Τρίτη, Μαρτίου 17, 2009

Ενημερωτικό Δελτίο Τύπου σχετικά με τα Εγκαίνια του νέου προβλήτα κρουαζιερόπλοιων του λιμένα της Ερμούπολης μας έστειλε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι το συγκεκριμένο έργο καθώς και τα
Λιμενικά Έργα της Ανάφης και τα Λιμενικά Έργα Αθηνιού Ν. Θήρας εκτελούνται μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών «ΘΗΣΕΑΣ» και του ΕΣΠΑ
.


Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου προβλήτα κρουαζιερόπλοιων του λιμένα της Ερμούπολης.

Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος μιλώντας για το έργο τόνισε: «Σήμερα παραδίδουμε στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου και στους συμπολίτες μας, ένα από τα 700 έργα του προγράμματος, το οποίο θα βοηθήσει την τουριστική κίνηση του νησιού που στόχο είχε την πρόσδεση περισσότερων κρουαζιερόπλοιων στην Προβλήτα στο Λιμάνι Σύρου. Είχα την τιμή να εντάξω το έργο στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου στις 22 Απριλίου 2005, με φορέα υλοποίησης του έργου την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και φορέα επίβλεψης την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ερμούπολης, και προϋπολογισμό 2,3 εκ. ευρώ.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην επέκταση του υφιστάμενου κρηπιδώματος κατά 73μ., ώστε το συνολικό μήκος παραβολής να ανέρχεται σε 190μ. και έτσι να γίνεται ασφαλέστερα η πλαγιοδέτηση κρουαζιερόπλοιων.

Στόχος του έργου είναι η γενικότερη αναβάθμιση του λιμένα της Ερμούπολης, η διευκόλυνση της τουριστικής κίνησης και η αύξηση της επισκεψιμότητας τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, όπως είναι οι επιβάτες των πολυτελών κρουαζιερόπλοιων έτσι ώστε να εξελιχθεί η Σύρος σε σημαντικό τουριστικό προορισμό.

Η σύμβαση κατασκευής του έργου υπογράφηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2006, με αρχική προθεσμία περαίωσης δώδεκα (12) μήνες. Το έργο μετά τη χορήγηση γενικών και ειδικών παρατάσεων ολοκληρώθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2009.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νησί της Σύρου έχουν δοθεί περίπου 80 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου και άλλα αναπτυξιακά Προγράμματα και η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και μέσω του ΕΣΠΑ.

Η παρέμβαση αυτή είναι συνέχεια των παρεμβάσεων σε λιμενικά έργα της Σύρου, όπως η Μαρίνα της Ερμούπολης και το Αλιευτικό καταφύγιο στην Ποσειδωνία, αλλά και άλλων λιμενικών έργων των Κυκλάδων όπως:

Η επέκταση εξωτερικών Έργων Λιμένα Τήνου και Έργα βελτίωσης στο Λιμάνι της Τήνου
Λιμενικά Έργα Ανάφης
Έργα Βελτίωσης –Διαμόρφωσης Λιμένα Μέριχα Κύθνου
Λιμενικά Έργα Αθηνιού Ν. Θήρας