Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2009

Εγώ πάντως που την παρακολούθησα από την τηλεόραση, κουράστηκα!
Τελικά, η αυτοδιοίκηση είναι μια ασχολία που θέλει γερά νεύρα και μπόλικη ψυχραιμία!

Μετά την παρουσίαση του απολογισμού του έργου του ο δήμαρχος δέχθηκε σκληρή κριτική από τους παρισταμένους πολίτες αλλά και Δημοτικούς Συμβούλους.

Την «τιμητική» της φάνηκε ότι είχε η νότια πλευρά του νησιού με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για υποβάθμιση της περιοχής και για έλλειψη υποδομών.
Κάτοικοι της Περίσας καθώς και η πρώην πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γρίβα διαμαρτυρήθηκαν για την ανύπαρκτη αποχέτευση και την ελλειπή αστυνόμευση.
Η κ. Γρίβα επίσης αναφέρθηκε και στα έσοδα του Δήμου από την παραλία της Περίσας καθώς και της ΔΕΠΟΤΑΘ από την παραλία του Καμαρίου υπολογίζοντας τα έσοδα στα 550 χιλιάδες ευρώ στην δευτερη περίπτωση, χρήματα που όπως είπε δεν λειτουργούν ανταποδοτικά για τις περιοχές.
Στα προβλήματα του αλιευτικού καταφυγίου της Βλυχάδας αναφέρθηκε ο Πέτρος Καραμολέγκος, λέγοντας ότι ναι μεν το καταφύγιο είναι αλιευτικό, πλην όμως το καλοκαίρι με την πρόσδεση τουριστικών σκαφών οι ψαράδες δυσκολεύονται να εξυπηρετηθούν, με αποτέλεσμα το λιμάνι να μην είναι τίποτε από τα δυό. Ούτε οργανωμένο λιμάνι για τους ψαράδες, ούτε οργανωμένο τουριστικό λιμάνι.
Ο πάντοτε δυναμικός και ετοιμόλογος Πέτρος Καραμολέγκος μίλησε γενικότερα για τις ελλείψεις σε λιμενικές υποδομές του νησιού ακόμη και της Θηρασιάς γνωρίζοντας ότι … αρμοδιότεροι είναι ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και ο πρόεδρος της Κοινότητας της Οίας.

Για εγκαταλελειμμένες παιδικές χαρές έκαναν λόγο πολίτες του Εμπορείου ενώ δεν έλειψε για μια ακόμη φορά και η αναφορά στις … λακκούβες και στην κακή κατάσταση του οδοστρώματος του νησιού.
Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά πολίτη, ότι ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά του νησιού, το Ημεροβίγλι δεν έχει νερό μιας και δεν έχει ενταχθεί στο δίκτυο υδροδότησης.

Στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση του περασμένου χειμώνα στον Βόθωνα αναφέρθηκε κάτοικος της περιοχής, αναφέροντας ότι παρά τις αιτήσεις που ζητήθηκαν και κατατέθηκαν στον Δήμο και παρά τις υποσχέσεις για αποζημιώσεις, αυτές δεν δόθηκαν ποτέ. Κάτοικος της περιοχής μάλιστα κατηγόρησε ευθέως το δήμαρχο ότι ως αποτέλεσμα δικών του εντολών έγιναν έργα στην περιοχή τα οποία και δημιούργησαν το πρόβλημα μιας και δεν είχαν αντιπλημμυρική πρόβλεψη. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν έφραξαν την φυσική ροή του νερού με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλά σπίτια και να καταστραφούν αυτοκίνητα. Τέλος, έγινε αναφορά και στην ελλειπή καθαριότητα του χωριού και στην κακή κατάσταση της παιδικής χαράς.

Σε γενικό συμπέρασμα πάντως, και λίγα ακούστηκαν σε σχέση με τα προβλήματα και τις ανάγκες του έχει το νησί, μιας κι ο κόσμος φάνηκε ότι δεν πήγε οργανωμένος «να τα πει» στο δήμαρχο. Το χειρότερο πράγμα πάντως είναι η αδιαφορία. Γιατί είναι σαφώς υγιέστερο να φωνάζει κανείς γνωρίζοντας τι καλύτερο θέλει παρά να παραιτείται.

Πού πάνε τα λεφτά; ή 1.200 να τ’αφήσω;
Πού πάνε τα λεφτά;! (τόοοοσα λεφτά) ,αναρωτήθηκε, και ρώτησε τον δήμαρχο ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Ζώρζος ο οποίος με βάσει τα ποσά των έξι τελευταίων προϋπολογισμών του Δήμου, έκρινε ότι το παραγόμενο έργο υπολείπεται κατά πολύ (δεν έχει καμία σχέση) με τα εισπραχθέντα.
Συγκεκριμένα ο κ. Ζώρζος υπέθεσε, υπολόγισε αρχικά, ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2008 τα χρήματα που θα εισπράξει ο Δήμος φθάνουν τα 18,5 εκ. ευρώ, ποσό με το οποίο όπως υποστήριξε θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολύ καλύτερα. Στις ενστάσεις του δημάρχου σχετικά με το ύψος του προϋπολογισμού αλλά και τα ποσά που εισπράττει ο δήμος, ο κ. Ζώρζος «δέχτηκε» να υποθέσει ότι ακόμη κι αν μιλήσουμε για μικρότερα ποσά, πάλι το έργο που αποδίδεται είναι σε πλήρη αναντιστοιχία.

Αυτό πάντως που σχολιάστηκε μετά και την μετάδοση της συνεδρίασης ήταν το γεγονός ότι ενώ σε αντίστοιχες περιπτώσεις ο κ. Ρούσσος αναφερόταν και μάλιστα με υπερηφάνεια στο ταμειακό υπόλοιπο του δήμου, στην πρόσφατη περίπτωση αυτό δεν έγινε.

Σκληρή… χείμαρρος! ήταν η κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του συλλόγου των κατοίκων και επιχειρηματιών των Φηρών, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της ηχορύπανσης λέγοντας πως ένα σορό χρόνια το συζητάμε και τίποτε δεν γίνεται. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της … κακής καθαριότητας μιλώντας για κακές επιλογές τόσο στο είδος όσο και τα σημεία που έχουν τοποθετηθεί τα καλαθάκια των απορριμμάτων. Ο πρόεδρος του συλλόγου των κατοίκων και επιχειρηματιών των Φηρών αναφέρθηκε στο κυκλοφοριακό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “έχουμε καταθέσει προτάσεις οι οποίες δεν συζητήθηκαν ποτέ, γιατί ποτέ δεν μας κάλεσε ο δήμαρχος να μας ακούσει”. Αναφορές έγιναν επίσης στην μελέτη Κωνσταντινίδη, η οποία δεν έχει ακόμη συζητηθεί σχετικά με την κυκλοφοριακή ρύθμιση στα Φηρά αλλά και την πεζοδρόμηση μέρους της πόλης. Ο πρόεδρος του συλλόγου αναφέρθηκε επίσης στο ωράριο της τροφοδοσίας των καταστημάτων που όπως είπε δεν τηρείται, ενώ έκανε αναλυτική αναφορά στην τιμολογιακή πολιτική της Δημοτικής αρχής για το νερό, που το χαρακτήρισε ακριβό αγαθό για το νησί. Τέλος, σχετικά με την ημέρα και την ώρα της λογοδοσίας, έκρινε ότι δεν βοηθούσε στην προσέλευση του κόσμου, κάτι που ο ίδιος έκρινε ότι έγινε σκόπιμα.

Στην “ουσία” της συζήτησης επικεντρώθηκε ο Βαγγέλης Σιγάλας ο οποίος στην τοποθέτησή του αναρωτήθηκε εάν και τι έχει να προσφέρει η διαδικασία πέρα από την εκτόνωση της αγανάκτησης του κόσμου για προβλήματα της καθημερινότητάς του, ρωτώντας τον δήμαρχο εάν πρόκειται να αξιοποιήσει τα όσα ακούγονται από τους πολίτες στην αίθουσα, προωθώντας τα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.
Ο κ. Σιγάλας επίσης ρώτησε τον Δήμαρχο για το επίπεδο και είδος της συνεργασίας του Δήμου με Υπουργεία που μπορούν να βοηθήσουν το έργο του, όπως το Παιδείας, Πολιτισμού και Υγείας. Ο κ. Σιγάλας ζήτησε επίσης την τοποθέτηση του δημάρχου και κατ επέκταση της Δημοτικής Αρχής στο θέμα και ενδεχόμενο εφαρμογής του Καποδίστρια Νο2, ενώ ρώτησε εάν υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι που εργάζονται στο δήμο. Ο κ. Σιγάλας ήταν ο μόνος που αναφέρθηκε στο θέμα του Sea Diamond υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος δεν συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες που γίνονται για την οριστική λύση του προβλήματος, αντιμετωπίζοντας με .. υπέρμετρο ρεαλισμό το θέμα χωρίς να εκφράζει τους δημότες του που αγωνίζονται για την απομάκρυνση του ναυαγίου.

λεκτικό ολίσθημα;
Ήτανε που ήτανε το κλίμα τεταμένο, ήρθε και το ... ποδοσφαιροποίησε ο κ. Αργυρός, πρώην αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος έκανε λόγο για "αναπληρωματικούς" -σσ δημοτικούς συμβούλους- με τους οποίους προσπαθεί ο δήμαρχος να ολοκληρώσει, όπως είπε, την δευτερη τετραετία του. Η τοποθέτηση αυτη του κ. Αργυρού προκάλεσε την άμεση αντίδραση του δημοτικού συμβούλου Μιχάλη Λιγνού ο οποίος χαρακτήρισε προσβλητικά και υποτιμιτικά τα λόγια του συναδέλφου του.
Ο κ. Αργυρός αναφέρθηκε συνολικά σε προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί ενω έκανε αναφορές στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου, καταγγέλοντας μεταξύ άλλων αδιαφάνεια στις προμήθειες καθώς και την ανυπαρξία αποθηκών για την φύλαξη των υλικών του Δήμου.

Η κριτική πάντως και το ύφος με το οποίο ασκήθηκε απο τους κυρίους Αργυρό και Σιγάλα τείνει να χαρακτηριστεί «παλαιοκομματικής κοπής» με τους διαλόγους μεταξύ τους και με τον δήμαρχο να τείνουν να ξεπεράσουν τα όρια της ευπρέπειας.

Όπως έχουμε πεί και στο παρελθόν, με αφορμή άλλα επεισόδια, «δεν έχει (τόσο τουλάχιστο) σημασία τι λες, αλλά πως το λες. Και μπορεί οι δύο πρώην αντιδήμαρχοι να λένε σωστά πράγματα και να αναφέρονται σε σοβαρά υφιστάμενα προβλήματα και δυσλειτουργίες του Δήμου, αλλά ο τόπος με τον οποίο εκφράζονται είναι πιθανό να ακυρώσει το αληθές και δίκαιο των λόγων τους.
Η δε φράση του κ. Αργυρού η οποία ποδοσφαιροποίησε (μα εντελώς!) το κλίμα, ότι ο δήμαρχος χρησιμοποιεί τον «πάγκο» και τα «τσικό» εκτός του ότι μπορεί να χαρακτηριστεί φραστικό ατόπημα, πυροδότησε το ξέσπασμα αντιπαράθεσης κατά την διάρκεια του συμβουλίου.

Ταραχώδη πολιτική περίοδο φαίνεται ότι περνάει ο κ. Σκοπελίτης ο οποίος τόσο με τα μπόλικα καθήκοντα και τις ανακατωσούρες(!) που έχει ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κλήθηκε για μια ακόμη φορά να προστατέψει τον δήμαρχο, να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης και να … σβήσει φωτιές!
Τυπικότατος όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και σε αυτήν διήυθυνε την συζήτηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.