Δευτέρα, Αυγούστου 17, 2009

Απόλυτα ικανοποιημένος από την μέχρι στιγμής πορεία των εκδηλώσεων του Μεγάρου Γκύζη δήλωσε σήμερα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Γιάννης Παπακωνσταντίνου, αναφέροντας χαρακτηριστικά μερικά από τα ενθουσιώδη σχόλια όσων έχουν παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις καθώς και το γεγονός ότι σε κάθε εκδήλωση η αίθουσα εκδηλώσεων -αλλά και η αυλή!- του χώρου είναι γεμάτη.
Γεμάτη δε από παιδιά ήταν η αίθουσα του Μεγάρου κατά την διάρκεια και των δύο παραστάσεων Καραγκιόζη που παρουσίασε ο Άθως Δανέλης στις 10 και 11 του μήνα.
Τι καλύτερο άλλωστε για τα παιδιά να βλέπουν και να μαθαίνουν για την κουλτούρα της χώρας μας μέσα από τις ανεπανάληπτες ατάκες του λαϊκού μας ήρωα, του Καραγκιόζη.

Νωρίτερα, ένα κείμενο με τον θαυμάσιο τίτλο
“Μεταπανσέληνη βραδιά στο Μέγαρο Γκύζη”
συνέταξε και μας απέστειλε για δημοσίευση ο Τάσος Παντ. Δασκαλάκης,
εκπαιδευτικός
από το Αγρίνιο με αφορμή την εμπειρία του από την συναυλία των αδελφών Ελένης και Σουζάνας Βουγιουκλή που παρουσίασαν το πρόγραμμά τους την
Παρασκευή 7 Αυγούστου στο Μέγαρο Γκύζη, στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με το κείμενο,

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009 στο Μέγαρο Γκύζη στη Σαντορίνη οι αδελφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή πέτυχαν το αναπάντεχο γεγονός, την «έκλειψη σελήνης». Ανέδειξαν στην αίθουσα εκδηλώσεων τα μουσικά ανά τον κόσμο αστέρια, όπως και τις εξαιρετικές προσωπικές τους δημιουργίες αποκαλύπτοντας στο φιλόμουσο ακροατήριο με το στίχο τους, τη μουσική τους εκτέλεση και τον μελωδικό τους τρόπο, την αδιαφορία της κάθε «αρχής» για «τα φλεγόμενα καθίσματα» και την υποκρισία αυτής ότι όλα εκτελούνται άριστα και αποδεκτά.

Μια μουσική αντίσταση είναι ικανή να επιφέρει με την παρέμβασή της την αφύπνιση και δράση της κοινωνίας, καθώς και την υπέρβαση της υποβάθμισης. Επομένως, ο καθένας μας με την καλλιέργεια του ταλέντου του δείχνει στο χρόνο που έρχεται ότι και οι ασέληνες βραδιές έχουν την αίγλη τους. Αρκεί όλοι μας να αποφασίσουμε να κοιτάξουμε ψηλά, να περιδιαβούμε τ΄αστέρια της νυχτιάς και με τη διαρκή και ασυμβίβαστη προσπάθεια αβίαστα να φτάσουμε στο λυκαυγές μιάς κοινωνίας με άλλη νοοτροπία, αρχές, σεβασμό και διείσδυση στον κόσμο του άλλου, του διαφορετικού. Έτσι, η διαπολιτισμική αύρα θα μας φέρνει τη συνεργασία, τη δροσιά, τη λύτρωση και όχι την εγκατάλειψη και υποκρισία αυτών που έχουν στα χέρια τους την τύχη τέτοιων κοινωνικών ομάδων.

Η εντυπωσιακή παρουσία των αδελφών Βουγιουκλή εκτός από τις εξαιρετικές μουσικές τους εκτελέσεις και την πετυχημένη αρμονική περιήγησή τους κατάφερε μ΄ έναν απαράμιλλο τρόπο να στείλει στον καθένα μας και τα βαθύτερα κοινωνικά μηνύματα δράσης και χαράς. Οι ίδιες, μουσικά πρότυπα και κόρες Πανεπιστημιακών δασκάλων, ήταν αδύνατον να μην παρουσιάσουν και διδάξουν με τον πιο σύγχρονο τρόπο τις «οκτάβες τους» στους «μαθητές» της βραδιάς που τις παρακολούθησαν.

Απόψε, Δευτέρα 17.8 στις 21.00 το Μέγαρο Γκύζη φιλοξενεί την
ΖΩΗ ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑ (ακκορντεόν) & ton ΓΙΩΡΓΟ ΨΥΧΟΓΙΟ
(πιάνο – ακκορντεόν) για πρώτη φορά μαζί σε μια συναυλία με μουσικές latin - tango - jazz

Το πρόγραμμα των επόμενων εκδηλώσεων του Μεγάρου Γκύζη μπορείτε να το βρείτε στην διεύθυνση :
www.megarogyzi.gr/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=37&Itemid=73




Στις φωτογραφίες, 3 από τις 25 λιθογραφίες του ΠΑΡΙ ΠΡΕΚΑ (1926-1999) στο πλαίσιο του αφιερώματος μνήμης που διοργάνωσε το Μέγαρο Γκύζη με αφορμή την συμπλήρωση 10 ετών από τον θάνατό του.





















.....................................................
. .
..
...........................