Σάββατο, Νοεμβρίου 21, 2009

Παλιοζωή, κατάσταση και παλιοκοινωνία - 2
Μαυρη(οι) μαυρίλα πλάκωσε; ….

«Ήλθαν, είδαν και απήλθαν, αλλά φράγκο δεν είδαμε» είναι η -στερεότυπη- απάντηση που λαμβάνουμε από εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου της εστιατορικής και του λιανικού εμπορίου στο νησί της Σαντορίνης, ως απάντηση στην πρόσφατη άφιξη Αμερικανικού πολεμικού πλοίου στα νερά του νησιού.
Παρά το γεγονός ότι ο καιρός ήταν καλός και δεν είχε φουρτούνες -για να δουν την Σαντορίνη με το κιάλι- οι Αμερικανοί στρατιώτες που εξέφρασαν την ανάγκη να δουν το νησί από κοντά ήταν ελάχιστοι συγκριτικά με τον αριθμό των επιβατών του πλοίου. Η αιτία χαρακτηρίζεται ανεξήγητη από τον εμπορικό κόσμο του νησιού, πλήν όμως ορισμένα μέλη υποστηρίζουν ότι οι Αμερικάνοι «έχουν ξυπνήσει», και από κάπου μάθανε ότι δεν είναι και ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτοι κι αποφάσισαν να μην κατέβουν για να μην μας κακοκαρδίσουν, εκτός από κάποιους λίγους που σιγά μη χάλαγαν την -μαυρη- ζαχαρένια τους για μια χούφτα αντιδραστικών ιθαγενών.
Στο δια ταύτα πάντως οι Αμερικάνοι δεν (μας) άφησαν λεφτά. Πόσο μάλλον με την τρέχουσα ισοτιμία όπου όλα στο νησί τους φάνηκαν ακριβά.
Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη Αμερικανικού πολεμικού πλοίου στο νησί, με την πρώτη να εχει γίνει φέτος τον Μάρτιο.
Σύμφωνα πάντως με αυτόπτες μάρτυρες οι περισσότεροι ήταν μαύροι και τους άρεσε να ακούνε μαυρη μουσική όπως Jay-Z, Jay-K, Chuck Berry- Chouk-B, κλπ
(αλίμονο, οι μαύροι έχουν ιδιαιτέρως ανεπτυγμένο το ένστικτο της αλληλεγγύης, αν μη τι άλλο μετανάστες είναι κι αυτοί…)
Σύμφωνα πάλι με αυτόπτες μάρτυρες, οι μαύροι Αμερικανοί φαντάροι φέρεται να είπαν μεταξύ τους ότι εάν κάποιος μαύρος είχε μαγαζί στο νησί, σε εκείνον θα πήγαιναν….









Για το γεγονός λάβαμε ανακοίνωση των "πολιτών - φίλων της Ειρήνης"
Σύμφωνα με αυτην,

Για δεύτερη φορά σ’ ένα χρόνο η Σαντορίνη γίνεται τόπος υποδοχής του 6ου Αμερικανικού Στόλου, κυρίως τόπος ψυχαγωγίας και ξεκούρασης των στρατιωτών που επί μήνες πριν πολεμούσαν στα ανοιχτά μέτωπα του Ιράκ και του Αφγανιστάν.Για μια ακόμα φορά οι φορείς του νησιού, τους υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες, προσφέροντας μάλιστα και δώρα στους επιτελείς του πολεμικού πλοίου, όπως πριν από 500 χρόνια οι ιθαγενείς υποδέχονταν τους στόλους των κατακτητών.Διευκρινίζουμε ότι οι επιφυλάξεις μας απέναντι στην επίσκεψη αυτή έχουν να κάνουν με το τι αντιπροσωπεύει ο αμερικάνικος στόλος για εμάς τους Έλληνες, αλλά και για τους πολίτες του κόσμου και όχι βεβαίως με την παρουσία των ανθρώπων – στρατιωτών που τον υπηρετούν.
Γνωρίζουμε όλοι ότι οι πολεμικοί στρατοί επανδρώνονται από νέα παιδιά, προερχόμενα συνήθως από τα φτωχότερα και άρα τα πιο απελπισμένα κοινωνικά στρώματα. Και ότι η συμμετοχή τους στον πόλεμο τις περισσότερες φορές είναι λύση ανάγκης για αυτούς και όχι επιλογή.Επιπλέον και ο τελευταίος Σαντορινιός πολίτης γνωρίζει πολύ καλά ότι ο αμερικάνικος στόλος είναι ο μοχλός αιματηρών επεμβάσεων σε όλο τον κόσμο που ως κύριο έργο του έχει την ανατροπή νόμιμων κυβερνήσεων που δεν αρέσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την κατασκευή και στήριξη καθεστώτων δικτατορικών, φιλικών προς αυτές.Και αν κάποιοι έχουν ξεχάσει να τους θυμίσουμε, ενόψει και της επετείου της 17ης Νοέμβρη, ότι χιλιάδες έλληνες πολίτες θα βγουν μεθαύριο στους δρόμους για να διαδηλώσουν για μια ακόμα χρονιά έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία την αντίθεση τους απέναντι σε κάθε δικτατορία και σε όσου τις στηρίζουν.
Την ίδια ώρα εμείς, στη Σαντορίνη με κάθε επισημότητα, υποδεχόμαστε το αεροπλανοφόρο της πολεμικής μηχανής του 6ου στόλου στη Μεσόγειο μετά «Βαΐων και Κλάδων».
Εμείς οι υπογράφοντες πολίτες φίλοι της Ειρήνης, με την κίνηση μας αυτή διεκδικούμε το αυτονόητο
Ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο
Να κλείσουν οριστικά τα πολεμικά μέτωπα στον πλανήτη
Γιατί όσο παραμένουν ανοιχτά παράγουν μόνο, θάνατο αθώων και αμάχων, πείνα εξαθλίωση και ξεριζωμό. Ξεριζωμό που τον απόηχο του τον νοιώσαμε πρόσφατα και στο νησί μας με την έλευση τόσων εξαθλιωμένων προσφύγων από το πολεμικό μέτωπο του Αφγανιστάν.
Κλείνοντας διευκρινίζουμε ότι η αντίθεση μας στην παρουσία του 6ου Αμερικανικού στόλου στη Σαντορίνη είναι ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ.
Για λόγους μνήμης και αξιοπρέπειας.
Μα πάνω απ’ όλα για λόγους αλληλεγγύης μεταξύ των συνανθρώπων μας που πλήττονται από τις πολεμικές επεμβάσεις των ισχυρών απανταχού της γης. 12 Νοεμβρίου 2009 Οι υπογράφοντες Πολίτες Φίλοι της Ειρήνης Το ψήφισμα μέχρι στιγμής έχει υπογραφεί από δεκάδες πολίτες της Σαντορίνης.
Η συλλογή των υπογραφών ξεκίνησε σήμερα (σσ την ημέρα της άφιξης) και θα συνεχιστεί καθ' όλη την διαρκεια της παραμονής του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου στη Σαντορίνη.