- Στους 31 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στα 4 μποφόρ που αναμένεται να στραφούν σε ΒΔ με την ίδια ένταση.
- Σε συναυλία με την Παιδική Χορωδία του Μανώλη Καλομοίρη με σπουδαστές του Εθνικού Ωδείου (Παράρτημα Θήρας) μας καλεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θήρας
το Σάββατο 28 Ιουνίου 2008 στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου Γκύζη. Την εκδήλωση στηρίζουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων (Επαρχείο Θήρας) και το Εθνικό Ωδείο (Παράρτημα Θήρας) ενώ χορηγός φιλοξενίας είναι το Πνευματικό Κέντρο «Μέγαρο Γκύζη».
- Την 3η ατομική έκθεση θα φιλοξενήσει σε λίγες ημέρες το Art Space στην Έξω Γωνιά συνεχίζοντας για δέκατη χρονιά την εικαστική του δραστηριότητα. Πρόκειται για την έκθεση της Έλλης Γρίβα που θα πραγματοποιηθεί 29 Ιουνίου - 31 Ιουλίου. Τα εγκαίνια θα γίνουν το απόγευμα της Κυριακής 29 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Γρίβα για τα έργα της
"Xρησιμοποιώ" την τέχνη, ως "όπλο"
Άμυνας ή Επίθεσης.
Δεν υπάρχει ο γκρίζος κόσμος των Ενηλίκων και ο Αθώος των παιδιών...
Όλα είναι ανακατωμένα...
Έτσι, ζωγραφίζω.
Οι εικόνες και οι λέξεις μου, επιδιώκουν πρώτα απ' όλα να γίνουν Ύπαρξεις.
Να γεννούν συναισθήματα δηλαδή...
Από κει και πέρα...είναι το κόκκινο...
Υπενθυμίζουμε ότι το Art Space στο πλαίσιο της φετινής του εικαστικής δραστηριότητας φιλοξενεί για το χρονικό διάστημα από 5 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου 2008 έργα 38 σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στην Ομαδική του Έκθεση.
Στο παλιό οινοποιείο του 1861, εκτίθενται αντιπροσωπευτικά έργα σύγχρονης ζωγραφικής και γλυπτικής, προσφέροντας στους επισκέπτες την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη Ελληνική τέχνη.
Το ίδιο χρονικό διάστημα θα διοργανωθούν παράλληλα 6 Ατομικές Εκθέσεις, στην Μικρή Κάναβα του παλιού οινοποιείου.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής και
Γλυπτικής είναι οι :
Αντωνόπουλος Γιάννης
Αποστολάκος Γιώργος
Αριστόδημος Παπαδάκης
Βερούκας Αλέξανδρος
Βλαχιώτη Μαίρη
Γρίβα Έλλη
Διβάρη Εύα
Καρακατσάνης Βασίλης
Κοντέλλης Ανδρέας
Κουκόπουλος Στάθης
Κουτσούρης Γιάννης
Λαμπρέτσα Δήμητρα
Λεβαντάκου Μάγδα
Μαυρομμάτη Καίτη
Μήλιος Γιώργος
Μηλιώνης Δημήτρης
Μήταλα Εύα
Παπαδοπούλου Μαρία
Πατρασκίδης Τριαντάφυλλος
Πετροπούλου Σοφία
Πετροχείλου Κάλλη
Σαριδάκης Μανώλης
Σολιδάκης Βασίλης
Χάρος Μανώλης
Adamo Nora
Call Jon
Groetz Gerd
Klassen Gabrielle
Βούλγαρης Βασίλης
Γεωργιλάκης Μάρκος
Δενδρινός Γιάννης
Δικέφαλος Κώστας
Καστρινάκης Αντώνης
Κοροβέση Αγγέλικα
Ματαράγκας Διονύσης
Μπακατσή Στέλλα
Παναγιωτίδης Άγγελος
Ρόθος Κώστας
Τερζή Εύα
- Το ρούβλι η νέα δύναμη στην τουριστική βιομηχανία των Κυκλάδων μιας και εκατοντάδες ταξιδιώτες ή επενδυτές έρχονται να στηρίξουν τη «βιομηχανία» του τουρισμού στο νομό μας, ξοδεύοντας υπέρογκα ποσά για διακοπές αλλά και για αγορές ξενοδοχείων και παραθαλάσσιων εκτάσεων-φιλέτα.
Τουλάχιστον 50.000 Ρώσοι εκατομμυριούχοι ενδιαφέρονται για άμεσες επενδύσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια, μεζονέτες), μεταξύ των οποίων και πολλοί οι οποίοι αγοράζουν βίλες και πολυτελείς κατοικίες.
Οι Ρώσοι τουρίστες αποτελούν σήμερα το πιο δυναμικό κομμάτι επισκεπτών, οι οποίοι ξοδεύουν ακόμη και 100.000 ευρώ την εβδομάδα μόνο για διαμονή. Υπάρχουν περιπτώσεις Ρώσων οι οποίοι ξοδεύουν περίπου 50.000 την ημέρα.
Η εκτίμηση και του υπουργού Τουρισμού, κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, είναι ότι η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία θα είναι αυξημένη κατά 30%.
Ανάλογη είναι η εκτίμηση και προέδρων των ξενοδόχων στην Κρήτη αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, ότι δηλαδή «πλέον έχουμε μπει, μετά τη βρετανική και τη γερμανική, στη ρωσική εποχή σε μια περίοδο που ο τουρισμός δοκιμάζεται σε όλη τη χώρα».
Η στροφή των Ρώσων προς την Ελλάδα μόνο τυχαία και συγκυριακή δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ήδη στην Αγία Πετρούπολη αλλά και στη Μόσχα λειτουργούν γραφεία που ασχολούνται με την αγορά ακινήτων στη χώρα μας, ενώ και εδώ τα τελευταία χρόνια μεσιτικά και τουριστικά γραφεία ασχολούνται μόνο με τους Ρώσους επενδυτές.
Κοινή εκτίμηση είναι ότι «η κάθοδος των Ρώσων θα δώσει νέα πνοή στον τουρισμό αλλά και σε δραστηριότητες οι οποίες είχαν συρρικνωθεί, όπως στη γουνοποιία στην Καστοριά».
Η «απόβαση» ρωσικών οικογενειών στις ελληνικές παραλίες ξεκίνησε προ τετραετίας. Κάθε χρόνο ο αριθμός τους αυξάνεται. Και είτε πρόκειται για βιομηχάνους ή επιχειρηματίες είτε για…πιο απλούς οικογενειάρχες, διατεθειμένους, ωστόσο, να «σκορπίσουν» πολύ χρήμα, ολοένα και περισσότεροι Ρώσοι επισκέπτονται τα νησιά.
Οι διακοπές τους διαρκούν 30 ημέρες ή και ενάμιση μήνα. «Κλείνουν» δωμάτια με θέα θάλασσα. Ξοδεύουν ακόμα και 100.000 ευρώ την εβδομάδα αποκλειστικά και μόνο για διαμονή, ενώ «παραγγέλνουν» το δικό τους πολυτελές Ι.Χ. με οδηγό, για τα οποία χρεώνονται από 500 ευρώ έως 2.000 ευρώ.
«Ξοδεύουν “τρελά λεφτά” στις διακοπές. Επιδεικνύουν… άνεση μέσω πολυτελών οχημάτων και απαιτήσεων που φαίνονται -ή και είναι- “τραβηγμένες”. Πάντως, έρχονται και μπορεί να μας “αφήσουν” 150.000 ευρώ την εβδομάδα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Ρώσου που έδινε 45.000 ευρώ την ημέρα μόνο για διαμονή!
πηγή :
www.kykladesnews.gr- Νέες αυξήσεις στην ακτοπλοΐα – έρευνα για καρτέλ εξαγγέλει το ΥΕΝ
Την ώρα που οι ακτοπλόοι ετοιμάζουν νέα αύξηση εισιτηρίων, η αρμόδια ανεξάρτητη διοικητική αρχή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ακτοπλοΐα, όπου -σύμφωνα με πληροφορίες- οι έρευνες των υπηρεσιών της, κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχει «μοίρασμα» της αγοράς μέσα από τις εξαγορές και τις αλλαγές των μετοχικών συνθέσεων των εταιριών και η δεύτερη αν προβαίνουν κατόπιν συμφωνίας στον καθορισμό των τιμών στα ναύλα. Μάλιστα διερευνάται και κατά πόσο η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας έχει ρόλο στο ενδεχόμενο να καθορίζονται οι τιμές. Μέσα στον μήνα, λένε πληροφορίες, θα υπάρχει σαφής εικόνα για τη βαρύτητα των ευρημάτων της έρευνας.
Η τρικυμία στην ακτοπλοΐα δεν λέει να κοπάσει. Οι εκπρόσωποι των εταιριών προαναγγέλλουν, την περαιτέρω αύξηση του ναυλολογίου, ο κ. Βουλγαράκης προαναγγέλλει τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τον έλεγχο του ναυλολογίου των πλοίων, ενώ την ίδια στιγμή η κούρσα της τιμής του πετρελαίου δεν λέει να «φρενάρει».
Η αρμόδια ανεξάρτητη διοικητική αρχή πρόκειται να διερευνήσει αν υπάρχει «μοίρασμα» της αγοράς μέσα από τις εξαγορές και τις αλλαγές των μετοχικών συνθέσεων των εταιριών καθώς επίσης και το αν προβαίνουν κατόπιν συμφωνίας στον καθορισμό των τιμών στα ναύλα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, εάν η τιμή του πετρελαίου ξεπεράσει τα 150 δολάρια το βαρέλι οι εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιριών θα προχωρήσουν σε νέα αύξηση του ναύλου, αν, κάτι που, όπως λένε, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ακόμα και στο «δέσιμο» κάποιων επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων, ενώ οι μειωμένες ταχύτητες και το «κόψιμο» δρομολογίων είναι πλέον καθιερωμένα φαινόμενα.
Τη νέα αύξηση του ναυλολογίου έχουν προαναγγείλει εμμέσως πλην σαφώς οι ακτοπλοϊκές εταιρίες και στον ΥΕΝΑΝΠ, Γιώργο Βουλγαράκη, ο οποίος έχει προαναγγείλει τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τον έλεγχο του.
Πηγή: www.kykladesnews.gr
http://www.kykladesnews.gr/default.asp?pid=4&la=1&nID=8412
- Ενώ, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο,
«Στα 4 εχει χωριστεί το Αιγαίο»
Νέος κύκλος ανακατατάξεων στο χώρο της ελληνικής ακτοπλοΐας λόγω πετρελαϊκής κρίσης. Οι ακτοπλοϊκές εταιρίες ποντάρουν στο δίπτυχο: μείωση των κρατήσεων υπέρ τρίτων που επιβάλλονται στους ναύλους και αλλαγή του καθεστώτος των επιδοτήσεων. Ζητούν να αυξηθούν αλλά κυρίως, να επιδοτηθούν περισσότερα δρομολόγια καθώς και να καταργηθούν όλες οι υποχρεωτικές εκπτώσεις σε ορισμένες κατηγορίες επιβατών.
Μοναδικό «άλλοθι» ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ακτοπλοΐας αποτελούν σήμερα οι γραμμές των Κυκλάδων. Εκεί όπου κυριαρχούσε πριν από εννιά χρόνια η Minoan Flying Dolphins (πλοιοκτήτρια του πλοίου «Εξπρές Σάμινα» που ναυάγησε με 85 νεκρούς), στην οποία «συγκατοίκησαν» όλοι οι μέχρι τότε γνωστοί εφοπλιστές της ακτοπλοΐας.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει τώρα και με τη διάδοχό της Hellenic Seaways (HSW), στην οποία συστεγάζονται τώρα -άμεσα ή έμμεσα- οι Μινωικές Γραμμές και ο όμιλος Γκριμάλντι της Νάπολης, η κυπριακή SeaStar και μέσω αυτής η άλλη κρητική ΑΝΕΚ.
Οι εταιρείες του χώρου βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς αιφνιδιάστηκαν σχεδόν πλήρως από την εκτίναξη της τιμής των καυσίμων στα 140 δολ. το βαρέλι. Δεν είχαν φροντίσει να προχωρήσουν σε αντασφάλιση κινδύνου (hedging). Έτσι έμειναν χωρίς «άμυνες».
Από τις εξελίξεις των προηγούμενων μηνών η εγχώρια αγορά θαλάσσιων συγκοινωνιών έχει περάσει στα χέρια τεσσάρων ισχυρών παικτών, οι οποίοι επιχειρούν τώρα να (ξανά) μοιράσουν μεταξύ τους την «τράπουλα» στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Στόχος τους να μεγαλώσουν τα μερίδια αγοράς τους, ώστε να αυξηθεί η πληρότητα των πλοίων και να μεγιστοποιηθούν τα έσοδά τους.
Παρά την απελευθέρωση στον χώρο της αγοράς θαλάσσιων συγκοινωνιών, η εικόνα της αγοράς δείχνει να επιστρέφει στο προηγούμενο σκηνικό των «μονοπωλίων» συγκεκριμένων εταιρειών (λαϊκής βάσης πριν από λίγα χρόνια) σε συγκεκριμένες γραμμές: των Μινωικών Γραμμών στη γραμμή του Ηρακλείου, της ΑΝΕΚ στις γραμμές των Χανίων και του Ρεθύμνου, της ΝΕΛ στη γραμμή Χίου-Μυτιλήνης.
Παρά την απελευθέρωση, ωστόσο, η αγορά μοιάζει ολοένα περισσότερο με το χθες, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Έτσι, οι Μινωικές Γραμμές εξακολουθούν να διατηρούν τα πρωτεία στη γραμμή του Ηρακλείου με μόνη αντίπαλο την επίσης κρητική ΑΝΕΚ.
Στη γραμμή των Χανίων πέρυσι η ΑΝΕΚ είχε έναν μικρό ανταγωνισμό από την Hellenic Seaways. Μετά την απόκτηση του ελέγχου, όμως, της ΑΝΕΚ και της Hellenic Sea-ways από την κυπριακή Sea Star, η ΑΝΕΚ έμεινε μόνη της και πάλι.
Την ίδια στιγμή η ΝΕΛ της Μυτιλήνης, που είχε ανταγωνιστεί την Hellenic Seaways στη γραμμή Χίου-Μυτιλήνης, θα μείνει και πάλι μόνη κυρίαρχη στο «σπίτι» της αν το συμβούλιο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών δεχθεί το αίτημα της HSW να αποσύρει το πλοίο της από τη γραμμή για το δρομολογήσει στη χρυσοφόρα γραμμή της Παροναξίας στις Κυκλάδες.
Στα Δωδεκάνησα, τη θέση της ΔΑΝΕ που πτώχευσε πήρε η Blue Star Ferries, η οποία κυριαρχεί στη γραμμή Κω-Ρόδος και σε μεγάλο μέρος των Κυκλάδων.
http://www.kykladesnews.gr/default.asp?pid=4&la=1&nID=8413
- Σοκ εχει προκαλέσει στις Κυκλάδες αλλά και την κοινή γνώμη χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία που υπογράφει ο Γιώργος Κιούσης που φέρνει στο φως τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές μεταφέρονται από τα νησιά προς την Σύρο και τον Πειραιά. Μέσα από το δημοσίευμα περιγράφεται το πώς οι συγκεκριμένοι συνάνθρωποί μας μεταφέρονται με πλοία της γραμμής σαν κοινοί εγκληματίες από ανειδίκευτους αστυνομικούς και με παντελή στέρηση κάθε προστασίας και υποστήριξης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα με τον τίτλο «Ψυχές στο... μπαλαούρο»
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=45635936
«Η ψυχική νόσος δεν είναι ένα ιατρικό, αλλά ένα κοινωνικό γεγονός, απόρροια των αλλοτριωμένων κοινωνικών δομών. Η γλώσσα της τρέλας είναι αποκαλυπτική της παθολογίας των κοινωνικών δομών». Σαράντα χρόνια μετά, τα λόγια των πρωτεργατών της αντιψυχιατρικής τον Μάη του '68 ταιριάζουν γάντι στις απάνθρωπες συνθήκες μεταφοράς ψυχασθενών από τα νησιά προς τη Σύρο και τον Πειραιά.
Δίπλα στον παράδεισο των τουριστών, οι εφιαλτικές συνθήκες συνανθρώπων μας με ψυχικές διαταραχές. Καθημερινές ιστορίες μηδενισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και βούλησης, που περιγράφουν δαιδαλώδεις και πολυήμερες μεταγωγές με τη συνοδεία αστυνομικού, σε κοινή θέα, υπό άθλιες συνθήκες σαν κρατούμενοι εγκληματίες, με χωρισμούς παιδιών από την μητέρα τους και εγκλεισμούς σε ιδρύματα. Επίσης με παντελή στέρηση κάθε προστασίας και υποστήριξης των ατόμων αυτών.
«Ο θρίαμβος της ανομίας στο σύστημα ακουσίων ψυχιατρικών νοσηλειών, το στίγμα του ψυχιατρικού και νομικού πολιτισμού της χώρας μας», σημειώνει ο ψυχίατρος Στέλιος Στυλιανίδης, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, επιστ. διευθυντής της ΕΠΑΨΥ, μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.
«Το χάσμα ανάμεσα στο νομικό - θεσμικό πλαίσιο, τις αρχές για την προστασία των δικαιωμάτων και τις κατευθυντήριες γραμμές για την ψυχιατρική από τη μία και στην καθημερινή πρακτική εμπειρία από την άλλη είναι ένα χάσμα στο οποίο χάνονται καθημερινά αξιοπρέπεια, ελευθερία, δικαιώματα, ποιότητα φροντίδας, ψυχές. Πίσω από τους αριθμούς και τα ποσοστά που διαπιστώνονται κρύβονται τραγικές ανθρώπινες εμπειρίες στις οποίες η ψυχική οδύνη μιας ψυχωτικής διαταραχής ενισχύεται με διαστροφικό τρόπο εξαιτίας άσκοπων γραφειοκρατικών διαδικασιών, βίας, αχρείαστων μεθόδων καταστολής και ελέγχου, κακών ιατρικών πρακτικών που θα μπορούσαν σαφώς να λείπουν».
Τι θα έπρεπε να γίνεται
Οι σύγχρονες επιστημονικές αρχές για την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών, όπως έχουν διακηρυχθεί και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ορίζουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ψυχιατρικής φροντίδας που πρέπει να περιλαμβάνει: παραμονή και περίθαλψη του ατόμου στην κοινότητα στην οποία θα παρέχεται ένα εκτεταμένο εύρος υπηρεσιών διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης, συστηματική συνεργασία με τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επιλογή κατάλληλης φαρμακευτικής και ψυχοθεραπευτικής αγωγής, συνεργασία με την οικογένεια και την τοπική κοινότητα, ενημέρωση του ασθενούς και σεβασμό των δικαιωμάτων του βάσει υποστηρικτικού νομοθετικού πλαισίου, οδηγίες σε εθνικό επίπεδο για τις διαδικασίες που πρέπει να τηρούν οι ιατροί και οι υπόλοιποι λειτουργοί.
Ολα αυτά προσφέρουν τις καλύτερες δυνατότητες για ομαλή έκβαση της ασθένειας, αντιμετώπιση και των πιο σοβαρών συμπτωμάτων, χωρίς τις επιπτώσεις του κοινωνικού αποκλεισμού και της ιδρυματοποίησης.
Παραδείγματα τέτοιων δράσεων υπάρχουν σ' όλο τον κόσμο, ακόμα και σε αναπτυσσόμενες χώρες με πενιχρούς πόρους. Στις περιπτώσεις που οι δράσεις αυτές δεν είναι αποτελεσματικές εξετάζεται το ενδεχόμενο νοσηλείας σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, με σκοπό μόνο το συμφέρον της υγείας του ασθενούς και την ανάγκη αποτροπής δράσεων βίας εις βάρος του εαυτού του ή άλλων.
Σύμφωνα με τα άρθρα του Ν. 2071/92 για την ψυχική υγεία, η μεταφορά σ' αυτό πρέπει να διενεργείται υπό συνθήκες που εξασφαλίζουν το σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του ασθενούς. Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό των ακούσιων νοσηλειών κυμαίνεται στο 8-10%.
Τι γίνεται και τι δεν γίνεται
Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία ύστερα από συστηματική έρευνα δύο ετών καταλήγει σε έκθεσή της: Στη χώρα μας παρουσιάζεται υψηλό ποσοστό εισαγωγών με εισαγγελική εντολή, κάτι που αποτελεί κώδωνα κινδύνου, καθώς και έναν «αντικειμενικό» δείκτη ανεπάρκειας της ψυχιατρικής φροντίδας στη χώρα μας. Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής δέχτηκε το 2007 περί τις 2.900 εισαγωγές από τις οποίες 52% ακούσιες, το Δρομοκαΐτειο 1.554 εισαγωγές (50,2% ακούσιες), το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης 3.770 εισαγωγές (28,9% ακούσιες). Συνολικά, μιλάμε για 10.000 εισαγωγές το 2007 σε ψυχιατρικά νοσοκομεία στις οποίες το 50% είναι ακούσιες.
Ο εισαγγελέας οφείλει να ζητήσει από το δικαστήριο να αποφασίσει σχετικά με το αν το άτομο χρήζει ακούσιας νοσηλείας εντός 48 ωρών. Μόνο στο 5,4% των περιπτώσεων το χρονικό όριο τηρείται. Οι ασθενείς δικάζονται ερήμην στο 99,3% των περιπτώσεων!
Ατομα υποβάλλονται σε ιατρικές πράξεις χωρίς να συναινούν. Επιπλέον, διαπιστώνεται έλλειψη δομών έγκαιρης παρέμβασης στην κρίση και αντιμετώπισης οξέων περιστατικών, έλλειψη των απαιτούμενων ψυχιατρικών κλινών, έλλειψη συστήματος παρακολούθησης των ασθενών μετά το πέρας της θεραπευτικής αντιμετώπισης από μια αρμόδια υπηρεσία ώστε να προλαμβάνεται η χρονιοποίηση.
Η πλειονότητα των ψυχιατρικών γνωματεύσεων είναι ανεπαρκώς τεκμηριωμένες και συχνά από ανειδίκευτους ψυχιάτρους. Οι μαγικές λέξεις «ψυχωτική συνδρομή» και «επικινδυνότητα» (όρος κοινωνικός και όχι ιατρικός) επαρκούν για να στερήσουν σε κάποιον πάσχοντα την ελευθερία του.
Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι κλομπ, χειροπέδες, περιπολικά, τμήμα μεταγωγών, κράτηση μαζί με ποινικούς κρατουμένους, χωρίς ενημέρωση για τα δικαιώματα ή με ενημέρωση του συγγενούς που κίνησε τη νομική διαδικασία - αντίθετα στη βούληση του ασθενούς. Οι οικογένειες των ασθενών και τα κινήματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων δεν έχουν αναπτύξει συστηματικές και αποτελεσματικές δράσεις.
Ο νόμος για την αναγκαστική νοσηλεία έχει πραγματικά δημοκρατικά χαρακτηριστικά, εναρμονισμένα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά δεν εφαρμόζεται. Ολα αυτά επιβεβαιώνονται και από αντίστοιχη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και από έκθεση εμπειρογνωμόνων.
Η ιδιαιτερότητα των Κυκλάδων
«Η μέχρι τώρα διαδικασία», προσθέτει ο Στέλιος Στυλιανίδης, «προβλέπει εξέταση από εφημερεύοντα ιατρό στη Σύρο, όπου εδρεύει η Εισαγγελία. Αυτό έχει αποτελέσμα οι ασθενείς να εξαναγκάζονται σ' ένα μαρτυρικό ταξίδι ώς και πέντε ημέρες, υπό κράτηση, σε καμπίνα πλοίου ή τμήμα μεταγωγών, συνοδεία ελλιπώς εκπαιδευμένων αστυνομικών οργάνων, αντί ειδικών στο πλαίσιο του ΕΚΑΒ. Πόσο συχνά μπορεί να συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, από το 2002 και μετά παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των ακούσιων νοσηλειών που προέρχονται από τις Κυκλάδες.
Συγκεκριμένα το 2005 ο αριθμός των ακούσιων νοσηλειών από τα νησιά των Κυκλάδων διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2000. Η συχνότερη ηλικιακή κατηγορία είναι μεταξύ 35-50 ετών (36%) και ο μέσος χρόνος νοσηλείας στο μεγαλύτερο ποσοστό ξεπερνούσε τις 41 ημέρες (40%). Η μεγαλύτερη αύξηση των εισαγγελικών παραγγελιών για νοσηλεία παρατηρήθηκε τους θερινούς μήνες (Ιούλιος-Αύγουστος).
Στο 50% των περιπτώσεων η εισαγγελική εντολή έγινε κατόπιν αιτήσεως των οικείων, ενώ σε ποσοστό 48% έγινε αυτεπάγγελτα.Τα δεδομένα αυτά λοιπόν συμφωνούν με την αύξηση των ακούσιων νοσηλειών σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθώς και με δεδομένα που τεκμηριώνουν αύξηση πιεστικών αιτημάτων για νοσηλεία κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας κοινοτικών δομών, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν άλλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Για άλλη μία φορά συναντούμε το κενό γράμμα του νόμου. Μια κοινή απάρνηση πολιτείας, ψυχιατρικής και δικαστικής εξουσίας απέναντι στους ασθενείς αυτούς, καθώς σχεδόν όλες οι ακούσιες νοσηλείες βρίσκονται εν τέλει εκτός νόμου».
Στις Κυκλάδες, με πρωτοβουλία της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΝΠΙΔ), παρά τους λίγους πόρους, τα μέτρα γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν με επιπλέον άμεσες δράσεις που αφορούν την αλλαγή της διαδικασίας για την αποφυγή αναγκαστικής διέλευσης από την Εισαγγελία Σύρου με την κατ' αρχάς θετική στάση των εμπλεκόμενων φορέων (Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, Γ.Ν. Σύρου), προσπάθειες λειτουργίας ψυχιατρικού τμήματος βραχείας νοσηλείας στο Γ.Ν. Σύρου και διασφάλισης διαθεσιμότητας 4 κλινών για ασθενείς από τις Κυκλάδες στο Γενικό Κρατικό Νικαίας και ειδική ετήσια εκπαίδευση των αγροτικών ιατρών.
Προτάσεις-λύσεις
1. Εκπαίδευση αστυνομικών για ευαισθητοποίηση και χειρισμό περιστατικών για ακούσιες νοσηλείες.
2. Εκπαίδευση αγροτικών ιατρών Γενικών Νοσοκομείων-ιατρών ΠΦΥ.
3. Εμπλοκή Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του φαινομένου.
4. Προβολή του θέματος σε τοπικά και εθνικά ΜΜΕ.
5. Εκστρατείες ενημέρωσης για τα δικαιώματα των ασθενών.
6. Εκπαίδευση στελεχών Μονάδων Ψυχικής Υγείας για εφαρμογή πρωτοκόλλου αντιμετώπισης οξέων περιστατικών.
7. Μεταφορά των ασθενών από λειτουργούς υγείας-ψυχικής υγείας με ΕΚΑΒ και μόνο κατ'εξαίρεση και με αστυνομική συνοδεία, διασφαλίζοντας τους απαραίτητους ανθρώπινους πόρους.
«Δεν παραγνωρίζουμε», συνεχίζει ο Στέλιος Στυλιανίδης, «το ότι το κενό ανάμεσα στον αποτροπιασμό, την αγανάκτηση και την θλίψη που γεννιέται σ' όλους μας στις περιπτώσεις της στέρησης της ελευθερίας και εγκατάλειψης των αδυνάτων, της καταπάτησης κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας που περιγράφουμε και στη λήψη αποφάσεων για υπέρβαση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, των πολιτικών υγείας πυροσβεστικού χαρακτήρα, της καταπολέμησης των συντεχνιακών λογικών, είναι μεγάλο.
Ειδικά όταν το κράτος φαίνεται να έχει ήδη εξαντλήσει την κοινωνική ευαισθησία σε διακηρύξεις για κάλυψη πάγιων αναγκών ως ανθρωπιστική βοήθεια. Ομως αυτά τα ευαίσθητα κοινωνικά προβλήματα δεν αφορούν πάντα τους άλλους. Μας αφορούν όλους. Κεντρική ιδέα του ιταλικού κινήματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης ήταν να μπορεί να γνωρίζει ο καθένας ότι τα άτομα της οικογένειάς του δεν κινδυνεύουν ποτέ να εγκλειστούν βίαια σ' ένα άσυλο.
Πόσο έχουμε διδαχθεί εμείς από τις εμπειρίες μας στη μεταρρύθμιση του ψυχιατρικού συστήματος; Πόσο έτοιμοι είμαστε να αδιαφορήσουμε για την καταστολή και τον κοινωνικό έλεγχο της ψυχικής οδύνης; Φαίνεται ότι η ανευθυνότητα του συστήματος υγείας ή η κοινωνική omerta και η σιωπή των συντεχνιών ενισχύει, σε τελική ανάλυση, μηχανισμούς ελέγχου και ποινικοποίησης της ψυχικής οδύνης και των κοινωνικών προβλημάτων, αντί να προάγει πρόληψη, θεραπεία, φροντίδα, ευθύνη, αποκλεισμό του κοινωνικού αποκλεισμού. Ως πότε;».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/06/2008