Τετάρτη, Ιουνίου 13, 2007

  • Τετάρτη 13.6.2007
  • Κατέρρευσε με τις τελευταίες νεροποντές ,πριν από 15 μέρες, ο ένας από τους οκτώ διατηρητέους ανεμόμυλους του Εμπορείου. Μη αναστρέψιμη η ζημιά σύμφωνα με τους αρχαιολόγους του Υπουργείου Πολιτισμού που επισκέφθηκαν το χώρο.
    Οι οκτώ ανεμόμυλοι στην πλειονότητά τους είναι παραχωρημένοι στον Δήμο Θήρας και έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία με προ δεκαετίας προεδρικό διάταγμα του Υπουργείου Πολιτισμού.
    Το 2003 το Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων δώρισε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Θήρας την προμελέτη αναστύλωσης και ανάδειξης των Μύλων η οποία εν συνεχεία παραχωρήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο στον Δήμο Θήρας ο οποίος με την σειρά του και με συμβολική αμοιβή προχώρησε στην παραγγελία πλήρους και ολοκληρωμένης μελέτης. Η μελέτη «αναστύλωσης και ανάδειξης των Μύλων του Εμπορείου» κατατέθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θήρας ως πρόταση στο πρόγραμμα Leader plus αλλά και από τον Δήμο Θήρας στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Leader στο μέτρο 3.5 . Και στις δύο περιπτώσεις οι προτάσεις δεν εγκρίθηκαν. Έκτοτε υπήρξε η πολιτική δέσμευση, ακόμη και στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές ότι η αναστύλωση και ανάδειξη των Μύλων θα προχωρήσει με την ένταξη της σε κάποιο πρόγραμμα.
    Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΟΤ αναμένεται να χρηματοδοτήσει το έργο των Μύλων με 1.5 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιείτε για την ανάδειξη των μονοπατιών της Καλντέρας.

  • Στο «σκαμνί» θα καθίσουν οι υπεύθυνοι της πλοιοκτήτριας εταιρείας του «Sea Diamond» για την οικολογική απειλή στη Σαντορίνη.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές αρχές της Νάξου εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για υπεύθυνους της εταιρείας και μέλη του πληρώματος επειδή δεν κατατέθηκε παρά τις εντολές του υπουργείου Ναυτιλίας επί μακρό χρονικό διάστημα σχέδιο άντλησης των καυσίμων του πλοίου. Η εξέλιξη δρομολογήθηκε έπειτα από την παρέμβαση της Εισαγγελίας Νάξου για την αναζήτηση ευθυνών για την καθυστέρηση στην άντληση των καυσίμων. Σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ένταλμα σύλληψης διαβιβάστηκε στο Λιμεναρχείο Πειραιά το οποίο αναζητά από χθες το βράδυ τους παραπάνω.
  • Στο μεταξύ ο επίτροπος περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, αποκάλυψε ότι «οι ελληνικές αρχές δεν υπέβαλαν συγκεκριμένο αίτημα παροχής βοήθειας» για κινητοποίηση του κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για την εκκένωση των 400 τόνων καυσίμων, που παραμένουν στο ναυάγιο.
    Γιατί ο κ. Κεφαλογιάννης και οι λοιποί κυβερνητικοί αρμόδιοι αρνήθηκαν, για πολλοστή φορά, να αξιοποιήσουν τον κοινοτικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας; Ρωτά ο κ. Παπαδημούλης προσθέτοντας πως, «67 ημέρες μετά και ενώ η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, 400 και πλέον τόνοι καυσίμων απειλούν με μια τεράστια οικολογική καταστροφή. Τόσο η άγνοια όσο και η αίσθηση αυτάρκειας μπροστά σε έναν τέτοιο κίνδυνο είναι απαράδεκτες. Αναμένουμε τις εξηγήσεις των κυβερνητικών αρμοδίων».
    Ο κ. Παπαδημούλης με την ερώτησή του ζητούσε να πληροφορηθεί εάν οι ελληνικές αρχές ζήτησαν την ενεργοποίηση του κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Καλντέρας. Σύμφωνα με τον κ. Δήμα, «το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond εξακολουθεί να περιέχει πάνω από 400 τόνους καυσίμου που πρέπει να εκκενωθούν από το ναυάγιο» και «η Επιτροπή, μέσω του οικείου Κέντρου Παρακολούθησης και Πληροφόρησης (MIC), βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) για να παρακολουθεί την κατάσταση, ιδίως δε τις απειλές για το τοπικό θαλάσσιο οικοσύστημα».
    Ο Έλληνας επίτροπος υπογραμμίζει ότι «σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δεν διαθέτει επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσει κατάλληλα μια καταστροφή, μπορεί να ζητήσει, μέσω αυτού του μηχανισμού, τη βοήθεια των άλλων συμμετεχόντων κρατών-μελών» και συνεχίζοντας τόνισε ότι «οι ελληνικές αρχές δεν υπέβαλαν συγκεκριμένο αίτημα παροχής βοήθειας».
  • Το θέμα απασχόλησε, προχθές το βράδυ, σε πολύωρη συνεδρίαση και το Δημοτικό Συμβούλιο της Θήρας, το οποίο ομόφωνα ζήτησε, για μια ακόμα φορά, να κατατεθεί το σχέδιο άντλησης καυσίμων.
    Ακόμα το Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε να δοθεί κατάλογος όλων των ρυπογόνων ουσιών του πλοίου, των κατασκευαστικών υλικών του και σχέδιο απομάκρυνσης αυτών.
    Επίσης, ζήτησε να προχωρήσει η ανέλκυση του ναυαγίου αλλά και να συνεχιστούν οι υδροληψίες για να εξετάζεται η κατάσταση του νερού.
  • Οι πληροφορίες σχετικά με το ένταλμα σύλληψης εις βάρος μελών της εταιρίας προέρχονται από την εφημερίδα το «έθνος» ενώ οι πληροφορίες για την απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Δήμας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη, από Δελτίο Τύπου της ΣΥΝκυκλαδικής.
  • Αιτήσεις από ενδιαφερόμενους δέχεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα ελληνικά νησιά από 1 Αυγούστου έως 28 Σεπτεμβρίου. Συνολικά προβλέπεται να αδειοδοτηθεί ισχύς 2 μεγαβάτ στη Σαντορίνη, που θα κατανεμηθεί ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλώσουν οι επενδυτές. Το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι σημαντικό, αφού η τιμή πώλησης της παραγόμενης κιλοβατώρας στα νησιά είναι 0,50 ευρώ.
  • Tην αγανάκτησή της εξέφρασε με σημερινές της δηλώσεις στον Σαντορίνη 106.4 η πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος του Μεγαλοχωρίου για το αιφνιδιαστικό πολυήμερο κλείσιμο του γηπέδου τέννις από ιδιώτη, το σπίτι του οποίου γειτνιάζει με τον αθλητικό χώρο. Ενώ, σχετικά με την επισκευή των δύο κεντρικών δρόμων του οικισμού ,η κακή κατάσταση των οποίων έχει απασχολήσει πολλές φορές την τοπική επικαιρότητα, η πρόεδρος κ. Αρβανίτου ανέφερε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στο τέλος της τουριστικής σεζόν και η αποκατάσταση θα γίνει με υλικά που θα αναδείξουν την παραδοσιακή εικόνα και αρχιτεκτονική του οικισμού.
  • Τρισάγιο στην μνήμη του συζύγου και της κόρης της τέλεσε σήμερα το πρωί η Γαλλίδα επιβάτης του πλοίου Sea Diamond. Το τρισάγιο έγινε πάνω από το σημείο που βρίσκεται το πλοίο με την παρουσία του αντιπρόξενου της Γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα καθώς και ιδιωτικού αστυνομικού ώστε να μην ληφθούν πλάνα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
  • Έντονο πρόβλημα έχει ανακύψει στη Σαντορίνη, όπως και σε πολλές άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας, λόγω της έλλειψης επαγγελματιών ξεναγών για να τις ανάγκες των γκρουπ τουριστών που καταφθάνουν στο νησί, κυρίως μέσω κρουαζιερόπλοιων. Τα ταξιδιωτικά γραφεία καταφεύγουν στη λύση των συνοδών, οι οποίοι όμως αγγίζουν και τα όρια της ξενάγησης, προκαλώντας την αντίδραση των μόλις 17 ξεναγών που υπάρχουν στο νησί. Όπως πάντως τονίζει ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων, κ. Γιάννης Ευαγγέλου, "χωρίς σε καμία περίπτωση να αμφισβητείται η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι ξεναγοί, λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να αποτελέσει η διεύρυνση του επαγγέλματος με διπλωματούχους αρχαιολόγους ή φιλόλογους που θα παρακολουθήσουν σεμινάρια για την τέχνη της ξενάγησης".
  • Παγκόσμια μέρα του Εθελοντή Αιμοδότη αύριο 14 Ιουνίου και εκδρομή στη Θηρασιά διοργανώνει το Σάββατο 16 του μήνα η Τράπεζα Αίματος Θήρας. Περιλαμβάνετε εκκλησιασμός και πανηγύρι στο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης. Για πληροφορίες και συμμετοχές στο 31234 και 23138