Τρίτη, Ιουλίου 08, 2008

«το ναυάγιο του Sea Diamond θα βγει, το απαιτούμε όλοι»

Αναρτήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην καλντέρα της Σαντορίνης και συγκεκριμένα στον δρόμο του Αθηνιού, το πανό διαμαρτυρίας που κατασκευασε η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Θήρας με σκοπό την ανέλκυση του Sea Diamond. Το πανό αναγράφει «το ναυάγιο του Sea Diamond θα βγει, το απαιτούμε όλοι», και τοποθετήθηκε απο ακτιβιστές και αναερίτες τα ξημερώματα του Σαββάτου στην καλντέρα της Σαντορίνης. Στο εξής, το συγκεκριμένο σύνθημα θα υποδέχεται τους τουρίστες που φθάνουν στο νησί.
Απο την πλευρά του ο Δήμος Θήρας με έγγραφό του προς τον υφυπουργό, κ. Παναγιώτη Καμμένο, ζητάει σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να επιταχυνθεί η μελέτη και η διαδικασία ανάληψης του έργου. Ο Δήμος Θήρας δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του, μιας και κρίνει την κατάσταση «στάσιμη».


Σε ευρωπαικό πάντως επίπεδο υπάρχουν αισιόδοξες εξελίξεις μιας και ύστερα από εισήγηση του έλληνα Επιτρόπου για το Περιβάλλον κ. Στάυρου Δήμα, είναι πολύ πιθανό το ναυάγιο να χαρακτηριστεί τοξοκό απόβλητο, γεγονός που συνεπάγεται την επιβολή προστίμων σε περίπτωση που δεν απομακρυνθεί και παραμένει στον βυθό. Η απόφαση για τον χαρακτηρισμό πάντως αποτελεί ένα ακόμη μέσο πίεσης για την απομάκρυνσή του.