Τρίτη, Νοεμβρίου 23, 2010

η απάντηση της Luis Cruises στην Μπιρμπίλη

Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας παρείχε σήμερα η Επιτροπή Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond, κοινοποιήθηκε η απαντητική επιστολή της Luis Cruises στην υπουργό Περιβάλλοντος που πριν απο μερικές ημέρες με επιστολή της είχε ζητήσει απο την εταιρία να καταθέσει μελέτη εγκατάστασης τηλεμετρικού σταθμού παρακολούθησης της ρύπανσης στην περιοχή του ναυαγίου.

Στην απάντησή της που κοινοποιείται σε σειρά φορέων και στα ΜΜΕ η Luis Cruises αναφέρει,

Λάβαμε στις 12.11.2010 την επιστολή σας , με ημερομηνία 10.11.2010 επι της οποία επιτρέψτε μας τα επισημάνουμε τα κάτωθι,


Είναι αδιαμφισβήτητο ότι από το σχέδιο δράσης που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ τον Μάρτιο του 2010, τα σημεία που έχουν βαρύνουσα σημασία είναι η συνέχιση του προγράμματος παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ναυαγίου από το ΕΛΚΕΘΕ και η παραμονή των πλωτών φραγμάτων στην περιοχή του ναυαγίου για όσο καιρό αυτό κρίνεται απαραίτητο. Ως προς το πρώτο, το ΕΛΚΕΘΕ εκπόνησε και μας έστειλε στις 5.11.2010 το πρόγραμμα δειγματοληψιών για την περίοδο Νοέμβριος 2010 - Μάρτης 2011 το οποίο αποδεχτήκαμε και έχουμε ήδη επιβεβαιώσει ότι θα καλύψουμε την σχετική δαπάνη.
Παράλληλα όπως είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε το φράγμα παραμένει στην περιοχή του ναυαγίου και συντηρείται ανελλιπώς.

Περεταίρω έχουμε ολοκληρώσει την μελέτη για την εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης της περιοχής του φράγματος, η υλοποίηση της οποίας προϋποθέτει την έγκριση και την συνεργασία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κάτι που με την σειρά του προϋπέθετε την εκλογή των νέων Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος όσων αφορά την πρόταση για ενδεχόμενη βιοεξυγίανση της περιοχής του φράγματος, οι απόψεις των εξειδικευμένων φορέων με τους οποίους έχουμε έρθει σε επαφή ταυτίζονται ως προς την αμφίβολη αποτελεσματικότητά της σε παρεμφερείς συνθήκες.

Ευελπιστούμε ότι από την σύντομη αυτή αναφορά γίνεται αντιληπτό ότι από την πλευρά μας είτε έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, είτε έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες και η υλοποίησή τους είναι εφικτή ανά πάσα στιγμή.
Παράλληλα ευελπιστούμε ότι τα ανωτέρω αποκαθιστούν την όποια ανησυχία ενδέχεται να προξένησαν οι εσφαλμένες αναφορές των ΜΜΕ μόλις γνωστοποιήθηκε η επιστολή σας.