Τρίτη, Μαρτίου 17, 2009

Την εκτίμησή της για την κατάσταση καθώς και τις προτάσεις της για τον Τουρισμό στην Σαντορίνη, κατέθεσε σήμερα στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σκοπελίτη
το Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων Σαντορίνης «η Ατλαντίδα».
Το έγγραφο κατατέθηκε εν όψει της συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο το επόμενο διάστημα.

Ελπίζουμε τουλάχιστο το θέμα να είναι και το μοναδικό που θα συζητηθεί στην εν λόγο συνεδρίαση ώστε να υπάρξει ο χρόνος να παρουσιαστούν και να αναπτυχθούν απόψεις αλλά και να ληφθούν αποφάσεις. Που θα τηρηθούν.

Σημείο των καιρών -της «κρίσης»-;;
Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ,απ’ότι καθημερινά μαθαίνουμε, ότι πολλές πλευρές δηλώνουν έτοιμες, «διαβασμένες» και προετοιμασμένες να συζητήσουν το θέμα και να παρουσιάσουν προτάσεις.

Σύμφωνα με την επιστολή της «Ατλαντίδας» που αποστέλλεται στους αρχηγούς των Συνδυασμών και στα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης,
Ανταποκρινόμενοι στο προφορικό αίτημά σας για κατάθεση προτάσεων σχετικά με τον τουρισμό και τη διαφήμιση του νησιού μας εν όψει της ειδικής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, σας παραθέτουμε τα παρακάτω:

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι η χειρότερη των τελευταίων χρόνων και μας βρίσκει τελείως απροετοίμαστους.
Η συζήτηση που γίνεται σήμερα θα πρέπει να είχε γίνει 5 μήνες πριν.
Όμως έστω και στο παραπέντε εάν κάνουμε σωστές και στοχευόμενες κινήσεις
Ίσως μπορέσουμε να καλύψουμε κάποια κενά.

Προτείνουμε να δώσουμε μεγάλο βάρος στον εσωτερικό τουρισμό με διάφορους τρόπους όπως : πολύ καλή παρουσίαση στο Τουριστικό πανόραμα, διαφημιστικά σποτάκια σε τηλεοπτικούς σταθμούς, περιοδικά, προβολή V.I.P. επισκεπτών κ.λ.π.
Καλό θα είναι όλο αυτό το πακέτο να το αναλάβει κάποιος ειδικός ή κάποια διαφημιστική εταιρία για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτά για τη φετινή χρονιά. Για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό προτείνουμε να συσταθεί ένας οργανισμός (κάτι τέτοιο έχει γίνει στη Ρόδο) ο οποίος θα έχει δικούς του πόρους και θα σχεδιάζει για τον τουρισμό και τη διαφήμιση σε βάθος χρόνου.
Επιθυμία μας είναι ο εν λόγω οργανισμός να προβεί σε αναβάθμιση του διαφημιστικού εντύπου του Δήμου Θήρας, ώστε να είναι ελκυστικό και χρήσιμο στον παραλήπτη , να εκδίδεται και σε CD και να παραπέμπει στον διαδικτυακό χώρο του Δήμου Θήρας για περισσότερες πληροφορίες , πρέπει επίσης να αναδειχθούν οι πολλές ομορφιές και ιδιαιτερότητες της Σαντορίνης, τα μονοπάτια, τα οινοποιεία, και ο αμπελώνας.

Ο οργανισμός αυτός πρέπει να ασχοληθεί και με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο συνεδριακός, θρησκευτικός, περιπατητικός, καταδυτικός κλπ.

Τώρα, μιας και μιλάμε για μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς θα θέλαμε να επισημάνουμε και κάποια έργα υποδομής τα οποία είναι αναγκαία για να είναι πιο ευχάριστες οι διακοπές των πελατών μας:

Επιθυμούμε να λυθεί το πρόβλημα της ύδρευσης όλου του νησιού με αφαλατωμένο νερό από τη θάλασσα και λιμνοδεξαμενές.
Να επεκταθούν τα δίκτυα αποχέτευσης σε όλους τους οικισμούς.
Να απομακρυνθεί η χωματερή από τη σημερινή θέση της.
Να βελτιωθεί η καθαριότητα και να περιοριστεί η ηχορρύπανση από τα μηχανάκια και τους μικροπωλητές.
Να γίνουν μεγάλα έργα όπως, μαρίνες, δεύτερος δρόμος στον Αθηνιό, προβλήτα εναλλακτικής λύσης στο Μονόλιθο, επέκταση του αεροδρομίου, νέο λιμάνι, δρόμος αεροδρομίου Οίας.
Να λειτουργήσουν οι αρχαιολογικοί χώροι
Να καθοριστεί η χρήση γης και να περιοριστεί η οικοδομική δραστηριότητα διότι έχουμε υπερκορεσμό σε όλους τους τομείς.
Σε ετήσια βάση προτείνουμε να επισκεπτόμεθα τις παρακάτω εκθέσεις, Φιλοξένια, Λονδίνου, Μιλάνου, Βερολίνου, Μόσχας, Πεκίνου, Κορέας, Σουηδίας, Καναδά, Αμερικής, Αυστραλίας, και Τουριστικό Πανόραμα.

Κλείνοντας, σας υπενθυμίζω ότι το Υπουργείο Τουρισμού εν όψει της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης για να ανακουφίσει τα ξενοδοχεία γενικά τις τελευταίες μέρες έλαβε τρείς σημαντικές αποφάσεις:
1. Μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από 2% και 0,5%
2. Αύξηση των κονδυλίων για διαφήμιση στο εξωτερικό κατά 50%
3. Μεγάλη αύξηση των διανυκτερεύσεων στον κοινωνικό τουρισμό.

Ελπίζουμε στην θετική σας ανταπόκριση για την ικανοποίηση των προτάσεών μας.
Είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση. Σας ευχαριστούμε πολύ
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος Σταύρος Καβαλλάρης
Ο Γραμματέας Λευτέρης Αναπλιώτης





Το μοναδικό σχόλιο που μπορούμε να κάνουμε στην επιστολή, σημειώνοντας πως συμφωνούμε με τις προτάσεις, είναι πως …. σε μια σελίδα τα λέει …όλα!
Όλα όσα έχει ανάγκη το νησί, όλα όσα οι κάτοικοί του ζητούν, και σε πολλές περιπτώσεις επιμένουν να διεκδικούν, εδώ και χρόνια.
Όλα όσα η γραφειοκρατία, οι υπηρεσίες και οι διαδικασίες τους αρνούνται στην Σαντορίνη. Που κατά τα άλλα την θέλουμε ανταγωνιστική.
Ευχή, επί του παρόντος, οι παραπάνω προτάσεις της «Ατλαντίδας» να τύχουν της προσοχής των υπευθύνων, να συζητηθούν και ,αν είναι δυνατό, να φέρουν αποτέλεσμα.