Δευτέρα, Ιουνίου 23, 2008

  • Σε λίγες ημέρες αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στα νερά της Καλντέρας το νέο επιβατικό - τουριστικό πλοίο «Αφροδίτη», της Κοινοπραξίας Πλοίων Σαντορίνης. Το «Αφροδίτη» αποτελεί το μεγαλύτερο καΐκι της Σαντορίνης, καθώς έχει χωρητικότητα 250 ατόμων, ενώ οι χώροι του προσφέρονται για διοργάνωση δεξιώσεων και γάμων. Μετά τις απαραίτητες μετασκευές που έγιναν το χειμώνα, το πλοίο είναι έτοιμο προς πλεύση και θα πραγματοποιεί καθημερινά δύο εκδρομές: μία πρωινή, στο Ηφαίστειο και στάση στις παραλίες για μπάνιο και μία βραδινή για δείπνο με φόντο το ηλιοβασίλεμα στην Καλντέρα.
    Πηγή : www.santorini.net



  • Το Επαρχείο Θήρας ανακοίνωσε την παράδοση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής και των κτηριακών εγκαταστάσεων του Αλιευτικού Καταφύγιου Βλυχάδας, στο Δήμο Θήρας και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, αντίστοιχα. Τα έργα χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με φορέα υλοποίησης τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και το Επαρχείο Θήρας.
    Πηγή : www.santorini.net

  • Ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του επαρχείου Θήρας αυτήν την εβδομάδα ολοκληρόνωνται οι διαδικασίες για την παραλαβή του Κλειστού από το Επαρχείο Θήρας. Πηγή : www.santorini.net



  • Περισσότεροι από 100 Αμερικανοί μαθητές έπιασαν σκούπες και πινέλα και …. καθάρισαν τον Πύργο! Πρόκειται για πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν αλλοδαποί μαθητές που συνδυάζουν διακοπές και δουλειά. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Θήρας και του ΔΔ του Πύργου.

  • Kατά τ’ άλλα τα παράπονά του για τα λεοφωρεία του ΚΤΕΛ που δεν «μπαίνουν» στον οικισμό εξέφρασε παράλληλα ο πρόεδρος του ΔΔ του Πύργου κ. Καραμολέγκος αναφέροντας σχετική απόφαση του Επαρχείου σύμφωνα με την οποία όλα λεοφωρεία εκτός από όσα εκτελούν δρομολόγια εξπρές είναι υποχρεωμένα να κάνουν στάση στην πλατεία του οικισμού.




  • Η μεγαλύτερη αύξηση αφίξεων αεροπορικώς ξένων τουριστών στη χώρα μας σημειώθηκε φέτος τον Μάιο σε σχέση με τις αφίξεις που καταγράφηκαν τον ίδιο μήνα την τελευταία τριετία, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας η ταξιδιωτική κίνηση αεροπορικώς από το εξωτερικό αυξήθηκε κατά 3,2% όταν το 2007 η αντίστοιχη αύξηση ήταν 1,4% το 2006 ήταν 2,3% ενώ το 2004 σημειώθηκε μείωση κατά 1,7%. Αντίστοιχα, στο διάστημα Ιανουάριος - Μάιος ο αριθμός των αφίξεων εμφανίζει αύξηση της τάξης του 1,7% σε σχέση με το ίδιο διάστημα. Ωστόσο, ένας από τους προορισμούς στον οποίο παρατηρείται κάθετη πτώση στις αφίξεις είναι η Πελοπόννησος καθώς στο πεντάμηνο εμφανίζεται μείωση των αφίξεων στα αεροδρόμια Αράξου και Καλαμάτας κατά 40,1%. Τα σχετικά στοιχεία των αφίξεων πενταμήνου δημοσιοποιήθηκαν, χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γεράσιμος Φωκάς διευκρίνισε ότι η πορεία του πενταμήνου δεν αποτελεί αλάνθαστο κριτήριο για την πορεία όλης της χρονιάς, χαρακτηρίζοντας τα παραπάνω στοιχεία ενδεικτικά. Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς την πολιτεία, επισημαίνοντας ότι ο ελληνικός τουρισμός εισέρχεται σε περίοδο κρίσης καθώς σειρά αρνητικών εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων διαμορφώνει μία νέα δύσκολη κατάσταση και οδηγεί σε έντονο προβληματισμό.

    Ο κ. Φωκάς εκτίμησε ότι τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν τον ελληνικό τουρισμό είναι δυνατόν να αποκτήσουν πιο μόνιμο χαρακτήρα και να οδηγήσουν τον κλάδο σε μία μη αναστρέψιμη αρνητική πορεία στον χάρτη του διεθνούς ανταγωνισμού. Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου έκανε ειδική αναφορά στις επιβαρύνσεις που έχει ο ξενοδοχειακός κλάδος από την επιβολή του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας. Οπως τόνισε, η επιβάρυνση των ξενοδοχείων σε σχέση με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που κατέβαλαν μέχρι πρότινος δεκαπλασιάζεται. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση προχώρησε στο βεβιασμένο αυτό μέτρο εισπρακτικού χαρακτήρα αγνοώντας τις συνέπειες που θα έχει στην ανταγωνιστικότητα αν όχι και στην επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία». Ο κ. Φωκάς προανήγγειλε ότι «το Επιμελητήριο θα προσφύγει με τεκμηριωμένες θέσεις στη δικαιοσύνη για την κατάργηση αυτού του άδικου και καταχρηστικού τέλους».




    Η μεγαλύτερη αύξηση αφίξεων αεροπορικώς ξένων τουριστών στη χώρα μας σημειώθηκε τον περασμένο Μάιο σε σχέση με τις αφίξεις που καταγράφηκαν τον ίδιο μήνα την τελευταία τριετία, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας η ταξιδιωτική κίνηση αεροπορικώς από το εξωτερικό αυξήθηκε κατά 3,2% όταν το 2007 η αντίστοιχη αύξηση ήταν 1,4% το 2006 ήταν 2,3% ενώ το 2004 σημειώθηκε μείωση κατά 1,7%. Αντίστοιχα, στο διάστημα Ιανουάριος - Μάιος ο αριθμός των αφίξεων εμφανίζει αύξηση της τάξης του 1,7% σε σχέση με το ίδιο διάστημα. Ωστόσο, ένας από τους προορισμούς στον οποίο παρατηρείται κάθετη πτώση στις αφίξεις είναι η Πελοπόννησος καθώς στο πεντάμηνο εμφανίζεται μείωση των αφίξεων στα αεροδρόμια Αράξου και Καλαμάτας κατά 40,1%. Τα σχετικά στοιχεία των αφίξεων πενταμήνου δημοσιοποιήθηκαν, χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γεράσιμος Φωκάς διευκρίνισε ότι η πορεία του πενταμήνου δεν αποτελεί αλάνθαστο κριτήριο για την πορεία όλης της χρονιάς, χαρακτηρίζοντας τα παραπάνω στοιχεία ενδεικτικά. Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς την πολιτεία, επισημαίνοντας ότι ο ελληνικός τουρισμός εισέρχεται σε περίοδο κρίσης καθώς σειρά αρνητικών εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων διαμορφώνει μία νέα δύσκολη κατάσταση και οδηγεί σε έντονο προβληματισμό.

    Ο κ. Φωκάς εκτίμησε ότι τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν τον ελληνικό τουρισμό είναι δυνατόν να αποκτήσουν πιο μόνιμο χαρακτήρα και να οδηγήσουν τον κλάδο σε μία μη αναστρέψιμη αρνητική πορεία στον χάρτη του διεθνούς ανταγωνισμού. Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου έκανε ειδική αναφορά στις επιβαρύνσεις που έχει ο ξενοδοχειακός κλάδος από την επιβολή του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας. Όπως τόνισε, η επιβάρυνση των ξενοδοχείων σε σχέση με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που κατέβαλαν μέχρι πρότινος δεκαπλασιάζεται. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση προχώρησε στο βεβιασμένο αυτό μέτρο εισπρακτικού χαρακτήρα αγνοώντας τις συνέπειες που θα έχει στην ανταγωνιστικότητα αν όχι και στην επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία». Ο κ. Φωκάς προανήγγειλε ότι «το Επιμελητήριο θα προσφύγει με τεκμηριωμένες θέσεις στη δικαιοσύνη για την κατάργηση αυτού του άδικου και καταχρηστικού τέλους».
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_20769_20/06/2008_274549