Τρίτη, Απριλίου 28, 2009

Στέγαστρο Ακρωτηρίου.

παρακάμπτονται οι δυσκολίες.

μέσω τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τους Μεσογειακούς Αγώνες δίνεται η λύση στο πρόβλημα εκδοσης της οικοδομικής άδειας.




Για την επισκευή του μισογκρεμισμένου στεγάστρου Σαντορίνης παρακάμπτεται τελικά η Πολεοδομία Σαντορίνης, που αρνήθηκε να εκδώσει σχετική οικοδομική άδεια.

Το υπουργείο Πολιτισμού προωθεί για ψήφιση στη Βουλή τροπολογία στο ν/σ για τους Μεσογειακούς Αγώνες, που προβλέπει την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) μεταξύ των υπουργών Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, η οποία θα επέχει θέση οικοδομικής αδείας.

Με την τροπολογία δίνονται όροι δόμησης στον αδόμητο αρχαιολογικό χώρο για την προστασία των αρχαίων και έτσι θα νομιμοποιούνται όλες οι κατασκευές: φυλάκια, δεξαμενές ομβρίων, κυλικείο, εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού και το νέο στέγαστρο του Ακρωτηρίου Σαντορίνης.


Παράλληλα, το Υπ. Πολιτισμού θέλοντας να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες μετατρέπει την Κοινή Υπουργική Απόφαση σε Νόμο ώστε στο μέλλον να μην υπάρξει η παραμικρή αμφισβήτηση και να εκλείψει η πιθανότητα νέων καθυστερήσεων.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων για το θέμα είδαμε και την δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στον Νομάρχη Κυκλάδων Δημήτρη Μπάιλα και τον Διευθυντή των ανασκαφών του Ακρωτηρίου Χρίστο Ντούμα αναφορικά με τη νομιμότητα των χειρισμών της υπόθεσης από την Πολεοδομία Σαντορίνης.

"Το 2003 και το 2004 κατεβλήθει τεράστια προσπάθεια για να επανιδρυθεί και να λειτουργήσει σωστά το διαλυμένο Πολεοδομικό Γραφείο Θήρας, η υποβληθείσα μελέτη που κατατέθηκε για για αναθεώρηση της υπάρχουσας άδειας δεν είχε θεωρηθεί και εγκριθεί απο καμία δημόσια υπηρεσία" είχε υποστηρίξει στην μακροσκελή του ανακοίνωση ο κ. Μπάιλας,
για να απαντήσει ο κ. Ντούμας οτι "η τεχνική υπηρεσία του Υπ. Πολιτισμού που είχε εγκρίνει την αρχική μελέτη, δεν θεωρείται κρατική υπηρεσία;"

Μεταξύ άλλων ο κ. Ντούμας είχε θέσει και άλλα ερωτήματα.


Πηγή : http://www.kykladesnews.gr/Tropologia-ktizei-to-stegastro-tis-Santorinis.html
εφημερίδα "κοινή γνώμη"