Τρίτη, Ιουλίου 28, 2009


Φτού ξελευτερία(;) Πολύ πιθανό….

Πολύ πιθανό το δεύτερο μισό του 2009 να χαρακτηριστεί εποχή ορόσημο για το νησάκι μας, μιας και φαίνεται πια (στον πολιτικό ορίζοντα….) πιθανή η επίλυση δυό σημαντικών και σε πολύχρονη εκκρεμότητα προβλημάτων, σχετικά με :

(στην πρώτη περίπτωση) την οριστική απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας στα προσωρινά παραχωρητήρια που είχαν δοθεί στους δικαιούχους – σεισμόπληκτους του νησιού μετά τον σεισμό του 1956 προκειμένου να καλύψουν τις τότε ανάγκες τους
καθώς και (στην δεύτερη περίπτωση) την διαβεβαίωση (με ανάλογη ρύθμιση άραγε;)
ότι η κτηματική υπηρεσία του δημοσίου θα άρει(;) τις αιτιάσεις της στην περιοχή της καλντέρας (κατά καιρούς, με έντονο ζήλο) σε ακίνητα τα οποία δηλώνει ότι της ανήκουν, ταλαιπωρώντας δεκάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι (πάλι κατά καιρούς) καλούνται να αποδείξουν στο δικαστήριο ότι οι ιδιοκτησίες τους…τους ανήκουν! και μάλιστα μη έχοντας το νομικό πλεονέκτημα να θεωρούνται εκ των προτέρων κύριοι του ακινήτου του μέχρις…της αποδείξεως του αντιθέτου.

Σε απλά ελληνικά, το δημόσιο υποστήριζε ότι τα ακίνητα είναι δικά του, καλώντας τους … νόμιμους ιδιοκτήτες ,που είχαν τίτλους κυριότητας, να αποδείξουν ότι η περιουσία τους ανήκει βάση πράξεων των αρχών του περασμένου αιώνα……

Τα φέραμε από δω τα φέραμε από κει….
Επίσης, πρόσφατα, το πολεοδομικό γραφείο Θήρας απέσυρε από τις διαδικασίες του την υποχρέωση των ενδιαφερομένων να προσκομίζουν μαζί με τις οικοδομικές τους άδειες και βεβαιώσεις ότι τα ακίνητα δεν ανήκουν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Το θέμα είχε ανησυχήσει πολλούς πολίτες (οι οποίοι σκεφτόντουσαν τι σόι ταλαιπωρία θα είχαν να τραβήξουν γιατί καλύτερα να παίρνεις από παιδί το γλειφιτζούρι του παρά από υπηρεσία έγγραφα, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση η αρμόδια, η Κτηματική Εταιρεία δηλ, δεν δίνει! γενικώς δηλαδή δεν σου δίνει χαρτί που να λέει ότι το ακίνητο δεν της ανήκει!) οι οποίοι όμως πλέον μπορούν να εκδίδουν οικοδομική άδεια χωρίς το εν λόγο έγγραφο.


Σε ότι αφορά την πρώτη υπόθεση, αυτή των παραχωρητηρίων,
στο θέμα παρενέβη τηλεφωνικά χθες το πρωί στον Ρ/Σ Σαντορίνη 106.4 ο Νομαρχιακός σύμβουλος Γιώργος Μητροπίας, από τους ανθρώπους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι το ιστορικό αλλά και την έκταση του θέματος.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «περιμέναμε από την ΝΔ με το που βγήκε κυβέρνηση να δώσει λύση στο θέμα (σ.σ.. μιας και ήταν πλέον πολιτικά ώριμο) και πλέον (σ.σ. έξι χρόνια μετά ..) περιμένουμε από μέρα σε μέρα να πάει το θέμα στη Βουλή και να λυθεί με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να ικανοποιηθεί ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων που εδώ και 50 χρόνια δεν είναι ιδιοκτήτες των σπιτιών τους»
Ο κ. Μητροπίας πάντως, με διπλωματική ευγένεια, προσπέρασε το σχόλιο ότι η ΝΔ δεν ρύθμισε το θέμα «με το που ήρθε, αλλά με το που φεύγει(!) λαμβάνοντας υπόψη τα σενάρια περί εκλογών καθώς και το γεγονός ότι πέρασαν έξι χρόνια.
(κάτι τέτοια πάντως, σχολιάζει ο κόσμος, ότι κάνει η κυβέρνηση για να ανανεώσει την λαϊκή εντολή να κυβερνήσει και μετά τις επόμενες εκλογές….)

Στο θέμα έχει αναφερθεί με επιστολή του (απευθείας!) στον Σαρακατσαναίο υπουργό, τον κ. Σουφλιά, ο έπαρχος Θήρας Χρύσανθος Ρούσσος αναφέροντας το ιστορικό της υπόθεσης καθώς και την ανάγκη να τακτοποιηθεί επιτέλους το θέμα που ταλαιπωρεί εδώ και 50 χρόνια 667 Σαντορινιούς.

Είδομεν, μπορεί το δεύτερο μισό του 9 να είναι γουρλίδικο. Σίγουρα πάντως είναι -ένα ακόμη- προεκλογικό…..