Παρασκευή, Ιουνίου 22, 2012

νέα κυβέρνηση με αισθητή την παρουσία των Κυκλάδων … καθώς και με έμφαση στον Τουρισμό…

Το «δύσκολο» υπουργείο Εργασίας "κληρώθηκε" στον βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ  Γιάννη Βρούτση με την ανακοίνωση της κυβέρνησης ως αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου.
Στο υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Βρούτσης, με τις αρκετές το τελευταίο διάστημα τηλεοπτικές εμφανίσεις σε πάνελ τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας, κι έχοντας και εκεί αποδείξει τις γνώσεις του και την δουλειά που έφερε εις πέρας ως συνυπεύθυνος του τομέα οικονομίας της ΝΔ, είναι από τα ελάχιστα «πολιτικά» πρόσωπα που συγκροτούν την νέα κυβέρνηση, ενώ καλείται στην προκειμένη περίπτωση να υπηρετήσει ένα δύσκολο «πόστο». 
Σε ότι αφορά τον κ. Βρούτση, πρόκειται για ένα από τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης τα οποία καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στις ιδιότητες του «πολιτικού» και του «τεχνοκράτη» με δεδομένο ότι είναι εν ενεργεία πολιτικός, εκλεγμένος βουλευτής των Κυκλάδων, σε μία θέση η οποία στις σημερινές συγκυρίες απαιτεί όλο και περισσότερες «τεχνοκρατικές» επιλογές..
Ο κ. Βρούτσης αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας απο τον δικηγόρο Αντώνη Ρουπακιώτη ο οποίος μετακινήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που, όσο να ναι του "ταιριάζει" πιο πολύ. Υφυπουργός εργασίας ορίστηκε ο Νίκος Νικολόπουλος.

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασαν το απόγευμα της Πέμπτης 21.6 τα μέλη της νέας κυβέρνησης, τα οποία ορκίστηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.
Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο αποτελείται από 39 μέλη, 17 υπουργούς, επτά αναπληρωτές υπουργούς και 14 υφυπουργούς.

Παράλληλα, μεταξύ των επιλογών της κυβέρνησης που σχετίζονται με τον Τουρισμό και την Νησιωτικότητα είναι η απόφαση «αυτονόμησης» του υπουργείου Τουρισμού με υπουργό την Όλγα Κεφαλογιάννη, και συγκρότησης νέων δομών στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με υπουργό τον Κώστα Μουσουρούλης και υφυπουργό τον επιχειρηματία Γιώργο Βερνίκος (με καταγωγή και στενούς δεσμούς με την Σίφνο)

Αξιόλογη καθώς και … δύσκολη θέση "χτύπησε" και ο έτερος υπεύθυνος του "τομέα οικονομίας" της ΝΔ ( ο οποίος πήγαινε "αντάμα" με τον κ. Βρούτση.) βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταικούρας, ο οποίος ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με "προϊστάμενο τον κ. Ράπανο, μέχρι σήμερα πρόεδρο του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας.

(συμπληρωματικό..)
Επίσης, και σε οτι αφορά την "νησιωτικότητα" ως έννοια καθώς και ανάγκη εφαρμογής ειδικών πολιτικών,

Τις νέες αρμοδιότητες του επανασυσταθέντος υπουργείου Ναυτιλίας ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα 85/2012 που εκδόθηκε την Πέμπτη 21.6 
Σύμφωνα με αυτό, η Γενική Γραμματεία Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας και κατ' επέκταση το Λιμενικό Σώμα που ανήκε στο πρώην υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιστρέφει στο επανασυσταθέν υπουργείο Ναυτιλίας, κάτι που αποτελούσε και χρόνιο αίτημα του ναυτιλιακού κόσμου.
 Παραμένουν στο υπουργείο Ναυτιλίας οι τρεις γενικές γραμματείες Ναυτιλίας, Αιγαίου και Λιμένων. 
Σημειώνεται ότι η Γενική Διεύθυνση Αλιείας και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας που παλαιότερα ήταν υπο την εποπτεία του υπουργού Ναυτιλίας, έχουν παραμείνει στην ευθύνη του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Ναυτιλίας και αναμένεται σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει ρύθμιση για το θέμα.


Με την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, ο επικεφαλής του, Πρωθυπουργός δήλωσε σε ελληνικά μέσα "Mε τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βγει ο λαός μας, μια ώρα νωρίτερα από την κρίση." 

"Υστερόγραφο". Τέτοια "προχωρημένη" και κατα βάση "τεχνοκρατική" κυβέρνηση δεν θα φανταζόταν ούτε ο… Γιώργος Παπανδρέου...
Πλήν όμως σε αυτήν την ζωή (καθώς και .. τι σύμπτωση! και στα δύο "παιχνίδια"...) άλλος "ανακατεύει την τράπουλα", άλλος "μοιράζει τα φύλλα", κι άλλοι "στρώνουν παιχνίδι".... (!)