια, ρυθμός, πάθος, εξωστρέφεια και εκρηκτικότητα συνθέτουν αυτήν τη μουσική γιορτή. Με φωνή ζεστή και γνώριμη o Κωστής Μαραβέγιας ξεσηκώνει τους θεατές και τους κάνει μέρος της παράστασης. Με άλλους τέσσερις συναρπαστικούς μουσικούς στη σκηνή, μας αφηγείται τις δικές του ιστορίες δείχνοντάς μας πως τελικά ... “la vita e bella” !

Τη μπάντα συνθέτουν οι:

Κωστής Μαραβέγιας (φωνή, ακορντεόν, κιθάρα), Ιλάν Μανουάχ (σαξόφωνο), Άγγελος Παπαδάτος (μπάσο), Γρηγόρης Ντάνης (κιθάρα), Νίκος Παπαβρανούσης (τύμπανα).

Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης: 9 μμ.





ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ “ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ”, 847 00 ΦΗΡΑ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Τηλ. 22860 23077, Fax: 22860 22428

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Γιάννης Παπακωνσταντίνου

www.megarogyzi.gr e-mail: info@megarogyzi.gr