Τετάρτη, Μαΐου 20, 2009



Η άλλη Σαντορίνη. Η πανέμορφη κι όχι και τόσο γνωστή.

Αν και το καθυστερήσαμε λίγο…
Μια όμορφη γιορτή, ένα παραδοσιακό πανηγύρι, διοργάνωσαν την Κυριακή 17 Μαΐου στην εκκλησία του Αι Γιώργη του Ξεχρεωτή οι «ημιονηγοί» -όπως είναι η επίσημη ονομασία του επαγγέλματος που εξασκούν- γνωστότεροι όμως στην «καθομιλουμένη» ως «μουλαράδες» της Σαντορίνης.
Πρόκειται για τους ανθρώπους που κάθε καλοκαίρι ανεβάζουν και κατεβάζουν τους επισκέπτες του νησιού με τα μουλάρια και τα γαϊδούρια τους από τον όρμο των Φηρών στην πόλη, διατηρώντας την πιο παραδοσιακή ,ίσως, εικόνα που έχει να δείξει το νησί.
Μια δουλειά δύσκολη και επίπονη και με μεγάλη ευθύνη. Ευθύνη για την καλή κατάσταση των ζώων τους αλλά και για την ασφάλεια των επισκεπτών που μεταφέρουν.

Το δε αισιόδοξο είναι ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι και νέοι άνθρωποι,
ξεπερνώντας ταμπού και κόμπλεξ που ήθελαν το επάγγελμα κάτι λιγότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα, ασχολούνται με αυτήν τη δύσκολη δουλειά.

Οι φωτογραφίες που ανεβάσαμε είναι από το … οδοιπορικό μας στην περιοχή με αφορμή την πρόσκληση στη γιορτή. Σίγουρα από τις περιοχές που δεν παραπέμπουν ευθέως σε Σαντορίνη, μιας και ο Βουρβούλος δεν είναι κι από τις πιο φωνογραφημένες περιοχές.