Σάββατο, Ιουνίου 27, 2009

«Φυσιολογική» χαρακτηρίζουν την χθεσινοβραδινή σεισμική δραστηριότητα οι σεισμολόγοι του Σεισμολογικού Ινστιτούτου της Αθήνας καθώς και οι επιστήμονες του τμήματος Γεωλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και οι επιστήμονες του νεοϊδρυθέντος παραρτήματός του στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους οι ισχυρότερες σεισμικές δονήσεις ήταν 4 και οι εντάσεις του ήταν 3,7 ( 10.40) βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 3,9 (23.10) 5,1 (23.37) και 4,6 (01.14)
Οι σεισμοί είχαν μικρό εστιακό βάθος (10 χιλιόμετρα) γι αυτό κι έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί
.

Σύμφωνα με την Εύη Νομικού, υπεύθυνη του παραρτήματος Σαντορίνης του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, οι σεισμοί χαρακτηρίζονται ηφαιστειακοί μιας και προήλθαν από τον υποθαλάσσιο χώρο του ηφαιστείου του Κουλούμπου, το οποίο ως γνωστό είναι ενεργό και κατά καιρούς εκδηλώνει την δραστηριότητά του, η οποία όμως είναι μειούμενη και εκτονώνεται.
Οι αρχές του νησιού είναι ενήμερες από τον καθηγητή Γεωλογίας κ. Λέκκα σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα, ενώ οι υπηρεσίες σε επιφυλακή.

Σύμφωνα πάντοτε με τους επιστήμονες δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, ενώ το ηφαίστειο του Κουλούμπου παρακολουθείται.
Οι επιστήμονες χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι πριν την τελευταία του έκρηξη στις 27 Σεπτεμβρίου του 1650, το ηφαίστειο έδινε μεγάλους σεισμούς για έναν χρόνο, προειδοποιώντας με αυτον τον τρόπο τους κατοίκους του νησιού.

Οι δηλώσεις του Εντεταλμένου Ερευνητή Σεισμολογίας Γεράσιμου Χουλιάρα στη zougla.gr καθώς και το ρεπορτάζ του πόρταλ για το φαινόμενο, στην παρακάτω διεύθυνση:
www.zougla.gr/news.php?id=49125







Αν δεν είχαμε την χθεσινοβραδινή σεισμική δραστηριότητα, είναι η αλήθεια, δεν θα είχαμε δώσει και τόση σημασία στο γεγονός και στην πληροφορία που είχαμε από την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την επίσκεψη στο νησί πολλών διευθυντών υπηρεσιών Υπουργείων με σκοπό την επιθεώρηση του υλικού αλλά και της οργάνωσης των τμημάτων ΠΣΕΑ της Σαντορίνης.

Η χθεσινή δραστηριότητα, πάντως, μας δίνει την αφορμή να ψάξουμε το θέμα καλύτερα και να ρωτήσουμε επίμονα τους υπευθυνους των τοπικών υπηρεσιών με τους οποίους συναντήθηκαν οι διευθυντές των Υπουργείων, για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα τμήματα ΠΣΕΑ του νησιού, καθώς και για τα πορίσματα και συμπεράσματα των δεύτερων.
(αφορμή, γιατί σε άλλη περίπτωση, μπορεί και να μας λέγατε «έλα τώρα, τι το ψάχνεις, το κακό είναι να μη σε βρεί, αμα σε βρεί.....) (!)
Από τις πληροφορίες μας πάντως, η κατάσταση που βρήκαν οι διευθυντές των Υπουργείων δεν ήταν και τόσο καλή.
Γεγονός που τους οδήγησε σε συστάσεις τις οποίες και γυρεύουμε, ελπίζοντας παράλληλα να οργανωθούν σωστά τα τμήματα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στο νησί, γιατί, χωρίς καμία διάθεση κινδυνολογίας, το κακό, το όποιο κακό, δεν αργεί να γίνει και καλό θα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι απ' το να είμαστε .... μοιρολάτρες.

Κατά τ' άλλα, η θεωρία γνωστή. Το νησί είναι τουριστικό, φιλοξενεί κόσμο, αλλά και πέραν τούτου, οι Αρχές οφείλουν να είναι έτοιμες να προστατέψουν τον κόσμο τους.
Εμείς, κατά συνέπεια, ρωτάμε. Τι συμπέραναν οι διευθυντές;; σε τι επίπεδο ετοιμότητας βρίσκεται η Σαντορίνη;;




Χθες το βράδυ, στο Μπελλώνειο, η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond, πραγματοποίησε εκδήλωση στην οποία αναφέρθηκε το ιστορικό των ενεργειών της επιτροπής για το θέμα, με αφορμή την αιφνιδιαστική διακοπή των εργασιών απάνλησης των καυσίμων του.
Η σύμπτωση μας έβαλε σε σκέψεις και παραλληλισμούς. (μια χαρά στα καλά μας είμαστε και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να είμαστε)

Άσχετο;; σχετικό;; μπορεί να το χαρακτηρίσει όπως θέλει ο καθένας,
Πάντως, το θέμα της ύπαρξης του ναυαγίου του Sea Diamond και των ισχυρών τοξικών του στην Καλντέρα, μπορεί να συνδεθεί με την αυξημένη σεισμικότητα στην περιοχή μας.
Ένα υπαρκτό σενάριο θέλει το κουφάρι του πλοίου με έναν ισχυρό σεισμό να κατρακυλά σε μεγάλα βάθη, πιθανότατα να διαλύεται κιόλας, απελευθερώνοντας τα τοξικά του στην γύρω θαλάσσια περιοχή… (μπρρρρρρ...!)
Το σενάριο, απαιτεί μια κάποια ισχυρή φαντασία, πλην όμως κανένας δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι είναι απίθανο. Μήπως, λοιπόν, είναι, ήρθε η ώρα να τα σκεφτούμε λίγο καλύτερα τα πράγματα, σοβαρότερα και βαθύτερα, πέρα από την επιφανειακή λογική του «πάλι καλά που δεν φαίνεται;»