Πέμπτη, Απριλίου 02, 2009

Ευκαιρία σήμερα με την απεργία να …. δουλέψουμε και να δούμε κάποιες από τις σημαντικότερες ειδήσεις και ανακοινώσεις από την τοπική μας επικαιρότητα.




Επιτυχημένη κρίνεται από τους διοργανωτές της η ετήσια εκδήλωση της τοπικής της ΝΔ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (28.3) στο κέντρο «Αηδόνι».
H εκδήλωση κρίνεται επιτυχημένη, μιας και το κέντρο γέμισε από φίλους και μέλη της ΝΔ καθώς και από στελέχη του κόμματος.
Σε ότι αφορά τους δεύτερους, στην βραδιά έδωσαν το παρόν ο υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης, οι βουλευτές του Νομού Γιάννης Βρούτσης και Άρια Μανούσου, ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στις προηγούμενες εκλογές Σταμάτης Μαύρος και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Χαράλαμπος Κόκκινος.


Από τις πλέον ενδιαφέρουσες ομιλίες ήταν αυτή του υφυπουργού Απασχόλησης κ. Κοντογιάννη η οποία είχε τοπική θεματολογία που στην πρώτη περίπτωση ικανοποίησε και ενθουσίασε το ακροατήριό της ενώ στην δεύτερη, απ’ ότι φάνηκε ικανοποίησε… μέρος του ακροατηρίου της ενώ … δυσαρέστησε το υπόλοιπο!
Στην πρώτη περίπτωση, της γενικής -και υπερκομματικής- ικανοποίησης, πολύ σημαντικό θεωρήθηκε το γεγονός ότι ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην ομιλία του στο θέμα του Sea Diamond, χαρακτηρίζοντάς το «μείζον» για το νησί, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση ώστε να αισθάνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού ασφαλείς, ενώ παράλληλα όπως είπε, θα πρέπει να προστατευτεί το περιβάλλον του όμορφου νησιού μας. Ο κ. Κοντογιάννης ,στο ίδιο θέμα, σημείωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος. Χαρακτηριστικό είναι δε το γεγονός ότι και σε ερώτηση συνέντευξής του στην «κοινή γνώμη» σχετικά με την εν λόγω αναφορά στο Sea Diamond, υποστήριξε ότι για τον ίδιο θέματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον αποτελούν πρώτη προτεραιότητα.
Στην δεύτερη τώρα περίπτωση, αυτή της μερικής ικανοποίησης, μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστο ξάφνιασε η αναφορά του υφυπουργού, ουσιαστικά στις επόμενες δημοτικές εκλογές, μιας και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το κόμμα εκπροσωπεί άξια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Νίκος Ζώρζος», χρίζοντάς τον έμμεσα υποψήφιο της ΝΔ. Δεν ήξερε, δεν ρώταγε, ή, ήξερε και ρώτησε, αυτά θα παραμείνουν αναπάντητα ερωτήματα. Γεγονός είναι πάντως ότι η δήλωση προκάλεσε παρεξήγηση και την ολιγόλεπτη αποχώρηση από την αίθουσα του Χαράλαμπου Δαρζέντα και μελών του συνδυασμού του, οι οποίο επέστρεψαν μετά την … λήξη της παρεξήγησης που προήλθε από διορθωτική – διευκρινιστική δήλωση του Γ.Γ. της Περιφέρειας Χαράλαμπου Κόκκινου.
Ο υφυπουργός πάντως, αν και του προτάθηκε όπως μάθαμε, δεν έκανε .. διορθωτική δευτερολογία.

Ο υφυπουργός άναψε φωτιές. Προεκλογικές, αν και λίγο νωρίς.
Τις οποίες κλήθηκε να «σβήσει» η Τοπική
.
Η παρεξήγηση πάντως προκάλεσε την έκδοση ανακοίνωσης της Τοπικής της ΝΔ σύμφωνα με την οποία…. η Κυβέρνηση έχει ρίξει όλες τις δυνάμεις της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας και των πολιτών και προετοιμάζεται για τις Ευρωεκλογές, κι ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τις Δημοτικές (παρά προφανώς τις προκλήσεις) δεν είναι του παρόντος.




.





Με την ευκαιρία της παρουσίας της στην Σαντορίνη για την ετήσια γιορτή της ΝΔ, η κ. Μανούσου είχε την ευκαιρία το πρωί της Κυριακής 29.3 να βρεθεί στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων που έγινε στο ξενοδοχείο Δαίδαλος.


Στην ομιλία της η κ. Μανούσου αναφέρθηκε στις δράσεις της σε τομείς που αφορούν τον τουρισμό στη χώρα μας ενώ υπενθύμισε την προσφορά προς τους ξενοδόχους της χώρας όταν το 2005, όταν κατάφερε μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, να αλλάξει ο τρόπος θεώρησης των πινακίδων τιμών των ξενοδοχείων ώστε σήμερα να χρειάζεται μόνο μια κάρτα θεωρημένη μόνο μία αρμόδια υπηρεσία.
Η βουλευτής Κυκλάδων αναφέρθηκε και σε ένα πολύ σημαντικό θέμα σχετικό πάντοτε με την στήριξη του τουρισμού στην χώρα, λέγοντας πως «μετά από επαφές που είχε με τους συναρμόδιους Υπουργούς έχει την αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα ισχύσει η μείωση του τέλους προσγείωσης αεροσκαφών στα περιφερειακά αεροδρόμια».
Τέλος, η κ. Μανούσου ενημέρωσε το ακροατήριό της για τα δεκατέσσερα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την στήριξη του Τουρισμού από τον Δεκέμβριο του 2008,
μεταξύ των οποίων είναι η παροχή κεφαλαίων κίνησης μέσω ΤΕΜΠΜΕ, η μείωση του τέλους παρεπιδημούντων, η αναστολή για ένα έτος της εισφοράς του ν. 125/75 του συνόλου των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες.

Κι επειδή το θέμα είναι σοβαρό κι απασχολεί τους περισσότερους κατοίκους του νησιού που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό, αξίζει να δούμε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο της κ. Μανούσου σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την στήριξη του Τουρισμού.
Στο Δελτίο Τύπου σημειώνεται ότι η υλοποίηση των αποφάσεων έχει ξεκινήσει.
Σύμφωνα με αυτές,

  • Ξεκινάει η επιχορήγηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για το σύνολο του προσωπικού για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Η επιχορήγηση αφορά τα άτομα που είχαν απασχοληθεί τους αντίστοιχους μήνες του 2008 και τα οποία θα επαναπροσληφθούν τώρα.

  • Αυξάνεται περίπου στο διπλάσιο ο αριθμός των προγραμμάτων για τον Κοινωνικό Τουρισμό. Έτσι φέτος 750.000 άτομα θα μπορούν να κάνουν χρήση των προγραμμάτων αυτών σε σχέση με τους 520.000 περυσινούς δικαιούχους.

  • Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για να ξεκινήσει το Πρόγραμμα Κατάρτισης του ΕΣΠΑ στον Τομέα του Τουρισμού. Το Πρόγραμμα ύψους 45 εκ. ευρώ θα ωφελήσει 3.500 ανέργους, από τους οποίους το 30% θα τοποθετηθεί σε θέσεις εργασίας.

  • Αυξήθηκε κατά 50% η προβολή της χώρας στο εξωτερικό.

  • Σημαντική είναι η ουσιαστική και με ρήτρες, συμφωνία με tours operators του κόσμου για τη διατήρηση των ίδιων πτήσεων.

  • Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» στο οποίο θα μετάσχουν 150.000 άτομα.

  • Προωθούνται τρία ακόμη νέα προγράμματα διακοπών για τη νέα γενιά, για άτομα με ειδικές ανάγκες και για τους κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών του 2007.