Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2011

Rhrodes MRC 2011

Με την υπόσχεση για μία ακόμη πιο μοναδική εμπειρία του χρόνου, με χαμόγελα και ικανοποίηση τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και τους οργανωτές, ολοκληρώθηκε το 2ο Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακών Οργανισμών Rhodes MRC 2011, που έγινε στη Ρόδο από τις 19 έως τις 23 Οκτωβρίου. Οι εργασίες φιλοξενήθηκαν στο Δημαρχείο Ρόδου.
Παρόλα τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την αναβολή των εξεταστικών στα ελληνικά Πανεπιστήμια και την μεγάλη Πανελλαδική Απεργία της 19ης και 20ης Οκτωβρίου, περισσότερα από 40 άτομα από την Ελλάδα και το Εξωτερικό κατάφεραν και ήρθαν στη Ρόδο για να συμμετάσχουν στην μοναδική αυτή εμπειρία.
Στα συνέδρια Προσομοίωσης, ή Model United Nations όπως είναι ευρύτερα γνωστά, κάθε συμμετέχοντας αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει μία χώρα, άλλη από αυτή της χώρας καταγωγής του, στα πλαίσια ενός Οργανισμού, ενός Οργάνου ή μίας Επιτροπής. Σκοπός της προσομοίωσης είναι, σε συνθήκες αντίστοιχες με τις πραγματικές, να καταλήξουν σε μία απόφαση και να υιοθετήσουν ένα κοινό κείμενο πάνω σε ένα θέμα που έχει προκαθοριστεί και για το οποίο φυσικά προετοιμάζονται για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν την έναρξη του συνεδρίου. Τα οφέλη είναι ποικίλα, καθώς ο συμμετέχοντας ασκείται πρακτικά στον ορθά δομημένο λόγο, την αντικειμενικότητα, την εργασία σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και τη διαπραγμάτευση, έρχεται σε επαφή με άλλες χώρες και κατανοεί σε βάθος πως λειτουργεί η διεθνής διπλωματία.

Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ένα χώρο με εξαιρετική ιστορική σημασία για την παγκόσμια διπλωματία, καθώς έχει φιλοξενήσει Συνόδους Κορυφής, Συμβούλια Υπουργών και δεκάδες άλλες διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια. Την εκδήλωση άνοιξε η κ. Άννα Χαρίτου, Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης και χαιρέτισε ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Στάθης Κουσουρνάς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε η κ. Παρούλα Νάσκου-Περράκη, καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη για την προσφορά της στην ανάπτυξη των συνεδρίων προσομοίωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο Rhodes MRC 2012, η προσομοίωση θα επεκταθεί και σε Λυκειακό Επίπεδο. Βασισμένη σε ενδιαφέρον που εξεδήλωσαν ήδη σχολεία από την Τουρκία και το Ντουμπάι και δεδομένου ότι στην Ελλάδα ήδη υπάρχουν δύο αντίστοιχες διοργανώσεις (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Με βέβαιη την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, η Οργανωτική Επιτροπή του RhodesMRC 2012 συμπεριλαμβάνει στο επόμενο συνέδριο, τη Λυκειακή Προσομοίωση της «Ένωσης για τη Μεσόγειο» και του «Συμβουλίου της Ευρώπης». Η Λυκειακή Προσομοίωση θα επιβλέπεται από την Επιστημονική Επιτροπή της πανεπιστημιακής διοργάνωσης, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Τα αποτελέσματα του συνεδρίου καθώς και φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις και όλες οι πληροφορίες για το συνέδριο του 2012 θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα www.rhodesmrc.org
Για φωτογραφικό υλικό: http://www.rhodesmrc.org/2011/docs/pr20111024_photos.rar