Παρασκευή, Φεβρουαρίου 06, 2009

Η μεγαλύτερη ευκαιρία για τις Κυκλάδες να αποκτήσουν σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων.

Ανάσα για περίπου 350 οικισμούς της χώρας που βασανίζονται από το πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων και των υδάτινων πόρων τους, αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ που προβλέπει τη διάθεση 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον τομέα του Περιβάλλοντος.
Μεγάλη κερδισμένη από αυτήν την εξέλιξη είναι η Σαντορίνη όπου εντάσσονται οι αποχετεύσεις του Εμπορείου, του Καρτεράδου, των Φηρών και της Οίας.
Ανάλογα έργα αναμένεται να χρηματοδοτηθούν και στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων. Αντιμετωπίζουμε οριστικά το πρόβλημα όλων των οικισμών της χώρας (με πληθυσμό πάνω από 2000 κατοίκους) με την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών και τη δημιουργίας της απαραίτητης υποδομής δικτύων αποχέτευσης, δήλωσε χθες ο Γιώργος Σουφλιάς εξαγγέλλοντας το πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.


«Πρέπει επιτέλους να τελειώσουμε με τη γραφειοκρατία για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτά τα έργα» τόνισε ο Δήμαρχος της Σαντορίνης σημειώνοντας ότι «τα έργα αυτά ήταν ένα πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης». Σημείωσε επίσης πώς να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πιστοποίησης λέγοντας ότι ο Δήμος της Σαντορίνης εχει ήδη υποβάλλει την σχετική αίτηση από τον Δεκέμβριο.

Ελπίζουμε η γραφειοκρατία να μην φάει και τα λύματα

Η γραφειοκρατία πάντως και οι διαδικασίες σε μια πρώτη εκτίμηση χαρακτηρίστηκαν από τους δημάρχους όλης της χώρας «τουλάχιστο περίπλοκες».
Πιο συγκεκριμένα, τα χρήματα προέρχονται από τον Άξονα Προστασία και Διαχείρηση Υδάτινων Πόρων» που χρηματοδοτεί έργα εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και δικτύων αποχέτευσης σε οικισμούς στην πρώτη περίπτωση άνω των 15.000 κατοίκων, και στην δεύτερη 2.000 κατοίκων.




Διακοπές ρεύματος θα κάνει η ΔΕΗ προκειμένου να συντηρήσει το δίκτυό της, αύριο Σάββατο 7.2 στην Έξω Γωνιά 08.00 – 14.00 και την Κυριακή 8.2 στον Καρτεράδο 08.30 – 12.30