Πέμπτη, Μαρτίου 15, 2012

ο Συριζα πήγε Σίφνο

Σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αρτεμώνα στη Σίφνο στις 12/3 με θέμα την Οικονομική Κρίση και την Πρόταση της Αριστεράς, οι ομιλητές Ηλίας Ιωακείμογλου και Νίκος Συρμαλένιος, τόνισαν μεταξύ των άλλων οτι, 

Ο Ηλίας Ιωακείμογλου αναφέρθηκε καταρχήν στην παραποίηση της οικονομικής πραγματικότητας που επιχειρούν η κυβέρνηση και πολλά ΜΜΕ. Αναλυτικότερα, αναφέρθηκε σε μια σειρά μύθων, όπως ότι η Ελλάδα είναι ελάχιστα παραγωγική και ότι η οικονομική ανάπτυξη μετά το 1995 ήταν απατηλή, ότι ο κύριος υπεύθυνος για την μνημονιακή πολιτική είναι η Γερμανία, ότι οι πιστωτές του ελληνικού δημοσίου είναι το "παρασιτικό" χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο σε αντίθεση με τις άλλες μερίδες του κεφαλαίου, ότι το δημόσιο χρέος οφείλεται στις μίζες και τη διαφθορά, και ότι για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ευθύνεται και η υπερκατανάλωση των εργαζομένων.
Ο εισηγητής ανασκεύασε τους μύθους αυτούς δείχνοντας ότι με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία η Ελλάδα είναι μια αναπτυγμένη χώρα και ότι η ανάπτυξη μετά το 1995 και έως το 2004 είχε υγιείς βάσεις, ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν στη τετραετία 2004-2008, ότι ο υπεύθυνος για τη μνημονιακή πολιτική είναι οι αστικές τάξεις της Ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, ότι οι πιστωτές μας είναι το σύνολο των μερίδων του κεφαλαίου, ότι το δημόσιο χρέος οφείλεται στην νομιμοποιημένη υποφορολόγηση των επιχειρήσεων και των μεγάλων περιουσιών, και στην φοροδιαφυγή, ότι δεν υπήρξε υπερκατανάλωση των εργαζομένων αφού μειώθηκε το μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ.
Ο εισηγητής εξήγησε ότι η κατανάλωση των εργαζομένων ήταν αντίστοιχη της ανάπτυξης χάρη στον δανεισμό που ήταν το αποτέλεσμα της μείωσης των μισθών κάτω από την αξία της εργασιακής τους δύναμης. Τέλος, εξήγησε τον μηχανισμό της εσωτερικής υποτίμησης και ανέπτυξε επιχειρήματα ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις με διαφορετικό ταξικό πρόσημο.

Ο Νίκος Συρμαλένιος επεσήμανε ότι το πραγματικό δίλημμα για τη χώρα και μπροστά στις επερχόμενες εκλογές  είναι, αν θα συνεχιστεί η συγκυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που θα ακολουθήσει απαρέγκλιτα την καταστροφική πολιτική των μνημονίων ή αν ο λαός θα ανατρέψει την πολιτική αυτή, ανοίγοντας το δρόμο σε μια άλλη πορεία της χώρας. Τόνισε ότι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής οδηγεί μαθηματικά και στην τυπική χρεωκοπία και το λαό σε εξαθλίωση, ενώ εκτίμησε με έμφαση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική συγκυρία, όπου η ιστορία χτυπάει την πόρτα της Αριστεράς.
Αναφερόμενος στην εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι οι προτάσεις του για ριζικά διαφορετική Ελλάδα σε μια ριζικά διαφορετική Ευρώπη, έχουν κατατεθεί επανειλημμένα. σχετικά με τις προτάσεις αυτές, μπορείτε να ενημερωθείτε στην σελίδα : http://politesna.blogspot.com/