Παρασκευή, Μαΐου 22, 2009

Η απόφαση πάρθηκε, το εγχείρημα δεν είναι απλό.
Ανέλκυση των πετρελαιοειδών του Sea Diamond

Εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκονται στην θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας της Σαντορίνης τα σκάφη ΑΙΓΙΣ και VOS Satisfaction καθώς και τα συνοδευτικά σκάφη και ο εξοπλισμός τους (βαθυσκάφη κλπ) προκειμένου να γίνει η ανέλκυση των πετρελαιοειδών και των καυσίμων του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου.
Αυτό που αξίζει να επισημάνουμε είναι πως πέρα από την πολύ σημαντική για το νησί και τους κατοίκους του απόφαση για την έναρξη των εργασιών,
η επιχείρηση δεν είναι διόλου απλή και εύκολη όπως κάποιοι υπέθεσαν, μιας και πρόκειται για μια επιχείρηση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, με δεδομένα τα χαρακτηριστικά του πλοίου, την κατάσταση, το βάθος και την θέση στην οποία βρίσκεται, την θέση και την κατάσταση των πετρελαιοειδών καθώς άλλων ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Εδώ και μερικές ημέρες τα βαθυσκάφη του VOS Satisfaction έχουν καταδυθεί γύρω από ναυάγιο και δίνουν πληροφορίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, ενω και κόβουν τα σκοινιά που αιωρούνται γύρω από το πλοίο.



Με αφορμή την έναρξη των εργασιών έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις από φορείς που είχαν τοποθετηθεί στο θέμα του ναυαγίου στο παρελθόν, με την Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών που συστάθηκε με στόχο την ανέλκυση του πλοίου να υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επίσημη ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, κάτι το οποίο ζητά στην ανακοίνωσή της.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ
ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ Κ/Ζ SEA DIAMOND

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Εκφράζοντας την ανησυχία και την αγωνία του κόσμου της Σαντορίνης και όχι μόνο, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθεί η απάντληση ποσότητας καυσίμων από το ναυάγιο του SEA DIAMOND, ώστε να ακολουθήσει ομαλά και η ανέλκυση:

- επειδή μέχρι στιγμής καμιά επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε από τους αρμόδιους φορείς και κυρίως τις εγγυήσεις για οποιαδήποτε πιθανή περαιτέρω διαρροή ρυπογόνων ουσιών στο μέλλον

- επειδή κυρίως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής οι εγγυήσεις εκείνες, ώστε κατά την διάρκεια των εργασιών να μην μετατοπισθεί ή διαφοροποιηθεί η σημερινή θέση και κατάσταση του ναυαγίου, ώστε να καθίσταται αδύνατη η ανέλκυση

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Από το λιμενικό ταμείο, ως εκ του νόμου αρμόδιο αλλά και τους επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου σε ανοιχτή ενημέρωση, να μας πληροφορήσουν για τις προδιαγραφές του εγχειρήματος της απάντλησης.

Στην περίπτωση που -ως πολίτες, δεν ενημερωθούμε όπως απαιτούμε- θεωρούμε από τώρα ότι η άρνηση αυτή, υποκρύπτει σκοπιμότητα και πως οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας καθίστανται ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ και ΥΠΟΛΟΓΟΙ απέναντι στον λαό της Σαντορίνης, καθ’ όσον εμείς τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα θεωρούμε ότι το έργο της απάντλησης των καυσίμων έπρεπε να είναι ενιαίο με το έργο της ανέλκυσης, όπως άλλωστε είχε επίσημα δηλωθεί αρχικά από τους Υπουργούς και παράγοντες του ΥΕΝΑΝΠ, αλλά και υπευθύνων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του νησιού μας.

Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να δηλώσουμε για μια ακόμα φορά, ότι οι λόγοι που επιμένουμε στην ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND από τον βυθό της καλντέρας παραμένουν οι ίδιοι.

Α. Δεν είναι μόνο η τοξικότητα των υλικών που φέρει το ναυάγιο και τα οποία το καθιστούν μια τοξική απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα, την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας -καθώς καμιά επιστημονική μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει εκπονηθεί- ώστε να μας πείσει και καθησυχάσει για το αντίθετο.

Β. Είναι σαφές ό,τι όσο το ναυάγιο του SEA DIAMOND παραμένει στο βυθό, η Σαντορίνη και το μέλλον του τουρισμού της, καθίστανται όμηροι ανταγωνιστικών συμφερόντων, τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να εκδηλωθούν και να μας βλάψουν.

Γ. Για όλους τους παραπάνω λόγους κρίνουμε ότι το καθολικό αίτημα για πλήρη ενημέρωση -ώστε να πειστούμε- σχετικά με το εφικτό της ανέλκυσης, καθίσταται αναγκαίο και επιτακτικό.

Εφόσον, εντός μιας εβδομάδας, αυτό δεν ικανοποιηθεί από τους αρμόδιους, εμείς τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής δηλώνουμε ότι η αγωνία και η ανησυχία μας, θα εκφραστούν μαζικά με δυναμική συγκέντρωση, όλου του κόσμου της Σαντορίνης.





Νωρίτερα, στις 15.5.2009 η Συντονιστική Επιτροπή πολιτών με ανακοίνωσή της είχε σημειώσει πως,

Επειδή, παρά τις προσπάθειές μας να ενημερωθούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας όπως ζητήσαμε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του για την επίσημη έναρξη των εργασιών της απάντλησης, δεν δόθηκαν εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου σαφείς απαντήσεις ούτε για τις συνθήκες απάντλησης -πώς δηλαδή και με ποιες εγγυήσεις θα γίνει η απάντληση ποσότητας των καυσίμων- αλλά ούτε και σαφής ημερομηνία έναρξης αυτής της επιχείρησης.


ΖΗΤΑΜΕ
Από τους πολίτες του νησιού μας, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και αμέσως μόλις ενημερωθούμε για την έναρξη της επιχείρησης θα το γνωστοποιήσουμε, ώστε να δηλώσουμε δυναμικά το παρόν μας στην κινητοποίηση που θα διοργανώσουμε την ημέρα εκείνη.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, αποφάσισε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, την ανάρτηση πανό στα οποία θα δηλώνεται ο κοινός και αμετάκλητος στόχος της ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ και απομάκρυνσης του κουφαριού του SEA DIAMOND.

Η απάντληση ποσότητας καυσίμων είναι ένα βήμα μόνο προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης του τελικού μας στόχου, δηλαδή της ανέλκυσης του ναυαγίου και για το στόχο αυτό θα συνεχίσουμε τον αγώνα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.




Ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις εξέδωσε και η οργάνωση Αρχιπέλαγος στις 19.5
Υπό τον τίτλο :
Sea Diamond: Ένα βήμα εμπρός ή απόπειρα εκτόνωσης; (19.5)
Η ανακοίνωση που υπογράφει ο Θοδωρής Τσιμπίδης Διευθυντής του Αρχιπελάγους,
αναφέρει τα εξής,

Το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α, παρακολουθεί με προσοχή την επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων (το υγρό με την μικρότερη τοξικότητα) από το Sea Diamond και επισημαίνει για ακόμα μία φορά πως, αν υπάρχει πραγματική πρόθεση για την ανέλκυση του ναυαγίου εκείνο που επείγει είναι να απομακρυνθούν παράλληλα τα λιπαντικά, τα υδραυλικά λάδια και κυρίως οι τεράστιες ποσότητες ψυκτικών υγρών (υγρά με μεγάλη τοξικότητα) που βρίσκονται στο πλοίο.
Εφόσον δεν έχει διατυπωθεί έως τώρα σαφής θέση για το συγκεκριμένο θέμα και δεν σχεδιάστηκε ταυτόχρονη επιχείρηση για την απομάκρυνση των ουσιών αυτών δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει ειλικρινής στάση και πρόθεση από όλους τους εμπλεκομένους για οριστική ανέλκυση του ναυαγίου.

Θεωρούμε, πως για να λάβει ουσιαστικό χαρακτήρα η συγκεκριμένη προσπάθεια και να μην αποτελεί προπέτασμα καπνού ή κίνηση εντυπωσιασμού της πλοιοκτήτριας εταιρείας, κυβέρνησης και λοιπών εμπλεκομένων, θα πρέπει μαζί με την υπάρχουσα ποσότητα πετρελαίου να απαντληθούν και οι λοιπές ρυπογόνες ουσίες. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε η επιχείρηση που έχει ξεκινήσει να συνιστά μία θετική εξέλιξη και να ανοίξει ο δρόμος για την ανέλκυση του Sea Diamond. Κάθε καθυστέρηση, μεγεθύνει την πιθανότητα περιβαλλοντικής καταστροφής δεδομένης της καθημερινής διάβρωσης του πλοίου.

Τέλος, κυβερνητικά πιθανολογήματα, που αφήνουν ανοικτό το παράθυρο της διηνεκούς παραμονής του Sea Diamond στο βυθό της Καλντέρας, σε περίπτωση που διαπιστωθεί (;) ότι αυτό είναι ακίνδυνο μετά την απομάκρυνση των καυσίμων, μόνο σκεπτικισμό για τη σοβαρότητα τους μπορούν να προκαλέσουν.

Το Αρχιπέλαγος ab ovo έχει επισημάνει, χωρίς να υπάρχει καμία διάψευση, την επικινδυνότητα των τοξικών ουσιών, που φέρει στο σκαρί και στον εξοπλισμό του το Sea Diamond για την υγεία των νησιωτικών κοινωνιών και των θαλασσίων οικοσυστημάτων του Αιγαίου.
Η λύση είναι μία και δεν επιδέχεται διαπραγματεύσεων: Απομάκρυνση όλων των τοξικών υλικών από το Sea Diamond και οριστική απομάκρυνση του ναυαγίου από το βυθό της Καλντέρας.



Ανακοίνωση για τις εξελίξεις εκδόθηκε και από την οργάνωση «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» στις 21.5.2009
Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ανέλκυση...το επόμενο βήμα.
Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του Υπουργού ΥΕΝΑΝΠ κ Αναστάση Παπαληγούρα περί επίσπευσης των διαδικασιών απάντλησης στο ναυάγιο του Κ/Ζ Sea Diamond στη Σαντορίνη.

Σχετικά με το επόμενο βήμα, υπενθυμίζουμε στον κύριο Υπουργό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Περιβάλλον θα χαρακτηρίσει το Sea Diamond ως «απόβλητο» εάν δεν γίνει η ανέλκυση του ναυαγίου, εκθέτοντας την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Συνηγόρου για το Περιβάλλον, εκτός από τα καύσιμα, υπάρχουν τόνοι από λιπαντικά και υδραυλικά έλαια, ψυκτικά υγρά (CFCs), υφαλοχρώματα (ΤΒΤs), καθώς και σειρά άλλων ουσιών που χρησιμοποιούνται στον εξοπλισμό των πλοίων και περιέχουν αμίαντο και βαριά μέταλλα (π.χ. μονωτικά υλικά, τηλεοράσεις, λαμπτήρες φθορισμού, κ.ά.).

Έγκυροι επιστήμονες έχουν αναφέρει:

«Βραχυπρόθεσμα, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος δεν είναι ορατή. Μακροπρόθεσμα, εάν δεν γίνει η ανέλκυση, η όλη κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη» σχολίασε ο Πρόέδρος του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. κ. Γεώργιος Χρόνης.

«Το Sea Diamond είναι μια βραδυφλεγής βόμβα. Αν το αφήσουν εκεί, στο μέλλον θα μας κοστίζει πολύ περισσότερο απ' ό,τι ο καθαρισμός και η ανέλκυσή του» υποστήριξε ο Κ. Χατζηλυμπέρης, διδάκτωρ χημικός μηχανικός και μέλος του δ.σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών.

«Πρέπει να επισημάνουμε ότι μόνον ο Νηογνώμονας είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την απουσία ή μη των ρυπογόνων υλικών. Αυτή η πιστοποίηση απαιτείται και απορώ πώς δεν έχει γίνει ακόμη» σχολίασε ο πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ν. Μαρκάτος.

Η «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την Ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου Κ/Ζ Sea Diamond από το βυθό της Καλντέρας.



Επίλογος … πολιτικός!
Εντύπωση πάντως μου προκάλεσε το σχόλιο του Βασίλη Λυριτζή στην εκπομπή Πρώτη Γραμμή της ΝΕΤ (πόσο μάλλον που έγινε στην κρατική τηλεόραση, όσο κι αν πλέον έχουν ξεπεραστεί οι αγκυλώσεις του παρελθόντος) στο κλείσιμο της συνέντευξής του με τον δήμαρχο Θήρας σχετικά με την έναρξη της επιχείρησης απάντλησης των καυσίμων από το Sea Diamond, ότι «ναι μεν είναι ευχάριστες οι εξελίξεις, αλλά πέρασαν και δυό χρόνια από το ναυάγιο…!»
Εντύπωση όχι ,λοιπόν, τόσο γιατί έγινε στην κρατική τιβί, αλλά για τον χαρακτήρα του (του σχολίου) που είχε κριτικό και σκωπτικό ύφος….
Ναι, πέρασαν δυό χρόνια, αλλά τουλάχιστο η επιχείρηση ξεκίνησε και λέμε «πάλι καλά» γνωρίζοντας το πως κινούνται τα πράγματα. (που σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται το λάδι του Sea Diamond για να προχωρήσουν)
Μήπως τελικά αποτελεί κανόνα -ο οποίος επιβεβαιώνεται;!- ότι ο δημοσιογράφος ψάχνει πάντοτε να βρει το «λάθος» στην -κάθε- ιστορία; Μάλλον…. !