Παρασκευή, Νοεμβρίου 20, 2009

Παλιοκατάσταση …
ή παλιοζωή, κατάσταση και παλιοκοινωνία

Ύστερα από απαίτηση τουλάχιστο δεκαπέντε μελών και εκατόν δεκαπέντε (115) φίλων του Πασοκ (γράψε βρέ Δέσποινα καμιά κουβέντα…) αισθανόμαστε την βαθιά υποχρέωση να αναφερθούμε στο γεγονός και να σχολιάσουμε την πρόσφατη Γενική Συνέλευση που διοργάνωσε η δημοτική οργάνωση Πασοκ Θήρας.

Κατά την διάρκεια της Συνέλευσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να σερβιριστούν καφέ ξεροσφύρι, σκέτο, χωρίς βουτήματα και σνακ, ενώ σύμφωνα με το σκεπτικό των διοργανωτών η συμμετοχή τοπικών οργανοπαιχτών κρίθηκε οικονομικά ασύμφορη, πλήν όμως δεσμεύθηκαν η επόμενη Γενική Συνέλευση να γίνει μετα μουσικής.
Το ξύλο θα είναι προαιρετικό.
Του χρόνου αποφασίστηκε να μοιραστούν και δώρα.

Θυμάσαι που σου είχα πεί ότι «δεν μου αρέσει αυτός ο κόσμος;»
Ε, λοιπόν, δεν μου αρέσει καθόλου!

Με το ξεκίνημα της συνελεύσεως τον λόγο πήρε ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Παναγιώτης Ρήγας ο οποίος μας μαύρισε την καρδιά γιατί τίποτε καλό δεν βρήκε να πεί ότι παράλαβε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα 5 υπουργοί να είναι έτοιμοι να πάρουν αντικαταθλιπτικά και άλλοι 50.000 χιλιάδες πολίτες να είναι έτοιμοι αλλά να μην πάρουν τελικά τίποτα. σε μετρητά εννοώ.

Έτσι όπως τον είδαμε στην τηλεόραση, ο κ. Ρήγας μίλησε 47 λεπτά νον στόπ χωρίς διάλειμμα για μουσική ή διαφημίσεις -κάτι που άλλωστε δεν αποτελεί προσωπικό του ρεκόρ, μιας και σε προεκλογικές περιόδους όπως και σε Νομαρχιακά συμβούλια εχει χτυπήσει 4ωρα χωρίς διακοπή- και αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα καθώς και οι υπουργοί που βρήκαν άδεια ταμεία κι άντε πρώτα να μαζέψεις λεφτά για να τα φάς μετά. Ειλικρινώς, ο κ. Ρήγας μας ξάφνιασε με το περιεχόμενο της ομιλίας του, όπου τα βρήκε όλα «μαύρα», με αποτέλεσμα πολλοί να απορούν μήπως ο κ. Ρήγας είχε προβάρει και μας εκφώνησε προεκλογική ομιλία και όχι μετεκλογική. Όπου κατά κανόνα, (σσ μια μετεκλογική ομιλία) εκφράζει αισιοδοξία για το νέο ξεκίνημα ενώ αναφέρεται στον προγραμματισμό της νέας κυβέρνησης, εστιάζοντας στις σημαντικότερες καινοτομίες. Αυτά όμως, όπως είπαμε, γίνονται κατά κανόνα. Και τι θα ήταν ο κανόνας αν δεν υπήρχαν εξαιρέσεις;; ένα τίποτα…

Μεταξύ άλλων ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι η υγεία -όχι η δική του- είναι χάλια, η παιδεία είναι χάλια, η οικονομία είναι χάλια, η ναυτιλία είναι χάλια, η ανεργία είναι χάλια, η Μαργαρίτα η κόρη του κυρ Παντελή είναι χάλια, η ακτοπλοΐα είναι χάλια, η κατάσταση με τις τράπεζες είναι χάλια, τα μεροκάματα στη νύχτα είναι μαύρα χάλια κ.ο.κ
Για να μην είμαστε όμως άδικοι, ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό της κυβέρνησης σημειόνοντας χαρακτηριστικά ότι
«κομματάρχες δεν θα υπάρξουν στην κυβέρνηση,
κομματάρχες δεν θα υπάρξουν στο κόμμα
κομματάρχες δεν θα υπάρξουν στην κοινωνία!»
Που θα υπάρξουν δεν μας είπε, ούτε αν υπάρξουν κομαντάντε μας είπε….


Κ..λοκατάσταση….
Ο κ. Ρήγας πάντως επειδή είναι παλαιά καραβάνα εις τον χώρο της πολιτικής κι όσο κι αν είναι ντάουν και δεν τον πιάνεις εύκολα, την μάζεψε στα γρήγορα την κουβέντα που πήγε να ξεφύγει σε δυό περιπτώσεις. Στην μεν πρώτη, όταν ορισμένοι πολίτες είχαν πάει ορεξάτοι να αναφερθούν σε τοπικά προβλήματα της καθημερινότητας (λιμάνια αποχετεύσεις κλπ) αναγκάζοντας τον βουλευτή να επαναπροσδιορίσει το περιεχόμενο της κουβέντας λέγοντας ότι εκείνη η ώρα δεν ήταν της επίλυσης τοπικών προβλημάτων (βλ αποχετεύσεις κλπ, κ.λοκατάσταση δηλαδή…) αλλά η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματοις. Ενώ, η δεύτερη περίπτωση αφορούσε το φραστικό επεισόδειο σε βάρος του δημάρχου (σχετικό κι αυτό με την κ.λοκατάσταση) όπου ο βουλευτής είπε ότι εκείνη η ώρα δεν ήταν της επίλυσης των τοπικών υποψηφιοτήτων κι ότι κάθε πράμα στον καιρό του, ο κολιός τον Αύγουστο, και οι δημοτικές εκλογές του χρόνου τον Οκτώβρη.
Ο έτερος βουλευτής κ. Παπαμανώλης δεν συνέτρεξε λόγος να βγάλει το φίδι από την τρύπα, και περιορίστηκε στις ευχαριστίες προς το εκλογικό σώμα για το καλό εκλογικό αποτέλεσμα καθώς και σε μια γενικόλογη τοποθέτηση σχετικά με το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος.
Το άνοιγμα της Συνέλευσης έκανε η πρόεδρος της Δημοτικής Οργάνωσης Πασοκ Θήρας κ. Σοφία Κίτσου η οποία παρουσίασε τους κεντρικούς ομιλητές ενώ και αναφέρθηκε και στα θέματα της Συνέλευσης.


Άμα δεν ήταν κι η ίντριγκα, θα ήταν ακόμη χαμηλότερο το ενδιαφέρον.
(τελικά, ποιος φαγώθηκε;)
Σχετικά τώρα με το περιστατικό που «κέντρισε το ενδιαφέρον» του ακροατηρίου και των τηλεθεατών, ουσιαστικά, περιορίζεται σε μια φράση που χρησιμοποίησε πρώην πρόεδρος τοπικού διαμερίσματος και μέλος του Πασοκ προς τον δήμαρχο, η οποία από το σύνολο των παρευρισκόμενων χαρακτηρίστηκε προσβλητική, ενώ οδήγησε τον δήμαρχο καθώς και κομματικούς και προσωπικούς του φίλους στην αποχώρηση.
Η κουβέντα προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προεδρείου καθώς και του κ. Ρήγα που κλήθηκε να «μαζέψει» την συζήτηση και να διευκρινίσει ότι δεν ήταν η ώρα να τεθεί θέμα κομματικών επιλογών σχετικά με τις επόμενες δημοτικές εκλογές.
«Πολιτικά θα μιλάμε» είπε χαρακτηριστικά οκ. Ρήγας «κόβοντας τον βήχα» σε όσους είχαν πάει έτοιμοι για καυγά.

Κατά τα άλλα, η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, κανένας δεν τσακώθηκε με κανέναν, ενώ ευτυχώς που έστω και δια βοής και από την πλειοψηφία αποφασίστηκε να παραμείνουν τα τοπικά ΜΜΕ στην Συνέλευση διαφορετικά πως θα μαθαίναμε τι θα κάνει η κυβέρνηση;


Συμπεράσματα

Η Γενική Συνέλευση τέλος, αποφάσισε ομόφωνα οι Πασόκοι της Σαντορίνης -και προκειμένου να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση- να χρησιμοποιούν στα ψώνια τους μόνο πάνινες και τσόχινες σακούλες προκειμένου να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας που δεν λιώνει στον αιώνα τον άπαντα, να χρησιμοποιούν όσο περισσότερο μπορούν οικολογικά μέσα μαζικής μεταφοράς (γαϊδούρια, μουλάρια, ποδήλατα κλπ) προκειμένου να περιοριστεί η χρήση ΙΧ που επιβαρύνουν το περιβάλλον καθώς και να χρησιμοποιούν όσο περισσότερο μπορούν οικολογικά προϊόντα διατροφής, προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα τους γιατί όπως υποστηρίζει και ο πρόεδρος «nous igieis en somati ygeies, and I think you should start some kind of sport by now, because its so Greek to me that you like eating a lot, and you also like to drink a lot, without thinking of the troubles you’re causing to your health! And that’s actually why I thought of increasing the taxes. I think that you eat and drink a lot in this country…»


ΥΓ. 1 Ευχόμαστε την επόμενη φορά να οργανωθεί η Γενική Συνέλευση σε κάποιον πιο στιλάτο και ευρύχωρο χώρο. Να απολαύσουν τα μέλη και οι φίλοι τον καφέ και το ποτό τους σε έναν χώρο που θα τους εμπνέει περισσότερο...
Λέτε να δυσανασχετούσε το λαϊκό προφίλ του πασόκου;;

Υ.Γ. 2 Την επόμενη φορά που θα ζητήσετε κείμενο, θα ζητήσουμε να το πληρωθούμε.
(σσ η Κυριακή πληρώνεται διπλά)

Υ.Γ. 3 Ο μέσος ηλικιακός όρος; Πολλά τα έτη, Δέσποτα….

Υ.Γ. 4 Πρίν από μερικά χρόνια, «νεαρότατη -τότε- συντάκτης» είχε τύχει ,και μάλιστα με μεγάλο τάκτ, να ρωτήσω κατ’ ιδίαν, πρόσωπο με πολιτική ιδιότητα στο νησί, «δεν σας ενοχλεί η κριτική στο πρόσωπό σας;» για να πάρω την απάντηση.
«όχι παιδί μου, κάνε τη δουλειά σου»
Και εκτίμησα την απάντηση γιατί διέκρινα έναν άνθρωπο συνειδητοποιημένο και γενναιόδωρο. Κάποιοι θα έλεγαν αδιάφορο(!). δεν το βλέπω ετσι...

Υ.Γ. Κατά τα άλλα τα μέλη και οι φίλοι του Πασοκ μια χαρά άνθρωποι είναι και για παρέα και ως επαγγελματίες. Όταν όμως συνευρίσκονται κομματικά κάτι τους συμβαίνει και… αφηνιάζουν. ορισμένοι δε γίνονται και αιμοβόροι!!
Το φαινόμενο ,επιστημονικά, ονομάζετε κομματισμός.

Ένα φίλος με ρώτησε. Πως αντιμετωπίζεις το γεγονός ότι στην καθημερινότητά σου συναντάς ανθρώπους με τους οποίους διαφωνείς;
-Φυσιολογικά. Δεν έχουμε να χωρίσουμε και τίποτε το πολύ σοβαρό. ούτε σπίτια, ούτε περιουσίες, ούτε οικόπεδα. Μόνον ιδέες. για το πώς θα μπορούσε το νησάκι να είναι καλύτερο. Τίποτε το προσωπικό….