Τρίτη, Νοεμβρίου 10, 2009

Γαμώ την ατυ(οι)χία μου!

Τι καλά που θα ήτανε άμα το μέιλ δεν ήτανε ανώνυμο… (και κατά κανόνα δεν απαντάμε σε ανώ-ρ-νυμα μηνύματα)
Το θέμα πάντως είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, μάλιστα ο τοπικός Τύπος στην Σαντορίνη και τις Κυκλάδες έχει πολλάκις ασχοληθεί με το θέμα και σε πιο «σκληρές» και κλειστοφοβικές εποχές. Η υπόθεση αφορά έναν τοίχο (αμάν, μονομανία με τους τοίχους αυτήν την εποχή!) στην Φολέγανδρο τον οποίον αγωνίζεται να ρίξει εδώ και 2 δεκαετίες ιδιοκτήτρια όμορου κτίσματος.

Ο Πρωθυπουργός πάντως πρόσφατα δήλωσε «κάτω οι τύ(οι)χη! η Ευρώπη είναι ενιαία! ξεπερνάμε τούς διαχωρισμούς του παρελθόντος!....»
Αναφερόμενος στον τοίχο του Βερολίνου (κι όχι της Φολεγάνδρου…)

Σύμφωνα πάντως με το μέιλ που λάβαμε υπάρχουν νέες εξελίξεις στο θέμα μιας και τις επόμενες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 9 Δεκεμβρίου, η υπόθεση εξετάζεται για μια ακόμη φορά στα ελληνικά δικαστήρια. Σε αυτήν την περίπτωση υπάλληλοι του Πολεοδομικού Γραφείου Θήρας παραπέμπονται σε δίκη στις 9 Δεκεμβρίου στη Νάξο, στην οποία διώκονται με την κατηγορία της επιχείρησης νομιμοποίησης αυθαίρετου κτίσματος.

Με την υπόθεση ασχολήθηκε και η εφημερίδα Πρώτο Θέμα σε άρθρο υπό τον τίτλο
«Ενας μαντρότοιχος στη Φολέγανδρο κοστίζει στο Δημόσιο 150.000 ευρώ»

Το δημοσίευμα λέει ότι,
Η Ελλάδα σέρνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ένα αυθαίρετο κτίσμα, το οποίο μπορούσε να γκρεμιστεί με κόστος μόλις 100 ευρώ (σσ βέβαια το θέμα δεν είναι το κόστος, αλλά η πράξη η ίδια)
Για τον παραλογισμό της δημόσιας διοίκησης, η οποία νομοθετεί αλλά δεν εφαρμόζει σχεδόν ποτέ τους νόμους, σέρνεται ξανά η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με την απειλή νέας καταδίκης ύψους 100.000 ευρώ - αυτή τη φορά για διατήρηση αυθαίρετου κτίσματος.
Το παράδοξο είναι ότι για την κατεδάφιση ενός παράνομου μαντρότοιχου στη Φολέγανδρο, εργασία που σε άλλη περίπτωση θα κόστιζε 100 ευρώ, η χώρα μας έχει πληρώσει ήδη 50.000 ευρώ από την πρώτη καταδίκη το 2004 και πολύ σύντομα το πρόστιμο αναμένεται να διπλασιαστεί λόγω της αδυναμίας της να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ.