Τρίτη, Απριλίου 14, 2009

άλλη μια παραίτηση στην τοπική
Μετά τους Κανακάρη και Καραχάλιο την παραίτησή της απέστειλε και η κ. Καμπουράκη στην τοπική της ΝΔ. Στην επιστολή της η κ. Καμπουράκη δεν αναφέρεται στους λόγους που την οδήγησαν στην παραίτηση.
«Ουδέν σχόλιο» σχολίασε ο πρόεδρος της τοπικής.


Τι γίνεται ρε παιδιά;
Αυξημένους -κατά πολύ- λογαριασμούς της ΔΕΗ έχουν λάβει όπως υποστηρίζουν εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού που διαμαρτύρονται για τα ποσά που έχουν κληθεί να καταβάλουν. Συγκεκριμένα, και όπως πρώτο αποκάλυψε το πόρταλ «νέα της Σαντορίνης», τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν καταναλωτές του νησιού είναι τεράστια σε σχέση με τα όσα έχουν συνηθίσει να πληρώνουν. Κάτι, που για να το αποδείξουν επιδεικνύουν περσινούς αντίστοιχους λογαριασμούς των 150 ευρώ, σε αντιπαράθεση με τους φετινούς των 800!
Η ΔΕΗ από την πλευρά της απαντά ότι πρόκειται για τετράμηνη κατανάλωση και όχι για δίμηνη σημειώνοντας ότι δεν έχουν γίνει αυξήσεις στους λογαριασμούς.







Navy's invites you to party!! ή το Navy's στην παραλία του Καμαρίου κάνει πάρτυ!
και τι πάρτυ...
Rock/goth party!
την
ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
στο navy’s beach club, Kamari
starting @ 21:00
























.







Η συνέντευξη που κατά-φχαριστήθηκα σήμερα!
Ψάρια, ψαράκια, ψαρούκλες, ψαρίνες, ψαρόνια και ψαρόπουλα!



Πρόκειται για σημερινή -ολόφρεσκη!- συνέντευξη του Δημήτρη Ζάννε, προέδρου της Oμοσπονδίας Συλλόγων Eπαγγελματικής Aλιείας Κυκλάδων,
που δημοσιευετι σήμερα στο πόρταλ www.kykladesnews.gr

Η συνέντευξη εχει μεγάλο ενδιαφέρον μιας και ο κ. Ζάννες αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος καθώς και στις αλλαγές που εχουν συντελεστεί στην επαγγελματική αλιεία τα τελευταία χρόνια, ενω απαντώντας σε ερώτηση για το παρόν και το μέλλον του θαλάσσιου περιβάλλοντος, δεν διστάζει να αναφέρει όλα τα ψάρια που κολυμπούν στις ελληνικές θάλασσες, σημειώνοντας οτι ...αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν!

Ελπίζω να την απολαυσετε!
www.kykladesnews.gr/DIMITRIS=ZANNES-Proedros-alieon-Kykladon.html

«Στις Κυκλάδες έχει μειωθεί πολύ ο πληθυσμός του σαργού, του μπαρμπουνιού, της σκορπίνας, του λυθρινιού, χάνονται τα αφρόψαρα, η γόπα το σαφρίδι, η μελούνα, η μεγάλη μαρίδα. Παλιότερα σε απομακρυσμένες περιοχές πήγαιναν μόνο επαγγελματίες, σήμερα με την ανάπτυξη σύγχρονων μέσων έχουν όλη τη δυνατότητα οι ερασιτέχνες, έχουν GPS, ηλεκτρονικούς χάρτες, σύγχρονα βυθόμετρα.

Πριν από λίγο καιρό πιάσαμε κάποιον με 40 κιλά σαργούς. Εγώ με 40 κιλά ψάρι συντηρώ την οικογένειά μου για ένα μήνα. Μια φορά είδα ένα ψαροντουφεκά που μου έκλεβε τα παραγάδια. Όταν του ζήτησα το λόγο, με σημάδεψε με το ψαροντούφεκο! Ευτυχώς που δεν είχα μαζί μου όπλο».

Πάνω από εικοσιπέντε χρόνια στη θάλασσα ο Ανδριώτης Δημήτρης Ζάννες, πρόεδρος της Oμοσπονδίας Συλλόγων Eπαγγελματικής Aλιείας Κυκλάδων αγωνιά διότι εκτιμά πως εμφανίζονται μειωμένα έως και 70% την τελευταία δεκαετία τα αποθέματα ψαριών όπως η γόπα, το σαφρίδι, η φρίσα, ο παντελής ή σηκιός, τα μαγιάτικα. Οι σαργοί δεν προλαβαίνουν να μεγαλώσουν με αποτέλεσμα να μη γίνεται η αναπαραγωγή αφού δεν καταφέρνουν να αλλάξουν φύλλο μιας και είναι ερμαφρόδιτα ψάρια. Σχεδόν στο μισό τους πληθυσμού τους έχουν μείνει, το μπαρμπούνι, η συναγρίδα, οι στείρες και όλα τα μεγάλα σε μέγεθος ψάρια, ένδειξη υπεραλιείας. Οι αχινοί είναι περιζήτητοι στις τουριστικές περιοχές ένεκα...αχινοσαλάτας. Στα Δωδεκάνησα έχουμε περισσότερους σκάρους, στη Θάσο αφθονούν τα χταπόδια, στην Κρήτη ευδοκιμούν λόγω ζεστών νερών τα ροφοειδή.

«Με τη θάλασσα εθίζεσαι. Είναι το μεγαλύτερο ναρκωτικό. Πρωτομπήκα σε βάρκα στα 12 μου και το ίδιο βράδυ είπα ότι θα γίνω ψαράς. Ακόμα και σήμερα, βγαίνεις στη θάλασσα πάντα με την ελπίδα». Ανησυχεί με την σημερινή κατάσταση στο Αιγαίο. «Ψάρια δεν υπάρχουν, έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Όταν πήγαινα πριν από 10 χρόνια για δουλειά με παραγάδι, έφερνα 60 κιλά, ενώ τώρα 10. Και να φανταστείς ότι τώρα έχω 1.300 αγκίστρια, 5 χιλιόμετρα παραγάδι, ενώ παλιότερα 600. Τα καΐκια με δίχτυα έβγαζαν 100 κιλά αφρόψαρο, τώρα βγάζουν 10. Κάποια είδη έχουν εξαφανιστεί τελείως από εδώ. Η γόπα για παράδειγμα ήταν κάποτε το ψωμί του ψαρά. Βγάζαμε 50 - 100 κιλά. Πάνε αυτά. Όσο περνάνε τα χρόνια δουλεύουμε περισσότερα εργαλεία αλλά τα αποτελέσματα κάθε χρόνο είναι λιγότερα».

-Το γνωρίζετε το θαλάσσιο οικοσύστημα;
«Αντέχετε να σημειώσετε! Αθερίνα, βλάχος, γαλέος, γαύρος, γλώσσα, γόπα, γύλος, δράκαινα, ζαργάνα, καλκάνι, καλογριά, καπόνι, κέφαλος, κολιός, κουτσομούρα, κωλοχτύπι, λαβράκι, λυθρίνι, λίχνος, λούτσος, μαγιάτικο, μαίνουλα, μαρίδα, μελανούρι, μελιδόνα, μυλοκόπι, μπαλάς, μπαρμπούνι, μουγγρί, μουρμούρα, ξιφίας, ούγενα, παλαμίδα, πέρκα, ρίκι, ροφός, σαυρίδι, σαλάχι, σάλπα, σαραβάνος, σαργός, σαρδέλα, σκαθάρι, σκαρμός, σκάρος, σκορπίνα, σκουμπρί, σκυλόψαρο, σμέρνα, σπάθα, σπάρος, συναγρίδα, σφυρίδα, τόνος, τσιπούρα, φρίσσα, χάνος, χειλού, χελιδονόψαρο, χριστόψαρο. Αστακός, αχινός, γαρίδα, θράψαλο, καβούρι, καλαμάρι, καραβίδα, κολιτσάνος, κυδώνι, μπουρού, μύδι, πεταλίδα, πίνα, σουπιά, στρείδι, φούσκα, χταπόδι...»

-Ποιόν θεωρείτε τον καλύτερο τρόπο ψαρέματος;
«Είναι ένα δύσκολο θέμα αυτό. Γιατί ανάλογα με την εποχή, τα ψάρια πιάνονται σε διαφορετικά νερά σε διαφορετικά βάθη, οπότε εκεί χρησιμοποιούμε διαφορετικό εργαλείο, άλλες περιόδους δεν τρώνε – κυρίως σε εποχές αναπαραγωγής, οπότε εκεί πρέπει να πιαστούν με το δίχτυ. Το παραγάδι είναι το καλύτερο εργαλείο, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις τα ψάρια που θα πιάσεις, το ίδιο και με το δίχτυ. Απλά επιλέγεις το άνοιγμα του ματιού».

-Αξιοποιείτε την αλιευτική σας εμπειρία;
«Αλίμονο εάν δεν το κάναμε. Για μας η θάλασσα είναι η ζωή μας. Η θάλασσά μας καταστρέφεται, τα αλιευτικά αποθέματα μειώνονται, γι' αυτό πήραμε το μέλλον στα χέρια μας αποφασίζοντας να χαρτογραφήσουμε τα λιβάδια της Ποσειδωνίας για να προστατεύσουμε τα ψάρια, κάτι που έπρεπε να έχει κάνει από καιρό το υπουργείο Ανάπτυξης. Η Ποσειδωνία είναι το μαιευτήριο των ψαριών, εάν χαθεί αυτό χαθήκαμε και εμείς».

-Σε ποιές περιοχές των νησιών έχουμε πλούσια ιχθυαποθέματα;
«Στο βόρειο Αιγαίο έχουμε σαρδέλα και γαύρο, στα κεντροανατολικά έχουμε μπακαλιάρο και ξιφία, νότια, σε Κίμωλο και Μήλο έχουμε φαγκριά. Στα Δωδεκάνησα έχουμε περισσότερους σκάρους, χταπόδια έχουμε στη Θάσο, η Κρήτη με τα ζεστά νερά προσελκύει τα ροφοειδή».

-Ποια είναι τα πιο εμπορικά ψάρια;
«Στα πρώτης κατηγορίας ανήκουν το φαγκρί, ο σαργός, το λυθρίνι, το μπαρμπούνι, η συναγρίδα, τα σκαθάρια. Ο αστακός είναι στα υπερπολυτελείας. Στη δεύτερη κατηγορία έχουμε τη σκορπίνα, το μελανούρι, το σκάρο, πιο φτηνά είναι η γόπα, η μελούνα, το σαφρίδι, η φρίσα».

-Έχουμε ψάρια της μόδας;
«Η πεσκανδρίτσα. Πολλά μαγαζιά άνοιξαν και το σερβίρουν. Είναι ψάρι άσχημο στην όψη. Τώρα υπεραλιεύεται. Παλιότερα οι μηχανότρατες την πετούσαν στη θάλασσα. Σήμερα πάμε προς αφανισμό του είδους εάν δεν πάρουμε μέτρα».