Δευτέρα, Απριλίου 16, 2007

  • Δευτέρα 16.4.2007
  • Κατατέθηκε χθες και εγκρίθηκε άμεσα από το ΥΕΝ το σχέδιο για την απάντληση του πετρελαίου και των λοιπών ρυπογόνων ουσιών από τις δεξαμενές του κρουαζιερόπλοιου, που κατέθεσε η πλοικτήτρια εταιρία. Το σχέδιο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί και αναμένεται να γίνει αύριο στη συνάντηση αιρετών της Τ.Α. του νησιού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
    Με γοργούς ρυθμούς και καλό αποτέλεσμα συνεχίζεται η απορρύπανση της περιοχής της Καλντέρας, 600 τόνους νερού και πετρελαιοειδών έχει μέχρι στιγμής αντλήσει η εταιρία.
  • Στον εντοπισμό των δύο αγνοουμένων επικεντρώνονται πλέον οι έρευνες μετά την ανάσυρση του «μαύρου κουτιού» του Sea Diamond.
    Το «μαύρο κουτί» του Sea Diamond, αναμένεται να δώσει απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που έχουν προκύψει ενώ πιθανότατα θα σταλεί σε ειδικό εργαστήριο του εξωτερικού για να αποκωδικοποιηθεί. Νέες καταθέσεις αναμένεται να δώσουν σήμερα ο πλοίαρχος και τα πέντε μέλη του πληρώματος, ενώ ο εισαγγελέας Νάξου έχει ήδη ασκήσει σε βάρος τους διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος.
  • Την δωρεάν συμμετοχή της Σαντορίνης για ένα χρόνο σε εγχώριες και διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, με την παροχή περιπτέρων, την οικονομική ενίσχυση της Ένωσης Ξενοδόχων και άλλων επαγγελματικών συλλόγων με 100 χιλιάδες ευρώ για διαφημιστικούς σκοπούς, καθώς και την πρόσκληση των επιβατών του Sea Diamond να επισκεφθούν δωρεάν την Ελλάδα και την Σαντορίνη, ανακοίνωσε η Υπουργός Τουρισμού κ. Πετραλιά μετά την συνάντηση που είχε προχθές Σάββατο με εκπροσώπους της Τ.Α. του νησιού. Κατά την διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής της επισκέφθηκε τον Αθηνιό και παρακολούθησε την διαδικασία απορρύπανσης, ενώ ενημερώθηκε για το θέμα των μονοπατιών στην Καλντέρα.
  • Την επιχορήγηση των περισσοτέρων πολιτιστικών συλλόγων του νησιού αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο.
    Συγκεκριμένα επιχορηγήθηκαν ο Πολιτιστικός σύλλογος και ο σύλλογος Κρητών
    με 10.000, ο σύλλογος Ποντίων με 13.000, ο σύλλογος Πολυτέκνων με 12.000, ο σύλλογος φίλων Σέργενας και Αγίας Άννας Βόθωνα με 5.000, ο Πολιτιστικός σύλλογος Μεγαλοχωρίου και Ακρωτηρίου με 2.000 ο καθένας. Επίσης επιχορηγήθηκαν σχολικές επιτροπές μεταξύ αυτών η σχολική επιτροπή του δημοτικού σχολείου Πύργου Μεγαλοχωρίου σχετικά με τα έξοδα μεταφοράς μαθητών και σχολικού εξοπλισμού.
    Παράλληλα, κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η παραχώρηση στην Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Θήρας για χρήση και διαχείριση της παραλίας του Καμαρίου, καθώς κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε και η προγραμματική σύμβαση που έχουν υπογράψει οι τρεις Δημοτικές Επιχειρήσεις , ΔΕΑΘ, ΔΕΠΟΤΑΘ και Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για την χρήση, αξιοποίηση και Ανάπτυξη της παραλίας του Μονολίθου.
    Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η δαπάνη για το πρόσφατο κλάδεμα των δέντρων όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων και του οδικού δικτύου του νησιού, ενώ ομόφωνα αποφασίστηκε και ύστερα από ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχο και τον Νομαρχιακό Σύμβουλο Ηλία Μάινα, η σύνταξη επιστολής διαμαρτυρίας για την διακοπή των εργασιών στο κλειστό γυμναστήριο. Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα, υπάρχουν δύο ανεξόφλητοι λογαριασμοί 98 και 168 χιλιάδων ευρώ προς κατασκευαστική εταιρία που σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρθηκαν δεν θα παραδώσει το έργο εάν δεν εξοφληθεί.