Τετάρτη, Μαΐου 02, 2007

  • Τετάρτη 2.5.2007
  • Mόνο λίγες ώρες χρειάσθηκαν οι τεχνικοί του Aviation Recorders της Φλώριδα για να "διαβάσουν" όλα τα καταγεγραμμένα του "μαύρου κουτιού" του “Sea Diamond” Σύμφωνα με τα στοιχεία, χωρίς ραντάρ και βυθόμετρο μπήκε το πλοίο στην Καλντέρα ενώ φαίνεται ότι δεν είχαν τεθεί σε λειτουργία συγκεκριμένα όργανα που πρέπει να λειτουργούν όταν το πλοίο πλησιάζει στη στεριά, με την εκδοχή του ανθρωπίνου λάθους να επιβεβαιώνεται.
  • Κατά τ’άλλα, μαύρα πηχτά κομμάτια πετρελαιοειδών ανεβαίνουν καθημερινά στην επιφάνεια της καλντέρας και συγκεντρώνονται από την εταιρία απορρύπανσης.
    Την βιντεοσκόπηση του ναυαγίου και την μελέτη για το ενδεχόμενο απαντλησης των καυσίμων συνεχίζει το σκάφος του ΕΛΚΕΘΕ που βρίσκεται στη Σαντορίνη.
    Παρά τις συνεχείς καταθέσεις των αξιωματικών του πλοίου τόσο στην Εισαγγελία Νάξου όσο και στον ανώτατο αξιωματικό του Λιμενικού Παρασκευά Σαλίβερο, ακόμα δεν έχουν απαντηθεί τα ακριβή αίτια που ο πλοίαρχος Γιάννης Μαρίνος είχε "χαράξει λανθασμένη ρότα, η οποία έφερε το 142,9 μέτρων κρουαζιερόπλοιο κατευθείαν πάνω στην ξέρα και δεύτερον με ποιων εντολή το “Sea Diamond” οδηγήθηκε στον Αθηνιό και δεν παρέμεινε στα αβαθή των Φηρών, όπου και θα «καθόταν» και δεν θα απειλούσε τις ακτές και την θάλασσα του νησιού.
  • Σημειώνεται δε, ότι γραφειοκρατικοί ήταν οι λόγοι της πολυήμερης καθυστέρησης στην αναχώρηση του μαύρου κουτιού. Μακρά αλληλογραφία και περισσότερα από 50 έγγραφα απαιτήθηκαν για την οριστικοποίηση της μεταφοράς του.
  • Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας δήλωσε ότι οι έρευνες για τους δύο Γάλλους αγνοούμενους συνεχίζονται «σε θάλασσα και στεριά», υπονοώντας ότι εξετάζονται εκ νέου τα σενάρια που θέλουν τον αγνοούμενο Ζαν Κριστόφ Αλέν και την κόρη του να κατάφεραν να αποβιβαστούν από το κρουαζιερόπλοιο.
    Η δήλωση. έρχεται σε συνέχεια πληροφοριών που αναζωπυρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, σύμφωνα με τις οποίες τα ίχνη των δύο αγνοουμένων αναζητούνται και σε άλλα λιμάνια της χώρας, όπως το Ηράκλειο και η Ηγουμενίτσα. Οι δηλώσεις Κεφαλογιάννη μεταφέρθηκαν ήδη στη σύζυγο του αγνοουμένου και προκάλεσαν την οργή της.
  • Την θεατρική παράσταση «κάλλιο αρκά παρά ποτέ» παρουσιάζει η ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα «Άλλος με τη βάρκα μας» του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας, την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 6 Μαίου, στο Οινοποιείο Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι.
    Η είσοδος είναι ελεύθερη.