«Αναιρεί» το ένα το άλλο;
Μπορούμε να πούμε ναι με όρους και προϋποθέσεις;
Ένα σημαντικό θέμα που απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν αυτό της πρωτοβουλίας του Δήμου Θήρας να φυτέψει στο νησί ενήλικα δέντρα καθώς και δενδρύλλια ελιάς.
Τις ενστάσεις του ως προς την εγκατάσταση στην γη του νησιού «μη πιστοποιημένων και ελενγμένων» φυτών καθώς και τις επιφυλάξεις του σχετικά με την αλλαγή που θα προκύψει στην εικόνα του νησιού, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Μάρκος Καφούρος. Ο κ. Καφούρος στην παρέμβασή του έθεσε σειρά σοβαρών ζητημάτων με προεξέχον το ότι το αρμόδιο γραφείο του Δήμου δεν συζήτησε το θέμα πριν πάρει την σχετική απόφαση, ούτε ενημέρωσε συναρμόδιους φορείς. Παράλληλα ο κ. Καφούρος ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την λόγο πρωτοβουλία, ρωτώντας για το πόσα δέντρα περιλαμβάνει ο σχεδιασμός, που αναμένεται να τοποθετηθούν -θέτοντας επίσης ερωτήματα σχετικά με τα σημεία όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί δέντρα- γιατί επελέγησαν τα συγκεκριμένα, ποιος και εάν πιστοποιεί την υγεία των δέντρων αυτών, κατά πόσο θα μεταβληθεί η εικόνα καθώς και η φυσική χλωρίδα του νησιού, εάν ο σχεδιασμός έχει την έγκριση επίσημων φορέων κλπ.
Απαντήσεις στα ερωτήματα κλήθηκε να δώσει ο Δημήτρης Σιγάλας, υπεύθυνος του γραφείου Περιβάλλοντος του Δήμου ο οποίος βάσισε την επιχειρηματολογία του στο ότι η Σαντορίνη στο παρελθόν φιλοξενούσε στα εδάφη της ελιές, κάτι που μαρτυρούν αρχαιολογικά ευρήματα και απολιθώματα ελιάς στην περιοχή της Καλντέρας καθώς και σε άλλα σημεία του νησιού.
Ο κ. Σιγάλας στην ομιλία του αναφέρθηκε σε ανάλογη δενδροφύτευση που έγινε στο παρελθόν, σημειώνοντας ότι τα δέντρα δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα στον αμπελώνα και τις καλλιέργειες του νησιού αλλά ενίσχυσαν την εικόνα του.
Ο κ. Σιγάλας αναφέρθηκε αναλυτικά στον σχεδιασμό του προγράμματος, στις προσπάθειες για την δημιουργία πειραματικού ελαιώνα στο Εμπορείο, για το πότισμα των δέντρων που γίνεται με το νερό από τους βιολογικούς καθαρισμούς, ενώ τέλος υπερασπίστηκε την εικόνα που θα αποκτήσει το νησί με την παρουσία ελιάς στη γη του, λέγοντας ότι το αμπέλι και η ελιά είναι δύο φυτά που ταιριάζουν -κάτι που αποδεικνύεται και ιστορικά- μεταξύ τους.
Εμείς τέλος, θέλουμε να πιστεύουμε ότι το θέμα δεν έχει πολιτικές προεκτάσεις και ευχόμαστε οι φορείς των δύο απόψεων να κινούνται με γνώμονα το συμφέρον του νησιού.