Δευτέρα, Μαρτίου 05, 2012

περιφερειακό συμβούλιο 5.3 - αποφάσεις

Οι θέσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το νέο πακέτο Κανονισμών που θα διέπουν την εφαρμογή προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής και της στρατηγικής “Ευρώπη 2020”, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που συνεδρίασε την Δευτέρα 5.3 στη Σύρο.

Θεμελιώδης διαπραγματευτική θέση της Περιφέρειας, όπως υποστήριξε ο Περιφερειάρχης είναι να καταταχθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη νέα κατηγορία Περιφέρειες σε μετάβαση (με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ του 75% και 90% του μέσου όρου της ΕΕ) έτσι ώστε να αρθούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες που προκαλεί ο αποκλεισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από επενδύσεις σε έργα υποδομών μεταφορών και περιβάλλοντος εξ αιτίας της έως τώρα κατάταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις ανεπτυγμένες περιφέρειες.
Όπως αναλύεται στη στρατηγική της Περιφέρειας μόνο μέσα από την κατάταξη του Νοτίου Αιγαίου στις “Περιφέρειες Μετάβασης” θα επιτευχθεί ικανοποιητική συγχρηματοδότηση απ' όλα τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας, όπως αυτός διαμορφώνεται με βάση τη μείωση των εσόδων από του Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
Επίσης, κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία:
Η υπογραφή Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου
Αιγαίου και του Δήμου Σικίνου για το έργο «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων» , της ΠΕΔΝΑ και της ΓΑΛΗΝΟΣ ΑΕ για την "Παροχή ιατρικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα νησιά του Νομού Δωδεκανήσου" και του του Δήμου Μεγίστης, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρόδου για την υποστήριξη της δράσης "Πρόγραμμα Μελισσοκομίας"

Ακόμα το Περιφερειακό Συβούλιο ενέκρινε:
-Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης Π.Ν.Α., Νομαρχιακό Φυτώριο (Δωδεκανήσου) Α.Ε. και του ΟΑΕΔ για την απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55-64 ετών,
-την τροποποιήσεων Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και
Α. του Δήμου Ρόδου και της ΓΑΛΗΝΟΣ ΑΕ για το έργο "Δαπάνες Λειτουργίας Πλωτού Πολυιατρείου (2011) Ν. Δωδεκανήσου",
Β. της ΔΕΥΑΡ για το έργο "Μετατόπιση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης που βρίσκεται εντός των ορίων του τέως Δήμου Αφάντου, εκτός του εύρους κατάληψης του έργου".
- Μεταβίβαση μετοχών Αναπτυξιακής Άνδρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Δήμο Άνδρου άνευ ανταλλάγματος
-Γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου περί καταλληλότητας του χώρου κατασκευής ΧΥΤΑ Δήμου Σίφνου.