Τρίτη, Απριλίου 28, 2009





Για τον Τριανταφυλλόπουλο θα μιλάμε τώρα;

αναγκαστικά….

ή ο Τριανταφυλλόπουλος μας έπιασε στον ύπνο…

κυριολεκτικά, μας είχε πάρει ο ύπνος….

Πολύ αργότερα από τα μαύρα μεσάνυχτα της Πέμπτης 24 Απριλίου και ύστερα από την αναλυτική συζήτηση θέματος σχετικού με μοναχή που απελάθηκε από την μονή στην οποία ησύχαζε λόγο της μη έκδοσης του διαζυγίου της -διότι στην προηγούμενη ζωή της ήταν προφανώς ανήσυχη- η εκπομπή «ζούγκλα» με παρουσιαστή τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο μετέδωσε -ως είχε προαναγγείλει- αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σχετικά με το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond.
Και η αλήθεια είναι ότι η αναγγελία του θέματος σχετικά με τις «αποκαλύψεις» καθώς και οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις που είχαν προηγηθεί με φορείς της Σαντορίνης, είχαν οδηγήσει πολλούς να πιθανολογούν ότι το περιεχόμενο της εκπομπής θα σχετίζονταν με τα αίτια του ναυαγίου, την πιθανότητα μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού από τα εναπομείναντα καύσιμα και τα τοξικά του πλοίου, το πόρισμα του Πολυτεχνείου που έχει αναλάβει την σύνταξη της μελέτης απάντλησης των καυσίμων, τους χειρισμούς της πλοιοκτήτριας εταιρίας αλλά και του ΥΕΝ τις κρίσιμες ώρες μετά την πρόσκρουση, λεπτομέρειες από το περιεχόμενο των αρχικών καταθέσεων του πλοιάρχου, μελών του πληρώματος καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, για τον τρόπο, χρόνο και τόπο που βυθίστηκε το πλοίο κ.α.
Ένα «αποκαλυπτικό» άλλωστε ρεπορτάζ θα ήταν λογικό να ασχοληθεί με ένα από τα παραπάνω θέματα.
Όμως, προς έκπληξη όλων όσων είδαν το "αποκαλυπτικό" ρεπορτάζ
-γιατί, μην ξεχνάμε και το πεπερασμένο της ώρας, εργαζόμενοι άνθρωποι είμαστε, και το ξενύχτι, έστω και μέσα από το κρεβάτι μας, παρακολουθώντας τηλεόραση, είναι πολυτέλεια-
περιορίστηκε στην αποκάλυψη ότι τα εισιτήρια τα οποία είχαν χρησιμοποιήσει εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, φορέων και κάτοικοι του νησιού για να μεταβούν στον Πειραιά και να διαμαρτυρηθούν για την στασιμότητα του θέματος είχαν αγοραστεί από την Ένωση Λεμβούχων Θήρας! Ενώ παράλληλα αφέθησαν αιχμές για τον τόπο λειτουργίας και τους σκοπούς(;) της Επιτροπής Πολιτών για την ανέλκυση του ναυαγίου.
Σε αυτά τα ζητήματα περιορίστηκαν οι «αποκαλύψεις» της εκπομπής οι οποίες εξέπληξαν το
-όσο- θηραϊκό κοινό τις παρακολούθησε μιας και ,κανονικά, ο δημοσιογράφος οφείλει να αναδεικνύει θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος και την δραστηριότητα συλλόγων σε αυτόν τον τομέα.
Αντιθέτως όμως η εκπομπή περιορίστηκε αυστηρά στο να διαβάλλει αυτήν ακριβώς την δραστηριότητα της Επιτροπής Πολιτών και να ενισχύσει την θέση ότι την ζημιά δεν πρέπει να την πληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος πολίτης αλλά η εταιρία. Όπερ μεθερμηνευόμενο στο ότι τα Υπουργεία και το δημόσιο γενικά δεν έχουν καμιά δουλειά να δώσουνε μία για το ναυάγιο κι ότι οι μόνοι που πρέπει να δώσουν είναι η πλοιοκτήτρια εταιρία και οι ασφαλιστικές της.
Για να ενισχύσουν αυτήν την θέση μάλιστα ο δημοσιογράφος και η έχουσα και γερμανικό διαβατήριο σύζυγός του ισχυρίστηκαν ότι αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν κι ότι σε άλλες χώρες δεν πληρώνουν τις ζημιές οι -εκεί- φορολογούμενοι πολίτες αλλά οι ζημιάρες εταιρίες…. "Σωστά", θα μπορούσε να πεί κανείς, "γιατί να πληρώσει το κράτος την ξένη λαδιά;"…
πλην όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα γι αυτό και σε πάμπολλες περιπτώσεις έχουν κληθεί οι κυβερνήσεις να δράσουν άμεσα για να προστατέψουν το περιβάλλον. Και μετά, πάνε και τα ζητάνε από αυτούς που φταίνε. Οι κυβερνήσεις δηλαδή ζητάνε και παίρνουν τα λεφτά από τους υπαιτίους. Αυτά, σε «άλλες περιπτώσεις», αυτές που επικαλέστηκε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος για να υποστηρίξει την άποψή του…
Αυτό πάντως με τον ερμο τον φορολογούμενο πολίτη -ευτυχώς που εχουμε και τους υπουργούς να μεριμνούν για δαυτον- που είναι «κρίμα κι’ άδικο» να πληρώσει τα σπασμένα του Sea Diamond, το επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία και ο υφυπ. Ναυτιλίας κ. Καμμένος, του οποίου την τοποθέτηση πρέπει να εξάρουμε γιατί δεν είναι και πολλές οι περιπτώσεις όπου ολόκληροι(!) υπουργοί αγωνιούν, συμμερίζονται και συμπάσχουν προς όφελος του πολίτη και υπερασπίζονται την τσέπη του….


Το μεροκάματο να βγαίνει σε κάθε περίπτωση…


το μίξερ της -χθεσινής- Δευτέρας...
ή ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει...
χθες το βράδυ πάντως ο Μάκης για μια ακόμη φορά στην έναρξη της εκπομπής του ανακάτεψε παπάδες, ροκάδες, τον Αβραμόπουλο, δύο μητροπολίτες εναν πρώην κι εναν εν ενεργεία, δύο μοντέλα ενα πρώην κι ενα εν ενεργεία, πέντε ψυχολόγους, τρείς κοινωνικούς λειτουργούς, έξι καλόγριες και τέσσερις βουλευτές δύο πρώην και δύο εν ενεργεία, ενω μνημόνευσε και τον ... μακαρίτη κριτικό κινηματογράφου Βασίλη Ραφαηλίδη (!) -θου κύριε!- αλήθεια που πήγε και τον θυμήθηκε, προκειμένου να ενισχύσει την άποψή του...
πλουραλισμός ! άλλωστε όλοι οι καλοί χωράνε ...